26 / 12 / 2024

3. havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı!

3. havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı!

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılan 3. Havalimanı inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek "Havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı" dedi.



Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılan Yeni Havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı" dedi.


İstanbul Yeni Havalimanı'nın devam eden çalışmaları, gazetecilere havadan izlettirildi. Gezide, Türkiye'nin stratejik projesini inşa eden Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ yetkilileri de yer aldı.


3. havalimanının finansman protokolü imzalandı!


İstanbul Yeni Havalimanı projesinin ilk etabına ilişkin altı bankadan sağlanan 4,6 milyar avro kredi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, IGA ve ilgili bankalar arasında teyit protokolü 24 Aralık Perşembe günü imzalanmıştı.


Helikopterle yapılan inceleme gezisi sonrası şantiye alanında düzenlenen basın toplantısında konuşan Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey–güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için ayrılan 6 milyar avroluk bütçenin 1 milyar 250 milyon avroluk hak ediş kısmının kasım sonu itibarıyla ödendiğini, bunun da yüzde 25 gibi bir orana tekabül ettiğini söyledi.


Özdemir, havalimanının açılışının 2018'in ilk çeyreğine yetiştirmek istediklerini daha önce belirttiklerini anımsatarak, "Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Şu anda havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı" diye konuştu.


Sabiha Gökçen Havalimanı hariç Türkiye'deki bütün havalimanlarının Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kontrolünde olduğunu dile getiren Özdemir, bütün işlemleri onların kontrolünde yaptıklarını, havalimanı inşaatının biter bitmez açılması ve hiçbir pürüz çıkmaması için gereken ne varsa yaptıklarını aktardı.


Özdemir, Yeni Havalimanı'nın Atatürk Havalimanı gibi Anadolu'yu Avrupa'ya bağlayan yollar açısından ana arterler üzerinde olmadığını belirterek, "Buranın ulaşımı çok kolay. Kilometre olarak uzağa gitmiyoruz. Yaptığımız analizlerle burası karasal açıdan trafiği rahatlatacak. Bunda Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük etkisi olacak" dedi.


Havalimanına ulaşım için hızlı tren ve metro gibi raylı sistemler de olacağını ifade eden Özdemir, yeni havalimanı-Gayrettepe arasında yapılacak metronun ihalesine bir an önce çıkılmasını beklediklerini bildirdi.


 


"İşimizi kaliteli yapıyoruz"

Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve ince eleyip sık dokuduklarını vurgulayan Özdemir, "Sadece beton ve toprak analizlerini yapmak için kurduğumuz laboratuvara 20 milyon avro harcadık. Bu laboratuvarda dolgunun yeterli olup olmadığını da ölçüyoruz. Ben burayı 25 yıl çalıştıracağım. Bu yüzden  işimi kaliteli yapmam gerekiyor" dedi.


Özdemir, ihaleye girerken 5 ortak olarak 3 defa helikoptere bindiklerini belirterek, sahayı karadan ve havadan defalarca patronlar ve teknik elemanlarla incelediklerini anımsattı.


Bu gezi ve toplantılarda maliyet hesabına baktıklarını dile getiren Özdemir, "Zemin beklediğimizden zor çıktı. Bunu itiraf edebiliriz. Biz başta bütün balçığı kaldıracağımızı düşünmemiştik. Yük taşımayan, sıkışmayan bozuk malzemenin bu kadar çok olduğunu tahmin etmemiştik ancak çalışma temposunu artırarak bunları ortadan kaldırdık" ifadelerini kullandı.


Özdemir, şu anda maliyet hesaplarının içinde kalarak yollarına devam ettiklerini vurguladı.


"Afyon ilimizin tükettiği kadar enerji tüketecek"

Asgari ücretin artırılmasının kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine Özdemir, "Bizim için asgari ücretin artışında sıkıntı yok. Burada asgari ücretle çalışan bir personelimiz yok. Ancak her çalışanımıza yeni yılda zam yapıyoruz. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasını göz önünde bulunduracağız. Oradaki artışı düşünerek yeni yılda zam yapacağız" dedi.


Özdemir, havalimanının hizmet vermeye başladıktan sonra 250 megavatlık enerjiye ihtiyacı olacağını dile getirerek, "Buradaki toplam enerji ihtiyacı 250 megavat. Afyon ilimizin tüketimi kadar bir enerjiye ihtiyaç var. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) trafo sahası yapacak. Görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.


"Kuşlar için ciddi çalışma yapıyoruz"

Havalimanının kuşların göç yolunda olduğuna dair bazı eleştirilerin bulunduğu hatırlatılan Özdemir, "Kuşlar mevsim dönümünde göç ediyor. Onunla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Dünyayı bilen ciddi bir ekibimiz var. Aslında kuş konusunda Atatürk Havalimanı'ndan farklı bir yanı yok burasının. Aynı akstayız. Hem kuşların canını korumak hem de uçakların güvenliğini sağlamak için gereken ne varsa yapıyoruz" ifadelerini kullandı.


