04 / 05 / 2024

2B'de daha önceden tapusu olana arazisi bedelsiz verilecek!

2B'de daha önceden tapusu olana arazisi bedelsiz verilecek!

Veysel Eroğlu, "Daha önce 2B alanda tapusu varsa, mahkeme kararı ile tapusu iptal edilmişse veya 2B alanın üzerine şerh konulmuşsa bunlar tamamen kaldırılacak, tapusu olanlara bedelsiz verilecek" diye konuştu



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin AK Parti döneminde önemli yatırımlara kavuştuğunu belirterek, "Biz sadece hortumları kestik, havuzda su doluyor artık. Biz de bunları vatandaşa hizmet olarak sunuyoruz" dedi.

Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen DSİ Bölge Müdürleri Teftiş Kurulu Başkanlığı semineri için geldiği Antalya’da, AK Parti İl Teşkilatını ziyaret etti.

Eroğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin Türkiye’de yaptığı çalışmaları anlattı. Türkiye’nin artık küresel bir güç haline geldiğini söyleyen Eroğlu, şöyle konuştu:

"2002 yılında Türkiye ne durumdaydı IMF’nin borç baskısı altındaydı, memurlara maaşını ödeyebilmek için çalmadığı kapı kalmamıştı, paramız pul misaliydi, devletin IMF’ye borcundan dolayı bütçesinin beli bükülmüş durumdaydı. Ayrıca bir de enflasyon canavarı vardı. O zaman kimse paramızdaki 6 sıfırın kaldırılacağına inanmamıştı. Şimdi ne oldu. Türkiye dünyada küresel güç olmasının yanında dünya ekonomik krize boğuşurken ayağı üzerinde durdu, Çin’den sonra ikinci büyümeyi gerçekleştiren ülke oldu."
 

Türkiye’nin IMF’ye olan borcunun bitmek üzere olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Kasaları doldurduk, geçmişten gelen borçları ödedik, dolu dizgin yatırımlar yapıyoruz" dedi.

Sağlık yatırımlarına da dikkati çeken Bakan Eroğlu, Türkiye’de artık herkesin istediği hastaneye gidebildiğini, ambulans helikopterlerin hizmet verdiğini söyledi. Eroğlu, 2002 yılında 48 liradan satılan bir ilacın bugün 8 liradan alınabildiğini vurguladı.

Bakan Eroğlu, "Biz sadece hortumları kestik, havuzda su doluyor artık. Biz de bunları vatandaşa hizmet olarak sunuyoruz. Yaptığımız bu. Bir havuz düşünün, havuz hortumlarla birileri tarafından boşaltılırsa o havuz dolar mı Biz de hortumları kestik o havuz dolmaya başladı" dedi.

Yolsuzlukları ortadan kaldırarak, hizmete dönüştürdüklerini ifade eden Eroğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık sık yolsuzluk söylemleri kullandığına işaret etti. Eroğlu, Kılıçdaroğlu’na hitaben, "Biz sizin cemaziyelevvelinizi biliriz. Biz kendimizi milletin efendisi olarak değil, hizmetkarı olarak görüyoruz. İşte bizim farkımız bu" diye konuştu.

"Antalya gözümüzün gönlümüzün nuru bir şehir"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, parti üyelerine bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Bakanlık olarak adeta destan yazdıklarını söyleyen Eroğlu, bin 128 tesis açtıklarını bildirdi.

Antalya’nın da kendilerinden önce unutulmuş bir kent olduğunu belirten Eroğlu, Antalya’ya 822 milyon 350 bin lira yatırım yaptıklarını kaydetti. Antalya için bakanlığın "Bin Günde Bin Gölet" projesi kapsamında 19 adet gölet çalışması başlattıklarını anlatan Eroğlu, Antalya’ya ne gerekiyorsa yaptıklarını ifade etti.

