27 / 04 / 2024

3. havalimanı 5 milyar dolara mal olacak!

3. havalimanı 5 milyar dolara mal olacak!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının 5 milyar dolara mal olacağını belirterek, "En az 60 milyon yolcu kapasiteli olacak" dedi



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un Avrupa yakasına inşa edilecek üçüncü havaalanının yap-işletdevret (YİD) modeliyle yapılacağını belirterek, "Proje yaklaşık 5 milyar dolara mal olacak" dedi.

HIZLI TREN 2013'TE
En az 60 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanının birbirinden bağımsız en az iki pisti bulunacağını belirten Yıldırım, "Üçüncü havaalanı ile Atatürk Havaalanı çok rahatlayacak. Kapasiteyi genişleteceğimiz için hava trafiğindeki sıkışıklık da azalmış olacak'' diye konuştu. "Sürat Demiryolu Projesi'ni şimdilik tamamlamayı düşünmüyoruz. Ancak projenin Ankara- Ayaş kesimini, rehabilitasyonla, diğer hızlı tren hatlarında olduğu gibi 250 kilometre hız yapılabilecek hale getirerek hizmete açabiliriz'' diyen Yıldırım, Ankara-İstanbul arasında Eskişehir üzerinden yapımı devam eden hızlı tren hattını 2013'te hizmete sokmayı hedeflediklerini vurguladı. Yıldırım, şöyle konuştu: "Ankara-İstanbul hattının devreye girmesinden sonra, talep olursa Sürat Demiryolu için ihaleye çıkar, YİD modeliyle yaptırırız." İstanbul ve Ankara'da yarım kalan metro hatlarının yapımının yerel yönetimlerden alınarak kendilerine verilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının kısa sürede çıkmasını beklediğini belirten Yıldırım, bu karardan sonra Demiryollar, Limanlar ve Hava meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün metro inşaatlarına başlayacağını söyledi. Yıldırım, tüm hatların tamamlanmasının 2-2.5 yılı bulacağını söyledi.


24 karayolu projesi yapılacak
Karayolları Genel Müdürlüğünün çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Yıldırım, 24 önemli karayolu projesini Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçireceklerini kaydetti. Yıldırım, "Toplam 83 milyar dolarlık bu projelerin bazıları 2023, bazıları ise 2035'e kadar hizmete girmiş olacak. Ulaştırma Bakanlığı, bugüne kadar yaklaşık 20 milyar dolarlık projeyi Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale etti ve bunlardan bazıları da tamamlanarak hizmete sunuldu. Bundan sonra da önemli çalışmalarımızı bu modelle yaptırmaya devam edeceğiz. İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü de YİD modeli ile inşa edilecek'' dedi.


İngilizler tatil bütçesi için TL'yi yakından takip ediyor
İngiliz pazarı bu yıl Türk turizmi için büyük umutlar vaat ediyor. Geçtiğimiz yıl sterlin ile euronun neredeyse eşitlenmesi nedeniyle tatillerinde Avrupa bölgesi dışına çıkmayı tercih eden 2.5 milyondan fazla İngiliz turist Türkiye'yi seçmişti. Bu yıl gelen rezervasyonlar ise aynı ilginin bu sene de devam edeceğini gösteriyor. Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden Thomas Cook'un Türkiye pazarına yönelik politikası da bunda önemli rol olacak. Thomas Cook'un geçtiğimiz hafta attığı Rusya'nın en büyük tur operatörü Intouristi satın alma atağının da Türkiye'ye yönelik izlediği politikada etkileri hissedilecek. Şirketin CEO'su Manny Fontenla-Novoa, Rus turistlerin tercihlerinde Türkiye ve Mısır'ın ilk sırada geldiğine dikkat çekerek İngiliz Telegraph gazetesine verdiği röportajda Türkiye'nin üç yıl gibi kısa bir sürede Yunanistan ve İspanya'yı geride bıraktığını, Türk otellerin diğer destinasyonlara göre daha yeni olmasının İngilizlerin tercihinde önemli rol oynadığını belirtiliyor. Fontenla-Novoa'nın bu açıklamasını İngiliz turistlerin Türk Lirası'na olan ilgisi kanıtlıyor. Thomas Cook'un tatilcilerin yaz rezervasyonlarını en uygun fiyata yapabilmeleri amacıyla uygulamaya koyduğu whatstherate.co.uk sitesinde İngilizlerin en çok takip ettiği para birimi ABD doları ve eurodan sonra Türk lirası oldu. Her beş İngilizden birinin tatil planı yaptığı ve bütçesini ayarladığı bugünlerde 5-8 Kasım'da Londra'da düzenlenen World Travel Market (WTM) sonuçları da bu yıl turizminde hissedilecek. TUROB yetkilileri İngiltere paket tur satışlarında Türkiye'nin rezervasyonlardan aldığı payın İspanya ve diğer rakip ülkelere göre 2011'de de artış göstereceğine dikkat çekiyor.