Özdemir, ağaç kesildiğine dair eleştirilerin bulunduğunun söylenilmesi üzerine, söz konusu alanlarda ormandan fazla maden alanı olduğunu, bununla ilgili 25-30 yıl öncesinden itibaren fotoğrafların bulunduğunu belirterek, "Ağaç kesiminde minimumdan daha aşağıdayız. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere bu bölgede maden ocakları açılmış, ilkel madencilik yapılmış, bölge adeta talan edilmiş. Terminal bittiğinde kestiğimiz ağaç sayısının 5 katını dikeceğiz. Kaç ağaç kestiğimiz belli" dedi.


3. havalimanının ilk etabının yüzde 15 i tamamlandı!


"Deniz limanı için çalışmalarımız var"

Özdemir, havalimanının denize çok yakın olduğunun ve liman çalışmaları olup olmadığının sorulmasına karşılık, havalimanında özellikle akaryakıt konusunda büyük ihtiyaç olacağını, bu ihtiyacın Atatürk Havalimanı gibi denizden giderileceğini söyledi.


Bu nedenle liman konusunda çalışmaları olduğunu dile getiren Özdemir, uçak için akaryakıtın mutlaka denizden geleceğinin altını çizdi.


Havalimanının yolcu kapasitesine değinen Özdemir, "İlk etabın açılışında 90 milyon kapasiteli olacak havalimanı bütün işlerin bitiminde 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. Ebatlarımız onu gösteriyor ki; Yeni Havalimanımız pistleri ve altyapısı gibi bütün herşeyi bitince, hızlı treni ve metrosuyla 200 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitede olacak" diyerek sözlerini tamamladı.


Akçayoğlu: "200 milyon yolcuya ulaşabiliriz"

İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu da Türkiye'den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün yüzde 40'ına hakim olunduğunu belirterek, Hindistan ve Uzak Doğu'dan uçacak insanların İstanbul'dan yapacağı aktarmanın biletin ucuzlamasını sağlayacağını söyledi.


Yeni Havalimanı'nın alan olarak dünyanın en büyük havalimanı olacağını dile getiren Akçayoğlu, şu anda yolcu sayısı bakımından en işlek havalimanının Atlanta olduğunu anımsattı.


Akçayoğlu, yeni havalimanının ilk etabının Atatürk Havalimanı'nın 3 katı büyüklüğünde olacağını bildirdi.


Havalimanının tamamının bitmesi sürecinin 2028'lere kadar süreceğini ifade eden Akçayoğlu, yolcu giriş çıkışların şu anda çift kontrol varmış gibi çalıştıklarını ancak tek kontrol olmasına da hazırlıklı olduklarını aktardı.


Akçayoğlu, "Şu anda Türkiye'deki en büyük işçi çalışan şantiye burası. 10 bin 200 kişi çalışıyor. 2 bin civarında kamyon hizmet veriyor. Çalışmalar 24 saat geceli gündüzlü devam ediyor. Günde 800 bin litre mazot yakıyoruz" diye konuştu.


Yusuf Akçayoğlu, şu anki plana göre havalimanını 2018'den 2043'e kadar işleteceklerini bildirdi.


Akçayoğlu, havalimanı inşasında çalışan personelin aylık maaş giderinin 6 milyon avro olduğunu belirterek, yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel giderinin 10 milyon avroya yükseldiğini aktardı.


Havalimanının kapalı inşaat kısmının 3,5 milyon metrekare olduğunu anımsatan Akçayoğlu, yakınlarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi katı atık yakma tesislerinin kaldırılması için de görüşmelerin devam ettiğini, tesisin kuşlar için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.


"40 bin kaplumbağayı tek tek taşıdık"

Akçayoğlu, havalimanı inşaatı sırasındaki çevre ve hayvan hakları konusundaki hassasiyetlerine de değinerek, "Anlatmadığımız çok işimiz var. Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağayı toplayarak tek tek ormanın başka alanlarına taşıdık. Çok sayıda soğanlı bitkiyi Atatürk Arboretumu'na teslim ettik. Projede işe aldığımız ilk kişi çevre mühendisidir. Üzerimizde sorumluluk olmamasına rağmen uluslararası ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) çıkardık. Bu konuda çalışmalarımız ilerliyor" diye konuştu.


Bu çalışmaları Orman Bölge Müdürlüğü ile yürüttüklerini aktaran Akçayoğlu, bu konularda yapılan eleştirilerin haksız olduğuna dikkati çekti.


Akçayoğlu, dünyada kadrosunda 5 ornitolog (kuş bilimci) olan başka bir şirket olmadığının altını çizerek, kuş gözlem ekiplerinin dünyaca ünlü kuş bilimcilerden de destek aldığını söyledi.


Çalışma sahasında taşınmaya müsait olan fidan ve ağaçları Arnavutköy ve Eyüp'teki okul bahçelerine ve ormanlara taşıdıklarını anlatan Akçayoğlu, taşınması uygun olmayan ağaçlar için ise Türkiye genelinde 10 milyon ağaç dikeceklerini bildirdi.


AA


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Grand Airpot (İGA) Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul’da yapımına devam edilen 3. havalimanının birinci etap yatırımları için ayrılan 6 milyar euroluk bütçenin yüzde 25’ine karşılık gelen 1.25 milyar euroluk bölümünün Kasım sonu itibariyle harcandığını söyledi.