Antalya’ya hem Konya hem de Afyonkarahisar güzergahından hızlı tren geleceğini söyleyen Eroğlu, "Antalya gözümüzün gönlümüzün nuru bir şehir. Biz seviyoruz. Daha yapılacak çok şey var. Keşke büyükşehir belediyemiz de AK Partili kadrodan olsaydı. Ancak önümüzdeki seçimlerde büyükşehir belediyesini kazanacağımızdan eminim. Çünkü vatandaş ne yapıldığını görüyor. Vatandaş hata yaptığını söylüyor. Önümüzdeki günlerde Antalya AK Partili belediyeciliğin kıymetini takdir edecektir diye düşünüyorum" dedi.

2B sorunu

Bakan Eroğlu, 2B arazileriyle ilgili olarak da "kangren olmuş bir sorunu" kökten çözmek için çok ciddi adımlar attıklarını söyledi. Türkiye genelinde 300 bin hektarlık bir alanın 2B konumunda olduğunu kaydeden Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda bir kanun tasarısı hazırladıklarını bildirdi. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"2B ile tespitlerin yapılması, hak sahiplerinin tapu kadastro işlemlerinin tamamlanmasını ciddi olarak ele aldık, bütün tarafları dinledik, gerçekten vatandaşın da beklentisinin ötesinde bir kanun tasarısını hazırladık. Daha önce ödediğiniz ecrimisiller mutlaka dikkate alınacak, mahsup edilecek. Sizin ödediğiniz miktarlar satın alacağınız miktardan düşerek hakkınız zayi olmayacak. Ayrıca bunlarla ilgili daha önce 2B alanda tapusu varsa, mahkeme kararı ile tapusu iptal edilmişse veya 2B alanın üzerine şerh konulmuşsa bunlar tamamen kaldırılacak, tapusu olanlara bedelsiz verilecek. Bir de satılacak olanlarda yüzde 56 civarında bir rayiç bedeli uygulanmış olacak. Taksitle ödenmesi halinde gecikme zammı ve faizi alınmayacak."

Kanun tasarısının alt komisyonda değerlendirildiğini ve önümüzdeki haftalarda ana komisyonda ele alınacağını bildiren Eroğlu, "30-35 yıldır bekleyen, kangren olan sorunu çözmek bize ait olacak" diye konuştu.

2B alanlarının satışı konusunda bazı kesimlerin peşkeş çekildiği yönünde iddialar ortaya attıklarını söyleyen Eroğlu, peşkeş çekmediklerini, elde edilecek gelirlerle yeni orman alanların oluşumuna katkı sağlayacaklarını belirtti.

'Acıları tekrar yaşamayalım'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adana’nın Kozan ilçesinde Gökdere Köprü Barajı’nın Derivasyon Tüneli’nin kapağının patlamasıyla ilgili olarak, "Bu gibi acıları bir daha yaşamamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı semineri için geldiği Antalya’daki Harrington Park Resort Otel’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kozan ilçesindeki olayla ilgili soru üzerine Bakan Eroğlu, konunun savcılığa intikal ettiğini, savcılığın da bilirkişi marifetiyle tahkikatı sürdürdüğünü söyledi. Eroğlu, "Hadise savcılığa intikal ettiği için görüş vermek uygun olmaz. Acıyı yaşadık. Allah’tan hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine de sabırlar diliyoruz. Daha iyi denetleyeceğiz. Bu gibi acıları bir daha yaşamamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

DSİ Genel Müdürlüğünce ön raporların kendisine sunulduğunu kaydeden Eroğlu, kendisinin de incelediğini ancak konuyla ilgili tahkikatın ve incelemelerin devam ettiğini belirtti. Tahkikatın neticesine göre bir karar verileceğini ifade eden Eroğlu, ön raporda neler olduğu yönündeki soruya ise "Ön raporda 9,5 metre tünel var. Aslında bu tünelle ilgili su tutmak için kapaklar kapatılmış. Çalışmalar yapılırken su yükselince vanalar basınca dayanamayıp sular aniden boşalmış. Kapakta mı, yoksa bağlantı kısımlarında mı, beton elemanlarında mı teknik hatalar mı var inceleniyor" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, başka şantiyelerde de yükselme riski nedeniyle tedbir aldıklarını, oralarda oluşabilecek olası felaketleri önlediklerini belirtti.