Evlilik vizesiyle İngiltere'ye gidecek olanlara İngilizce şartı
İngiltere'de süresiz oturma izni olanlar ile İngiliz vatandaşlarıyla evli kişiler ya da evlenecekler, bugünden itibaren ülkeye temel İngilizceyi bilmeden giremeyecek. Türk vatandaşlarını da kapsayan ve dünyürürlüğe giren uygulamayla İngiliz hükümeti, entegrasyonu hızlandırmayı, sahte ve anlaşmalı evliliklerin önüne geçmeyi amaçlıyor. TOEFL, IELTS gibi sınavların da aralarında bulunduğu çeşitli sınavlardan birine girmek zorunda olan kişilerde temel İngilizce bilgisi aranacak.

Alkol şirketleri gözünü Türkiye pazarına dikti
Alkolün neredeyse su gibi tüketildiği İspanya, İtalya ve Yunanistan'daki ekonomik kriz yüzünden dünyanın önde gelen alkol şirketleri yüzlerini ekonomisi hızlı büyüyen Türkiye'ye çevirdi. Wall Street Journal'ın haberine göre, alkollü içecek şirketi Bacardi'nin başkan yardımcısı Robert Furniss-Roe, Türk ekonomisini 'çekici' olarak niteleyerek, "Türkiye'deki genç nüfus çok hızlı bir değişim içinde. Ülkenin harcanabilir gelirinde bir artış söz konusu" diye konuştu.
Sabah/Dilek Taş

Basında yer alan diğer haberler:

 

İstanbul’a 3’üncü havalimanı 5 milyar dolara yapılacak, 60 milyon yolcuya açılacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’un üçüncü havalimanının Avrupa yakasına inşa edileceğini ve en az 60 milyon yolcu kapasitesine, birbirinden bağımsız iki piste sahip olacağını açıkladı.

Yıldırım, “Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle ihale edilecek bu havaalanının tüm bağlantılarının da tamamlanmasıyla yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Yıldırım, Türkiye’de havacılıktaki gelişimin özellikle İstanbul’un hava trafiğinde yoğunluğa neden olduğunu kaydederek, “Üçüncü havalimanı için çalışmalara son sürat devam ediyoruz. Yeni havalimanı Avrupa yakasına yapılacak. Ancak yeri henüz kesinleşmedi” dedi.

En az iki pisti olacak

Yıldırım, şu ayrıntıları verdi: “Havalimanında birbirinden bağımsız en az iki pist bulunacak. Bu havaalanı Avrupa’nın sayılı tesislerinden biri olacak ve İstanbul’un havayolu trafiğine nefes aldıracak. Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek. Atatürk Havalimanı, İstanbul hava trafiğinin önemli bir kısmını taşıyordu. Bunu Sabiha Gökçen ile bir miktar azalttık. Üçüncü havalimanı ile Atatürk çok daha rahatlayacak. Kapasiteyi genişleteceğimiz için hava trafiğindeki sıkışıklık da azalmış olacak.”