Nihat Özdemir , İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve CEO’su Yusuf Akçayoğlu ile birlikte İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanının inşaat alanını basın mensuplarına gezdirerek bugüne kadar yapılan çalışmalar ve ileriye dönük projelerle ilgili olarak bilgi verdi. Özdemir, havalimanının birinci etabının açılışının 2018’in ilk çeyreğine yetiştirmek istediklerini söyledi ve ekledi:


"Sözleşmeye göre birinci etabı 2018’in son çeyreğine tamamlayacaktık. Ancak ticari yönden ve Türkiye’nin çıkarları için ilk çeyreğine çekiyoruz. Ayrıca, sayın Bakanımız,(Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım) sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Şu anda havalimanının ilk etabının yüzde 15’i tamamlandı."


Yeni havalimanın inşasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), THY, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gibi paydaşlarla hareket ettiklerini vurgulayan Özdemir, "Sabiha Gökçen Havalimanı hariç Türkiye’deki bütün havalimanları DHMİ’nin kontrolündedir. Bütün işlemlerimizi DHMİ’nin kontrolünde yapıyoruz. Havalimanı inşaatının biter bitmez açılması ve hiçbir pürüz çıkmaması için gereken ne varsa yapıyoruz" diye konuştu.


Nihat Özdemir, yeni havalimanının Atatürk Havalimanı gibi Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan yollar açısından ana arterler üzerinde olmadığını belirterek, "Buranın ulaşımı çok kolay. Kilometre olarak uzağa gitmiyoruz. Yaptığımız analizlere göre burası karasal açıdan trafiği rahatlatacak" dedi.


Havalimanına ulaşım için hızlı tren ve metro gibi raylı sistemler de olacağını ifade eden Özdemir, yeni havalimanı-Gayrettepe arasında yapılacak metronun ihalesine çıkılmasını beklediklerini söyledi.


Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve ince eleyip sık dokuduklarını vurgulayan Özdemir, "Sadece beton ve toprak analizlerini yapmak için kurduğumuz laboratuvara 20 milyon euro harcadık. Bu laboratuvarda dolgunun yeterli olup olmadığını da ölçüyoruz. Ben burayı 25 yıl çalıştıracağım. Bu yüzden işimi kaliteli yapmam gerekiyor" dedi.


'ZEMİN BEKLEDİĞİMİZDEN ZOR ÇIKTI'

Konuşmasında "Zemin beklediğimizden zor çıktı" diyen Nihat Özdemir, "Bunu itiraf edebiliriz. Biz başta bütün balçığı kaldıracağımızı düşünmemiştik. Yük taşımayan, sıkışmayan bozuk malzemenin bu kadar çok olduğunu tahmin etmemiştik. Ancak çalışma temposunu artırarak bunları ortadan kaldırdık. Şu anda maliyet hesaplarımızın için de kalarak yolumuza devam ediyoruz" diye açıkladı.


'BİZİM İÇİN ASGARİ ÜCRETİN ARTIŞINDA SIKINTI YOK'

Asgari ücretin artırılmasının kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine Özdemir, "Bizim için asgari ücretin artışında sıkıntı yok. Burada asgari ücretle çalışan bir personelimiz yok. Ancak her çalışanımıza yeni yılda zam yapıyoruz. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasını göz önünde bulunduracağız. Oradaki artışı düşünerek yeni yılda zam yapacağız" dedi.


Nihat Özdemir, havalimanının hizmet vermeye başladıktan sonra 250 megavatlık enerjiye ihtiyacı olacağını söyleyen Özdemir, "Afyonkarahisar şehrinin tüketimi kadar bir enerjiye ihtiyaç var. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) trafo sahası yapacak. Görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.


Havalimanının kuşların göç yolunda olduğuna dair bazı eleştirilerin bulunduğu hatırlatılan Özdemir, "Kuşlar mevsim dönümünde göç ediyor. Onunla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Dünyayı bilen ciddi bir ekibimiz var. Aslında kuş konusunda Atatürk Havalimanı’ndan farklı bir yanı yok burasının. Aynı akstayız. Hem kuşların canını korumak hem de uçakların güvenliğini almak için gereken ne varsa yapıyoruz" dedi.


'KESTİĞİMİZ AĞAÇ SAYISININ 5 KATINI DİKECEĞİZ'

Özdemir, ağaç kesildiğine dair eleştirilerin bulunduğunun söylenilmesi üzerine, söz konusu alanlarda ormandan fazla maden alanı olduğunu, bununla ilgili 25-30 yıl öncesinden itibaren fotoğrafların bulunduğunu belirleterek, "Ağaç kesiminde minimumdan daha aşağıdayız. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere bu bölgede maden ocakları açılmış, ilkel madencilik yapılmış, bölge adeta talan edilmiş. Terminal bittiğinde kestiğimiz ağaç sayısının beş katını dikeceğiz. Kaç ağaç kestiğimiz Orman Genel Müdürlüğü’nde bellidir" dedi.


