23 / 11 / 2024
fuzul

3. Havalimanı'nın Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin temeli atıldı!

3. Havalimanı'nın Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin temeli atıldı!

Yolcu kapasitesi itibarıyla dünyanın en büyük havacılık merkezi olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nda lale figüründen esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin temeli atıldı





Yolcu kapasitesi itibarıyla dünyanın en büyük havacılık merkezi olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nda lale figüründen esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin temeli atıldı


Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul'da düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de genelindeki havalimanlarının yolcu trafiği rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, gazetecilerin İstanbul'da yapımı süren 3'üncü havalimanı ile ilgili sorularını da yanıtladı.

Yıldırım, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nda inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ederken lale bitkisinden esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi yapımı için temel atma çalışmalarının da başladığını söyledi.


TASARIMI ULUSLARARASI YARIŞMAYLA BELİRLENMİŞTİ

Yeni havalimanının simgesi olması beklenen ve 2017 Ekim ayında tamamlanması beklenen lale figürlü kulenin de temelinin atıldığını belirten DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, "Kulenin temel çalışmaları yapılıyor. Kulenin dizaynı konusunda çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bu tip havalimanlarında kuleler statü sembolü gibidir. Stilize edilmiş bir lale olduğu anlaşılıyor. Çok da yüksek ve güzel bir kule olacak. Kulenin silueti ortaya çıktığı zaman havalimanı gözümüzde daha da canlanacak. Bu yazı yoğun bir çalışma içinde geçirdiğimizde, Eylül ve Ekim aylarında havadan baktığımız zaman terminal ortaya çıkmış olacak ve pistlerin izdüşümlerini görmüş olacağız. Yüklenici firma bu sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyor. Yeni havalimanında otopark çalışmaları, metro istasyonlarının hazırlanması gibi çalışmalar paralel bir şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu.


YENİ HAVALİMANINA BOEING TEKLİFİ

Yıldırım, binlerce kişiyle yerde süren çalışmaların yanı sıra havada da çalışmaların paralel olarak devam ettiğini dile getirdi. Yıldırım; "Boeing Jeppesen firması bizim Amerika ziyaretimizde yanımıza gelip bu konuya çok ilgili olduğunu ve bu konuya destek vermek istediklerini söylemişlerdi.Yazılımla yürüyen bir destek verilecek. Bunun eğitimleri de verilecek ve bu eğitimlerden bizim DHMİ personelleri de istifade edebilecekler. Biz bağımsız olarak hava sahası çalışmalarını uzun zamandır sürdürüyoruz. Ama bu Boeing Jeppesen'ın da program desteğiyle beraber biraz daha hızlanmış ve biraz daha rafine olmuş olabiliriz, onu da önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde neticelendireceğiz. Hava sahasıyla ilgili sadece dizayn değil, seyrüsefer yardımcıları, radarlar gibi, hava limanlarında bulunması gereken bütün cihazların temini ve bunların yerleştirilmesi hepsi bir programa bağlandı" diye konuştu.


"70 MİLYON YOLCUYA ULAŞACAK"

Yeni havalimanının devreye girmesiyle birlikte yolcu rakamlarının kademeli olarak artmasını beklediğini ifade eden DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, "2018 senesi için konuşuyorum, yeni havaalanı açıldığı zaman ben 70 milyon civarında bekliyorum. Zaman içinde artacak. Bu rakamın birden 90 milyona sıçraması söz konusu olmayacaktır. Çünkü yeni havalimanımızı ilk açıldığı zaman iki pistle hizmet verecek. İki bağımsız paralel pist ve 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak" diye konuştu.


"BULGAR HAVA SAHASI SIKINTISI"

Uçakların iniş ve kalkış güzergâhı için Bulgaristan ve Romanya ile de görüşmelerin 2015 yılı sonu itibariyle başladığına vurgu yapan Yıldırım, "Bizim belirli bir irtifadan yapılan üst geçişlerde bir sıkıntı yok. Özellikle denize doğru kalkışlar sırasında daha tırmanış tamamlanmadan, Bulgar hava sahasına girme durumu var. Dolayısıyla bu durumu koordine ediyoruz. Prosedüre ve rüzgar durumuna göre yine Bulgar hava sahasında başlayacaklar. Bu durumlarda bir sıkıntı yaşayacağımızı beklemiyorum. Gayet koordineli bir şekilde devam ediyor ve Bulgar bu duruma hazırlar ve memnunlar. Çünkü onlarında hava trafiği artacak, gelirleri artacak. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacak" ifadelerini kullandı.


DRONE TEHLİKESİ

Son dönemde yaygınlaşan ve havalimanları çevresinde uçaklar için tehdit unsuru oluşturmaya başlayan insansız hava aracı drone'lar için bir sistem üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: "Avrupa'da birçok yer, kayıt sistemine geçmemiş ama bunu getirecekler. Şu anda bu konuda birkaç firma ile yakın bir çalışma yürütüyoruz. Havalimanı sınırlarına yaklaşmakta olan Drone tespit edip, kumandasını tespit edip, havalimanı sınırlarına girmeyecek şekilde ona müdahale edecek sistemler geliştiriliyor. Benim katıldığım testler çok başarılı geçti. Drone etkilemeye çalışırken, o sırada başka cihazları da etkileyebiliyorsunuz. Bu konuyu derinlemesine düşünülmesi lazım, kaş yapalım derken göz çıkartmamız lazım. Bu gerçekten dünyanın bir problemi"


TURİZMDEKİ DURGUNLUK ANTALYA'YI VURDU

Turizmde yaşanan durgunluktan en fazla Antalya Havalimanı'nın etkilendiğini kaydeden Yıldırım, "Bu sene turistik manada ilk yarıda bir iki sebepten dolayı sıkıntılarımız oldu. Bu sebeplerden en önemlisi, Rusya ile aramızda olan gerginlikten dolayı Rus turist sayısında ciddi bir düşme oldu. Bu da özellikle Antalya havalimanımızı etkiledi. Birde Avrupa'da bazı ülkelerin olumsuz açıklamalarından dolayı Alman kökenli turistlerde de önceki senelere nazaran küçükte olsa bir düşüş yaşandı. Bu seneye dolayısıyla turistik manada biraz kayıpla başladık. Tabi yılın esas tarafı önümüzde bulunuyor ve bu kaybın ne kadarını telafi edeceğimizi göreceğiz" diye konuştu.


Habertürk


Geri Dön