Metro hatlarına öncelik

Binali Yıldırım, İstanbul ve Ankara’da yarım kalan metro hatlarının yapımının yerel yönetimlerden alınarak Ulaştırma Bakanlığına verilmesi kararının kısa sürede çıkmasını beklediğini de ifade etti. Bu kararla birlikte Ulaştırma Bakanlığına bağlı Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğünün metro inşaatlarına başlayacağını anlatan Yıldırım, şunları söyledi: “En kısa sürede hatları tamamlamak istiyoruz. Önceliği yarım kalan ve toplu taşıma ihtiyacının en fazla olduğu metro hatlarına vereceğiz. Bu hatların devreye girmesiyle  Ankara  ve İstanbul trafiğinde ciddi rahatlama olur. Tüm hatların tamamlanması 2-2.5 yılı bulur.”
Hürriyet

İstanbul'a üçüncü havaalanı için 5 milyar dolar harcanacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un üçüncü havaalanının Avrupa yakasına inşa edileceğini, en az 60 milyon yolcu kapasitesine ve birbirinden bağımsız iki piste sahip olacağını söyledi. Yıldırım, "Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek havaalanının tüm bağlantılarının da tamamlanmasıyla yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

-İstanbul'da artan hava trafiğini rahatlatmak için Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının ardından üçüncü havaalanının inşası için çalışmalar hızlandırıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni havaalanının Avrupa yakasına yapılacağını, ancak yerin henüz kesinleşmediğini söyledi.

Türkiye'de son yıllarda sivil havacılık alanında önemli gelişmeler yaşandığını, bu durumun da özellikle İstanbul'un hava trafiğinde yoğunluğa sebep olduğunu ifade eden Bakanın verdiği bilgiye göre, İstanbul'un Avrupa yakasına inşa edilecek üçüncü havaalanı en az 60 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havaalanında birbirinden bağımsız en az iki pist bulunacak. Avrupa'nın sayılı tesislerinden biri olacak havaalanı, İstanbul'un havayolu trafiğine nefes aldıracak. Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek tesisin tüm bağlantılarının tamamlanmasının yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

Bakan Binali Yıldırım, İstanbul ve Ankara'da yarım kalan metro hatlarının yapımının yerel yönetimlerden alınarak Ulaştırma Bakanlığı'na verilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının kısa sürede çıkmasını beklediğini ifade etti. Bu kararla birlikte Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün metro inşaatlarına başlayacağını anlatan Yıldırım, şu bilgileri verdi: "İstanbul'da muhtemelen aynı yüklenici firma devam edecek. Ankara'da ise çalışmaya devam etmek isteyenlerle yola devam edeceğiz, istemeyenlerin faaliyet gösterdiği metro hatları için yeniden ihaleye çıkacağız. Tüm hatların tamamlanması 2-2,5 yılı bulur."

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Sürat Demiryolu Projesi'ne ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de 1974 yılında inşasına başlanan projenin sadece 60 kilometrelik kesimi yapıldıktan sonra kendi haline bırakıldığını söyledi. Ankara'yı Ayaş üzerinden İstanbul'a hızlı tren hattıyla bağlaması planlanan Sürat Demiryolu'na yaklaşık 1 milyar TL harcanmasına rağmen proje tamamlanmadı. Proje kapsamında sadece Ankara-Ayaş arasındaki 60 kilometrelik hat ile Ayaş Tüneli yapıldı. Toplam 260 kilometre uzunluğundaki bu projenin şimdilik tamamlanması gündemde değil. Bakan Yıldırım, projenin Ankara-Ayaş kesiminin, rehabilitasyonla diğer hızlı tren hatlarında olduğu gibi 250 kilometre hız yapılabilecek hale getirerek hizmete açılabileceğini açıkladı.