'UÇAKLAR İÇİN AKARYAKIT DENİZDEN GELECEK'

Özdemir, havalimanının denize çok yakın olduğunun ve liman çalışmaları olup olmadığının sorulmasına karşılık, havalimanında özellikle akaryakıt konusunda büyük ihtiyaç olacağını, bu ihtiyacın Atatürk Havalimanı gibi denizden giderileceğini söyledi. Bu nedenle liman konusunda çalışmaları olduğunu dile getiren Özdemir, uçak için akaryakıtın mutlaka denizden geleceğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:


"İlk etabın açılışında 90 milyon kapasiteli olacak havalimanı bütün işlerin bitiminde 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. Ebatlarımız onu gösteriyor ki yeni havalimanımız pistleri ve altyapısı gibi bütün herşeyi bitince, hızlı treni, metrosuyla 200 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitede olacak."


Havalimanının tamamının bitmesi sürecinin 2028’e kadar süreceğini anımsatan İGA CEO’SU Yusuf Akçayoğlu da şöyle konuştu:


"Şu anda Türkiye’deki en büyük işçi çalışan şantiye burası; toplam 10 bin 200 kişi çalışıyor. 2 bin civarında kamyon hizmet veriyor. Çalışmalar 24 saat geceli gündüzlü devam ediyor. Günde 800 bin litre mazot yakıyoruz. Buranın inşasında çalışan personelin aylık maaş gideri 6 milyon euro; ancak yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel gideri 10 milyon euroya yükseliyor."


Havalimanının kapalı inşaat kısmının 3.5 milyon metrekare olduğunu kaydeden Akçayoğlu, yakınlarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi katı atık yakma tesislerinin kaldırılması için de görüşmelerin devam ettiğini, tesisin kuşlar için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi ve ekledi:


"Anlatmadığımız çok işimiz var. Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağayı toplayarak tek tek ormanın başka alanlarına taşıdık. Çok sayıda soğanlı bitkiyi Atatürk Arboretumu’na teslim ettik. Projede işe aldığımız ilk personellerimiz çevre mühendislerimizdir. Üzerimizde sorumluluk olmamasına rağmen uluslararası ÇED çıkardık. Bu konuda çalışmalarımız ilerliyor."


Akçayoğlu, dünyada kadrosunda 5 ornitolog (kuş bilimci) olan başka bir şirket olmadığının altını çizerek, kuş gözlem ekiplerinin dünyaca ünlü kuş bilimcilerden de destek aldığını söyledi. Çalışma sahasında taşınmaya müsait olan fidan ve ağaçları Arnavutköy ve Eyüp’teki okul bahçelerine ve ormanlara taşıdıklarını anlatan Akçayoğlu, taşınması uygun olmayan ağaçlar için ise Türkiye genelinde 10 milyon ağaç dikeceklerini söyledi.


Toplam 76.5 milyon metrekare alana inşa edilecek olan 3. havalimanının tamamı 4 etapta inşa edilecek. 42 ayda tamamlanması planlanan havalimanın 1. Etap’ında, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli bir adet ana yolcu terminal binası, ana hava trafik kontrol kulesi, 6 metre genişliğinde Airbus A380 tipi uçakların inebileceği donanımda 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları,114’ü ana terminale bağlı olmak üzere toplam 311 park alanı, aralarında hangar, kargo-antrepo, yer hizmetleri gibi gerekli tüm havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli katlı otopark olacak.


Ayrıca 1. Etap’ın ikinci fazında ise yine şartnameye uygun olarak 58 ay içinde tamamlanacağı duyurulan yine kuzey-güney doğrultusunda 3,750 metrelik üçüncü bağımsız bir pist ve buna bağlı taksi yolları tamamlanacak. Yeni havalimanının 1’inci Etap’ının tamamlanıp hizmete girmesinin ardından sırasıyla 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü Etap’lara devam edilecek. Bu etaplarda yapılacaklar ise şu şekilde:


2. Etap


Yıllık yolcu sayısı 80 milyona ulaştığında yatırıma başlanacak. Yapılacak yatırım; bir adet Hava Trafik Kontrol Kulesi bir adet 3,500 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde Doğu-Batı doğrultusunda pist ve ilgili taksi yolları, gerekli destek tesisleri ve havalimanı için gerekli tüm altyapı işleri inşa edilecek.


3.Etap


2. Terminal binası inşa edilecek. Bir adet Hava Trafik Kontrol Kulesi, bir adet Kuzey-Güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde 3,750 metre uzunluğunda pist, terminaller arası yolcu taşıma sistemi, gerekli destek tesisleri inşa edilecek.


4. Etap


Bir adet uydu terminali binası, Kuzey-Güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde 3,750 metre uzunluğunda pist, ilgili taksi yolları, gerekli destek tesisleri ve havalimanı için gerekli tüm altyapı işleri gerçekleşecek.


3. Havalimanının özellikleri:


Günlük toplam uçak hareket kapasitesi: 3,500


Ana terminal binası inşaat alanı: 1.3 milyon metrekare


Katlı Otopark İnşaat Alanı: 700 bin metrekare


Katlı Otopark Kapasitesi: 18 bin araç


Kapalı İnşaat Alanı Toplamı: 3.5 milyon metrekare


Terminal Binası Beton Miktarı: 1 milyon metreküp


Terminal Binası Demir Donatı: 180 bin ton


Terminal Çatı Alanı: 450 bin metrekare


Terminal Cephe Alanı: 500 bin metrekare


Yıllık Yolcu Kapasitesi: 1. Etap’ta yıllık 90 milyon yolcu, nihai fazda ise yıllık 200 milyon yolcu


Uçuş Destinasyonu: Dünya çapında 350 destinasyon


Milliyet



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir, üçüncü havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "İlk etabın yüzde 15'i tamamlandı" dedi.



