28 / 04 / 2024

3. Havalimanı'nın ilk etabında kullanılacak kredi için imzalar atıldı!

3. Havalimanı'nın ilk etabında kullanılacak kredi için imzalar atıldı!

3. havalimanının ilk etabında kullanılacak 4.5 milyar Euro'luk kredi için imzalar atıldı. Kredinin yüzde 77'si kamu bankalarından sağlandı. Arazinin yanı sıra yolcu garantisinin de verildiği havalimanını hükümete yakın Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon 25 yı



3. havalimanının ilk etabında kullanılacak 4.5 milyar Euro'luk kredi için imzalar atıldı. Kredinin yüzde 77'si kamu bankalarından sağlandı. Arazinin yanı sıra yolcu garantisinin de verildiği havalimanını hükümete yakın Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon 25 yıl süreyle işletecek.


Dünyanın en büyük havalimanı sloganıyla İstanbul'da inşaatı devam eden 3'üncü havalimanının ilk etabı için sağlanan 4.5 milyar Euro'luk kredide dün imzalar atıldı. Toplam 90 milyon yolcu kapasiteli ve 3 adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için kullanılacak kredinin vadesi 4 yılı geri ödemesiz 16 yıl olacak. 


Kredinin yüzde 77'lik bölümü ise kamu bankalarından sağlandı. Bu kapsamda, Ziraat Bankası yaklaşık 1.5 milyar Euro, Halkbank ve Vakıfbank yaklaşık l'er milyar Euro, Denizbank 500 milyon Euro ve Garanti Bankası ile Finansbank da 300'er milyon Euro kredi verdi. 

Havalimanı inşaatının devam ettiği arazi devlet tarafından verilirken, projede Devlet Hava Meydanlan İşletmesi (DHMI) de yolcu sayısı garantisi sundu. 


2018 YILINDA HİZMETE GİRECEK 

İlk etabı 2018 yılının ilk çeyreğinde açılması hedeflenen havalimanı ihalesini Mayıs 2013'te AKP'ye yakınlığı ile bilinen Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. 


Grup, 25 yıllık işletme hakkı için kira bedeli olarak 22.1 milyar Euro artı KDV teklif ederek ihaleyi kazanmış ve İGA Havalimanı İşlemesi A.Ş'yi kurmuştu. 


Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, projenin tüm etaplanyla tamamlanması halinde İstanbul'un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğini söyledi. 


Erdoğan, "10.25 milyar Euro yatırım maliyeti, 22.1 milyar Euro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32.4 milyar Euro'ya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır" dedi. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlanüsı olan otoyolunun 2016 Mayıs ayında açılmasıyla yeni havalimanının Avrasya bağlantılarının sağlanmış olacağım vurguladı. (SÖZCÜ) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, anlaşmanın ardından Cengiz Holding Başkanı Mehmet Cengiz'e hediye vermesi dikkat çekti. 


150 milyon yolcu kapasiteli olacak 

TOPLAM alam 76 milyon metrekare olan ve dört etaptan oluşacak projenin tüm etapların tamamlanmasının ardından yıllık yolcu kapasitesinin 150 milyon olması hedefleniyor. İlk etap çalışmalarının başlamasıyla 80 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Hizmete girmesiyle bu sayı 120 bine çıkacak. İlk etap hizmete girince şu an hiçbir yerde olmayan havalimanına aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. AirBus A-380 gibi büyük gövdeli uçaklar da iniş yapabilecek. i



Sözcü


Geri Dön