Ulaştırma Bakanlığı, son dönemde gündemde olan yasadışı telefon dinlemelerinde cezaları artırmak amacıyla Adalet Bakanlığı ile bir çalışma yürütüyor. Bakan Binali Yıldırım, yasadışı telefon dinlemelerinin savunulacak bir yanı olmadığını, bunu gerçekleştiren kurum ya da şahısların suç işlediğini vurguladı. Bu suçu önlemenin yolunun, cezaları artırmaktan geçtiğini dile getiren Yıldırım, tasarının, yasadışı dinlemeleri ifşa edenlere ceza verilmesini öngördüğünü kaydetti. Yıldırım, "Tasarıyla yasadışı dinlemelerden mağdur olanların haklarının aranması adına savcılıklar aracılığıyla re'sen üst mahkemelerde dava açılması mümkün olabilecek." dedi. ANKARA AA

Siteleri kapatmak yerine yasak içerik değiştirilecek

Bakan Yıldırım, İnternet Kurulu'nu aktif hale getirdiklerini belirterek, "Kurul üyeleri internet sitelerinin kapatılmasına yönelik davalara bakan mahkemelere teknik bilgi veriyor. Ayrıca TİB sitelerin kapatılması yerine bildir-kaldır yöntemiyle zararlı içeriklerin kaldırılmasını sağlıyor." dedi. Sanal ortamda yurtdışı kaynaklı olarak kişisel hayata saldırılarda uluslararası işbirliği sağlanacağını kaydeden Yıldırım, "Kaynağı yurtdışında olan sanal ortam suçlarında ilgili ülkeye ulaşılması için sözleşmeye taraf ülkelerin her zaman ulaşabileceği bir temas noktası olmak zorunda. Sözleşmeyle hukuki takibat da yapılabilecek ve sitelere yasadışı bir videoyu kimin koyduğu tespit edilebilecek. İçerikle ilgilenilecek." diye konuştu.
Zaman

Üçüncü havaalanına 5 milyar dolar  

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’un üçüncü havaalanının, Avrupa yakasına inşa edileceğini, en az 60 milyon yolcu kapasitesine ve birbirinden bağımsız iki piste sahip olacağını söyledi.

Bakan Yıldırım “Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek bu havaalanının tüm bağlantılarının da tamamlanmasıyla yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Türkiye’de son yıllarda sivil havacılık alanında önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Yıldırım, bu durumun da özellikle İstanbul’un hava trafiğinde yoğunluğa neden olduğunu ifade etti.

YER HENÜZ KESİNLEŞMEDİ

İstanbul’da Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarının faaliyet gösterdiğini anımsatan Yıldırım, üçüncü havaalanı için çalışmalara son sürat devam ettiklerini söyledi. Silivri’de yapılacağı yönünde söylentiler olan yeni havaalanının Avrupa yakasına yapılacağını ancak yerin henüz kesinleşmediğini kaydeden Yıldırım “Atatürk Havaalanı, İstanbul hava trafiğinin önemli bir kısmını taşıyordu. Bunu Sabiha Gökçen ile bir miktar azalttık. Üçüncü havaalanı ile Atatürk Havaalanı çok rahatlayacak. Kapasiteyi genişleteceğimiz için hava trafiğindeki sıkışıklık da azalmış olacak” dedi. • AA

Metro projeleri bakanlığa geçiyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul ve Ankara’da yarım kalan metro hatlarının yapımının yerel yönetimlerden alınarak Ulaştırma Bakanlığı’na verilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının kısa süre içinde çıkmasını beklediğini ifade etti. Bakan Yıldırım “İstanbul’da muhtemelen aynı yüklenici firma devam edecek. Ankara’da ise çalışmaya devam etmek isteyenlerle yola devam edeceğiz, istemeyenlerin metro hatları için yeniden ihaleye çıkacağız’’ diye konuştu.
Star

 


Geri Dön