İstanbul Yeni Havalimanı'nın devam eden çalışmaları, gazetecilere havadan izlettirildi. Gezide, Türkiye'nin stratejik projesini inşa eden Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ yetkilileri de yer aldı.


Helikopterle yapılan inceleme gezisi sonrası şantiye alanında düzenlenen basın toplantısında konuşan Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey–güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için ayrılan 6 milyar avroluk bütçenin 1 milyar 250 milyon avroluk hak ediş kısmının kasım sonu itibarıyla ödendiğini, bunun da yüzde 25 gibi bir orana tekabül ettiğini söyledi.


Özdemir, havalimanının açılışının 2018'in ilk çeyreğine yetiştirmek istediklerini daha önce belirttiklerini anımsatarak, "Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Şu anda havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı" diye konuştu.


Özdemir, Yeni Havalimanı'nın Atatürk Havalimanı gibi Anadolu'yu Avrupa'ya bağlayan yollar açısından ana arterler üzerinde olmadığını belirterek, "Buranın ulaşımı çok kolay. Kilometre olarak uzağa gitmiyoruz. Yaptığımız analizlerle burası karasal açıdan trafiği rahatlatacak. Bunda Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük etkisi olacak" dedi.


"İşimizi kaliteli yapıyoruz"


Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini ve ince eleyip sık dokuduklarını vurgulayan Özdemir, "Sadece beton ve toprak analizlerini yapmak için kurduğumuz laboratuvara 20 milyon avro harcadık. Bu laboratuvarda dolgunun yeterli olup olmadığını da ölçüyoruz. Ben burayı 25 yıl çalıştıracağım. Bu yüzden  işimi kaliteli yapmam gerekiyor" dedi.


Özdemir, ihaleye girerken 5 ortak olarak 3 defa helikoptere bindiklerini belirterek, sahayı karadan ve havadan defalarca patronlar ve teknik elemanlarla incelediklerini anımsattı.




Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


3. Havalimanı'nın açılış tarihi 8 ay erkene çekildi. Projeyi üstlenen konsorsiyum, ilk Faz'ının tamamlanması için 2018'in son çeyreği taahhüdünde bulunmuştu. Havaların iyi gitmesini fırsata çeviren firma, işleri hızlandırdı. Yatırımının yüzde 25'i, inşaatının ise yüzde 15'i tamamlanan 3. İstanbul Havalimanı'nın açılışı 26 Şubat 2018'e alındı. Bu tarih; hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doğduğu gün.


3. Havalimanı inşaat çalışmaları ilk kez kapılarını basın mensuplarına açtı. Dünya havacılık rotasını değiştirecek havalimanı için önemli bir karar alındı. Projenin ilk etabının teslim tarihi 2018 son çeyreğinden ilk çeyreğine alındı. İlk uçuş tarihinin 8 ay erkene çekilmesi anlamına gelen bu kararı açıklayan İGA yönetimi, basın için havalimanının inşaatını yerinde görmek için helikopterle havadan inceleme inkanı sundu. Dünyanın en büyük şantiyesi konumundaki proje alanı gökyüzünden resmedilerek kapsamlı bilgiler paylaşıldı. Programa Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, Kalyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu katıldı.

HAZIRIZ MESAJI VERİLDİ

Nihat Özdemir “Normal sözleşmemiz 2018'nin son çeğreği idi. Bunu 2018'in ilk çeğreğine çekiyoruz. 26 Şubat'ı Bakanımız istedi. Vatanımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu ise açıklanan açılış tarihi için hazır olduklarını ancak buna; DHMİ ile THY'nin de hazır olması gerektiğini kaydetti.

İLK PİST KENDİNİ GÖSTERDİ

 

Proje kap- samında 6 pist inşa edilecek. Terminal binasının inşaatı ile parelel olarak 1. pistin inşasına da başlandı.

İnşaat kapsamında ana terminal inşaatı ile parelel olarak Kuzey-Güney istikametinde yapılacak 1. pist iyice belirginleşti. Helikopter gezisinde fotoğraflanan 1.pist inşaatı hızla ilerliyor. Proje kapsamında 6 pist yapılacak ve birinine parelel 5 adet Kuzey-Güney yönünde pist yer alacak. Buna ilave olarak Doğu-Batı yönünde inşa edilecek 6. pist olacak.


YATIRIMIN YÜZDE 25'İ TAMAMLANDI
 

8 İŞ MAKİNASI 

Proje için kasım ayı sonu itibari ile 1 milyar 250 milyon avro harcama yapıldı. Projenin yüzde 15'lik kısmı daha şimdiden ulaşıldı. İnşaat çalışmalarında gelinen noktayı açıklayan Nihat Özdemir “Harcanan para proje maliyetinin yüzde 25'ini buldu. İşin ise yüzde 15 tamamlandı” dedi.

ABD'deki Atlanta'yı geçerek dünyanın en büyüğü olacak

 

Terminal inşaatında 180 bin ton demir kullanılacak. Bunun anlamı 24 Eyfel Kulesi'nin demiri demek.