"Yeni baraj ve HES projeleriniz var, bunların denetimlerinde sorun yaşayacak mısınız" soru üzerine de Bakan Eroğlu, bununla ilgili kanun teklifi hazırladıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesinin denetimlerle ilgili mutlaka kanun olmasını öngörüldüğünü ifade eden Eroğlu, "Denetim yapsanız bile ceza verebilme konusunda sıkıntılar var. Bununla ilgili kanun teklifi hazırladık. Ancak biz kanun

çıkıncaya kadar denetimlerimizi sürdüreceğiz. Bölge müdürlerimize talimatı verdim, boşluk oluşmaması için arkadaşlar gidip yerinde denetimlerini yapacaklar. Şantiyeler açılacak ve denetlenecek" dedi.

Bu konuda sorumluluğun sadece kendilerinde olmadığını vurgulayan Eroğlu, projeyi yapan firmanın, müteahhitlerin de sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Eroğlu, tedbiri elden bırakmayacaklarını, gerekli numunelerin alınacağını, teçhizat alımının uygun olup olmadığını kontrol edeceklerini bildirdi.

Antalya’nın Kemer ilçesindeki Çıralı’da Ormanspor’a tahsis edilen alanın günübirlik tesis olarak kiralanmasıyla ilgili soru üzerine ise Bakan Eroğlu, "Konu yargıya intikal etti, yürütme durduruldu. Müfettiş raporuna göre gereği yapılacak" dedi.

Çıralı’daki alanın daha önce de bazı kişiler tarafından bedelsiz, izinsiz olarak kullanıldığını belirten Eroğlu, bu aşamadan sonra buna da asla izin vermeyeceklerini vurguladı. Gençlerin spor yapabilmesi için zaman zaman yer tahsis ettiklerini dile getiren Eroğlu, "Yanlış olan şu, Ormanspor’un kalkıp başka bir işletmeye vermesi. Bunu tasvip etmiyoruz. Biz de talepler doğrultusunda gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumak için Gençlik ve Spor Bakanlığına ormanlık alanlardan yer tahsis ediyoruz" dedi.

Taş ocaklarının denetlenmesi yönünde yapılan çalışmalarla ilgili soru üzerine Eroğlu, bu konunun kendi Bakanlığının alanına girmediğini söyledi. Buna karşın şahsi görüşünün taş ocaklarının il özel idarelerince kontrol edilmesi olduğunu belirten Eroğlu, "Madenciliğe karşı değiliz, vahşi madenciliğe karşıyız. Tabii ki de taş ocakları olacak, onlar da önemli ama uygun yerlerde ve uygun koşullarda yapılmalı. Çevreye zarar verilmemeli. Firma madeni aldıktan sonra orayı harap bir şekilde bırakıp gitmemeli, ıslahını yapmalı" diye konuştu.

Burdur Gölü’ndeki su seviyesiyle ilgili soru üzerine, orada periyodik bir çekilmenin söz konusu olduğunu dile getiren Eroğlu, son günlerdeki yağışların sevindirici olduğunu kaydetti. Gölde bu yıl su seviyesinin yükseleceğini dile getiren Eroğlu, Burdur Gölü ile ilgili özel hüküm çalışmaları yapıldığını bildirdi.

Karacaören Barajı’ndan Antalya’nın içme suyunun karşılanması konusunda yürütülen çalışmaya Burdurlular’ın tepki gösterdiği yönündeki soru üzerine de Bakan Eroğlu, "Antalya’yı susuz bırakmayacağız, Burdurluları da mağdur etmeyeceğiz. Kendimin de uzman olduğum bir konu. Henüz ön çalışma yapılıyor. Olumlu bir sonuç çıkacak" dedi.
 

AA


Geri Dön