23 / 11 / 2024
fuzul

3 Boyutlu Topoğrafya Projesi'nin toplantısı yapıldı!

3 Boyutlu Topoğrafya Projesi'nin toplantısı yapıldı!

“3 Boyutlu Topoğrafya ve Kent Veri Modelinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi”nin başlangıç toplantısı düzenlendi. Öztürk, projenin çevre ve şehircilik politika ve uygulamalarının bir arada gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün başkanlığında Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “3 Boyutlu Topografya ve Kent Veri Modelinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi”nin başlangıç toplantısı gerçekleşti.

 

Toplantıda konuşan Müsteşar Öztürk, projenin çevre ve şehircilik politika ve uygulamalarının bir arada gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.


Toplantıda, Projenin icra aşamalarında kurumların görev alanına ilişkin konularda dikkate alınması gereken hususlar dile getirildi. Ayrıca Projenin Türkiye’deki mekansal analizler için gerekli veri altyapının oluşmasına yönelik fayda sağlayacağı çevre ve kente ilişkin analizler için yapılacak pek çok çalışmaya altlık teşkil olacağı yönünde görüşler bildirdi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla başlayan 3 Boyutlu Topoğrafya ve Kent Veri Modelinin Araştırılması ve Geliştirilmesi Projesi :

 

Harita yapımında 3B geometriyi, anlamsal yapıyı (semantik) ve işlevsel bağlantıyı (topoloji) da oluşturacak şekilde veri toplama ve hazırlama standardının CityGML tabanlı tanımlanması,

CityGML tabanlı ulusal standardı destekleyecek görselleştirme, veri işleme, modelleme, veri sunma, veri optimizasyonu, veri dönüştürme ve analiz yapabilme araçlarının hazırlanması,

3B detaylara ilişkin kolay tanımlama yapılabilecek hazır 3B model kütüphanelerinin oluşturulması (örneğin, Türkiye için kullanılabilir örnek trafik ışıkları, ağaç tipleri, elektrik direkleri gibi),

Belirlenen standardın test edilmesi ve örnek uygulamanın yapılmasını sağlamak üzere bir pilot uygulamanın yapılması,

Tasarım, değerlendirme ve tanıtım amaçlı çalıştay ve toplantıların düzenlenmesi bileşenlerinden oluşuyor.

Proje başlangıç toplantısı, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, İller Bankası Anonim Şirketi, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Harita Genel Komutanlığı ve Üniversitelerden yöneticilerin ve temsilciler ile Yüklenici Firma personelinin katılımıyla düzenlendi.



Geri Dön