Terminal çatı alanı 450 bin metrekare. Bu; Roma'daki Colosseum amfi tiyatronun 23 katı demek.

250 megawattlık elektrik kullanacak. Bu rakam; Afyon şehrinin tükettiği elektrik miktarı.

Projenin ilk Faz'ının bitmesi ile 90 milyon yolcu taşınacak. Bu rakam ile dünyanın en büyük Havalimanı olan Atlanta'nın kapasitesine ulaşılacak. İkinci fazının tamamlanmasıyla dünyanın en büyük havalimanı rekoru kırılmış olacak.

İnşaatta kazı ve dolgular ile toplam toprak hareketi 1 milyon 400 bin metreküp. Dünyada bu rakamlı hiçbir şantiye

bulunmuyor.

Toplam kapalı inşat alanı ise 3.5 milyon metrekare. Bu rakam Monako şehrinin iki katı

büyüklüğüne eşit.

Lale Kule tercih edildi

 

Hava Trafik Kontrol Kulesi için tasarım Yarışması'nı 'lale' figüründen esinlenerek tasarladığı çalışmasıyla AECOM ve Pinin farina kazandı.




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


3. Havalimanı'nın açılış tarihi 8 ay erkene çekildi. Projeyi üstlenen konsorsiyum, ilk Faz'ının tamamlanması için 2018'in son çeyreği taahhüdünde bulunmuştu. Havaların iyi gitmesini fırsata çeviren firma, işleri hızlandırdı. Yatırımının yüzde 25'i, inşaatının ise yüzde 15'i tamamlanan 3. İstanbul Havalimanı'nın açılışı 26 Şubat 2018'e alındı. Bu tarih; hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doğduğu gün.


3. Havalimanı inşaat çalışmaları ilk kez kapılarını basın mensuplarına açtı. Dünya havacılık rotasını değiştirecek havalimanı için önemli bir karar alındı. Projenin ilk etabının teslim tarihi 2018 son çeyreğinden ilk çeyreğine alındı. İlk uçuş tarihinin 8 ay erkene çekilmesi anlamına gelen bu kararı açıklayan İGA yönetimi, basın için havalimanının inşaatını yerinde görmek için helikopterle havadan inceleme inkanı sundu. Dünyanın en büyük şantiyesi konumundaki proje alanı gökyüzünden resmedilerek kapsamlı bilgiler paylaşıldı. Programa Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir ve İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, Kalyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu katıldı.


HAZIRIZ MESAJI VERİLDİ

Nihat Özdemir “Normal sözleşmemiz 2018'nin son çeğreği idi. Bunu 2018'in ilk çeğreğine çekiyoruz. 26 Şubat'ı Bakanımız istedi. Vatanımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu ise açıklanan açılış tarihi için hazır olduklarını ancak buna; DHMİ ile THY'nin de hazır olması gerektiğini kaydetti.


İLK PİST KENDİNİ GÖSTERDİ

 

Proje kap- samında 6 pist inşa edilecek. Terminal binasının inşaatı ile parelel olarak 1. pistin inşasına da başlandı.


İnşaat kapsamında ana terminal inşaatı ile parelel olarak Kuzey-Güney istikametinde yapılacak 1. pist iyice belirginleşti. Helikopter gezisinde fotoğraflanan 1.pist inşaatı hızla ilerliyor. Proje kapsamında 6 pist yapılacak ve birinine parelel 5 adet Kuzey-Güney yönünde pist yer alacak. Buna ilave olarak Doğu-Batı yönünde inşa edilecek 6. pist olacak.



YATIRIMIN YÜZDE 25'İ TAMAMLANDI
 
TEK KAREDE 58 İŞ MAKİNASI

Proje için kasım ayı sonu itibari ile 1 milyar 250 milyon avro harcama yapıldı. Projenin yüzde 15'lik kısmı daha şimdiden ulaşıldı. İnşaat çalışmalarında gelinen noktayı açıklayan Nihat Özdemir “Harcanan para proje maliyetinin yüzde 25'ini buldu. İşin ise yüzde 15 tamamlandı” dedi.



ABD'deki Atlanta'yı geçerek dünyanın en büyüğü olacak
 

Terminal inşaatında 180 bin ton demir kullanılacak. Bunun anlamı 24 Eyfel Kulesi'nin demiri demek. Terminal çatı alanı 450 bin metrekare. Bu; Roma'daki Colosseum amfi tiyatronun 23 katı demek. 250 megawattlık elektrik kullanacak. Bu rakam; Afyon şehrinin tükettiği elektrik miktarı. Projenin ilk Faz'ının bitmesi ile 90 milyon yolcu taşınacak. Bu rakam ile dünyanın en büyük Havalimanı olan Atlanta'nın kapasitesine ulaşılacak. İkinci fazının tamamlanmasıyla dünyanın en büyük havalimanı rekoru kırılmış olacak.

İnşaatta kazı ve dolgular ile toplam toprak hareketi 1 milyon 400 bin metreküp. Dünyada bu rakamlı hiçbir şantiye bulunmuyor. Toplam kapalı inşat alanı ise 3.5 milyon metrekare. Bu rakam Monako şehrinin iki katı büyüklüğüne eşit.


Lale Kule tercih edildi

 

Hava Trafik Kontrol Kulesi için tasarım Yarışması'nı 'lale' figüründen esinlenerek tasarladığı çalışmasıyla AECOM ve Pinin farina kazandı.



Murat PALAVAR/Yeni Şafak



Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


LİMAK Holding Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılan 3'üncü havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı. Proje zamanından önce biter" diye konuştu. Cengiz- Mapa-Limak- Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi İGA Havalimanı İşletmesi'nin İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve CEO'su Yusuf Akçayoğlu'nun katıldığı toplantıda konuşan Özdemir, "Projeyi 2018'in ilk çeyreğine yetiştirebiliriz. Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Çalışmalar bu doğrultuda sürüyor" dedi.


Takvim



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2 bin kamyon, 10 binin üzerinde çalışanla dünyanın en büyük şantiyesi 3. havalimanının inşaatını helikopterle gezdik. Yüzde 15’i biten havalimanı Şubat 2018’de hizmette.


Türkiye’nin vizyon projelerinin başında gelen ve uluslararası hava taşımacılığında dünyanın en büyük havaalanlarından biri olacak üçüncü havalimanındaki çalışmaları helikopterle yukarıdan izleme fırsatı bulduk. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile birlikte havadan yaptığımız izlemede üçüncü havalimanındaki çalışmaların hızını, kamyon ve iş makinelerinin karınca gibi çalışmalarını rahatlıkla fark edebiliyorsunuz. Aynı zamanda İstanbul Grand Airport (İGA) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Özdemir, ana terminalin ve pistlerin yükselişini tek tek anlatırken, heyecanı da gözden kaçmıyor. Geziden sonra yapılan toplantıda verilen bilgilerden öğreniyoruz ki üçüncü havalimanının inşaatı, kullanılan iş makinelerinin sayısı, şantiyede çalışanlar, yapıldığı alan gibi birçok konuda rekor kırarak, 2018 yılında hizmete girmek için tüm hızıyla yükseliyor. Aralık sonuna gelinmesine rağmen güneşli günde yaptığımız helikopter gezintisinde Özdemir, havaların da çalışmaların hızı açısından yardımcı olduğunu belirterek, “Kasım-aralıkta ağustos ayı verimini yakaladık” diyor.


26 ŞUBAT 2018’DE HİZMETTE


Helikopterle gezdikten sonra Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket IGA Havalimanı İşletmesi AŞ yetkililerinin de katıldığı toplantıda, havalimanındaki çalışmalar hakkında geniş bilgi verildi.


İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu’nun da yer aldığı toplantıda konuşan Nihat Özdemir, havalimanının açılışının 2018’in ilk çeyreğine yetiştirmek istediklerini daha önce belirttiklerini anımsatarak, “Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Şu anda havalimanının ilk etabının yüzde 15’i tamamlandı” dedi ve ekledi: “Allah birlik ve beraberliğimize zaval vermesin, bu proje zamanında tamamlanır.” Şantiyedeki sayaç da hizmete girmesine 148 hafta kaldığını gösteriyor.


200 MİLYON YOLCU


Nihat Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için ayrılan 6 milyar Euro’luk bütçeyi hatırlatarak, bugüne kadar yapılan harcamanın 1 milyar 250 milyon Euro’ya ulaştığını söyledi. Havalimanının yolcu kapasitesine değinen Özdemir “Havalimanı bütün işlerin bitiminde 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. Ebatlarımız onu gösteriyor ki; Yeni Havalimanımız pistleri ve altyapısı gibi bütün herşeyi bitince, hızlı treni ve metrosuyla 200 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitede olacak” dedi.


AKILLI OLACAK


Havalimanının son teknolojiyle hizmet vereceğini söyleyen Özdemir “Yüz tanıma tekniği olacak. Örneğin uçağa bineceğiniz kapılara gitmek için cep telefonundan navigasyonla yolu takip edebileceksiniz” dedi.


40 BİN KAPLUMBAĞA TAŞINDI, 10 MİLYON AĞAÇ DİKİLECEK


Üçüncü havalimanının inşaatı başladığında gündeme gelen çevreyle ilgili tartışmalar, sohbette tekrar gündeme geldi. Verilen bilgiye göre üçüncü havalimanına ilk kadrolu alınan mühendis çevre mühendisi... Bugüne kadar 40 bin kaplumbağa tek tek toplanarak, başka alanlara taşınmış. Çok sayıda soğanlı bitki, Atatürk Arboretumu’na teslim edilmiş. Ayrıca şartnamede zorunluluk olmamasına rağmen uluslararası ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) çıkarılmış. Havalimanının kuşların göç yolunda olduğuna dair bazı eleştiriler hatırlatılatıldığında ise Özdemir “Kuşlar mevsim dönümünde göç ediyor. Onunla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Dünyayı bilen ciddi bir ekibimiz var. Aslında kuş konusunda Atatürk Havalimanı’ndan farklı bir yanı yok burasının. Aynı akstayız. Hem kuşların canını korumak hem de uçakların güvenliğini sağlamak için gereken ne varsa yapıyoruz. Radarlar koyduk gözlüyoruz” dedi. CEO Akçayoğlu da, dünyada kadrosunda 5 ornitolog (kuş bilimci) olan başka bir şirket olmadığının altını çizerek, kuş gözlem ekiplerinin dünyaca ünlü kuş bilimcilerden de destek aldığını söyledi. Nihat Özdemir, ağaç kesildiğine dair eleştirilerin bulunduğunun söylenilmesi üzerine, söz konusu alanlarda ormandan fazla maden alanı olduğunu, bununla ilgili 25-30 yıl öncesinden itibaren fotoğrafların bulunduğunu belirtti. Çalışma sahasında taşınmaya müsait olan fidan ve ağaçlar Arnavutköy ve Eyüp’teki okul bahçelerine ve ormanlara taşınmış. Özdemir, ayrıca Türkiye genelinde 10 milyon ağaç dikeceklerini söyledi.


RAKAMLARLA ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI


- Bini mühendis olmak üzere 10 bin 200 çalışanla Türkiye’nin en büyük şantiyesi.


- 2 bin kamyon çalışıyor, günde 800 bin litre mazot yakıyor. Makine ekipmanda dünyanın en büyük şantiyesi.


- Çalışmalar gece gündüz 24 saat kesintisiz sürüyor.


- Personel, yeme-içme gibi aylık genel gider tutarı 10 milyon Euro.


- Günlük 1.4 milyon metreküp toprak hareketi ile dünya rekorunu elinde tutuyor.


- Dünyada alan olarak şu anda en büyük havalimanı 1.9 bin hektarla Atlanta’da. İstanbul 3. havalimanı ise 7.6 bin hektar alana sahip olacak.


- Birinci etap bittiğinde 90 milyon yolcuya hizmet verecek.


- Üçüncü etapla kapasite 150 milyon yolcuya ulaşacak ama bu sayı 200 milyonu rahatlıkla bulacak.


- Avrupa’nın en büyük havalimanı otoparkına da sahip olacak. 18 bin araçlık otopark alanı 25 bine çıkma potansiyelini barındırıyor.


- Hava trafik kontrol kulesinin yüksekliği 95 metre.


- Her yıl 3 bin Süper-Jumbo uçağın İstanbul yeni havalimanını ziyaret etmesi bekleniyor.


 - Havalimanında toplam yapı alanı Monako’nun yaklaşık iki katı büyüklüğünde.


- Terminalde kullanılan demir ile 24 adet Eyfel Kulesi yapılabiliyor.


- Terminalin çatısının büyüklüğü, Roma’daki meşhur Kollezyum’un 23 katı.


3 SAAT UÇUŞTA DÜNYANIN YÜZDE 40’INA HAKİMİZ


İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, Türkiye’den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün yüzde 40’ına hakim olunduğunu belirterek, Hindistan ve Uzak Doğu’dan uçacak insanların İstanbul’dan yapacağı aktarmanın biletin ucuzlamasını sağlayacağını söyledi. Yeni havalimanının alan olarak dünyanın en büyük havalimanı olacağını dile getiren Akçayoğlu, yeni havalimanının ilk etabının Atatürk Havalimanı’nın 3 katı büyüklüğünde olacağını söyledi. Havalimanının tamamının bitmesi sürecinin 2028’lere kadar süreceğini ifade eden Akçayoğlu, yolcu giriş çıkışların şu anda çift kontrol varmış gibi çalıştıklarını ancak tek kontrol olmasına da hazırlıklı olduklarını aktardı.


Star/ Yener Yalçın


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İstanbul'un yeni havalimanında projenin yüzde 15’inin inşası tamamlandı. 6 milyar Euro’luk yatırımın yüzde 25’i yapıldı. Hedef ilk etabı Cumhurbaşkanı’nın doğum günü olan 26 Şubat 2018’e yetiştirmek


İstanbul’un Avrupa yakasının kuzeyinde 76.5 milyon metrekarelik bir arazide 10 bin 200 kişi yeni havalimanının inşası için çalışıyor. Yani Atatürk Havalimanı’nın 7 katı büyük bir arazide 7/24 inşaat faaliyeti sürüyor. Bin 700’ü kamyon olmak üzere 2 bin 194 iş makinesi, sahanın büyük kısmı eskiden faaliyette olan maden ocaklarının oluşturduğu su dolu bozuk çukurları doldurmakla uğraşıyor.


Bir grup gazeteci ile birlikte yeni havalimanının yapım sürecini incelemek üzere helikopter ile bir seyahat gerçekleştirdik ve İstanbul Grand Airport (İGA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’den bilgi aldık.


"MALİYET HESAPLARI İÇİNDE DEVAM ETTİK"

Havalimanının ilk etabının yüzde 15’inin tamamlandığını ifade eden Nihat Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzeygüney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için ayrılan 6 milyar Euro’luk bütçenin yüzde 25’ine karşılık gelen 1 milyar 250 milyon Euro’luk bölümünün kasım sonu itibarıyla harcandığını söyledi.


Özdemir, ihaleye girerken 5 ortak (Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon) olarak 3 defa helikoptere bindiklerini belirterek sahayı karadan ve havadan defalarca patronlar ve teknik elemanlarla incelediklerini anımsattı.


Konuşmasında “Zemin beklediğimizden zor çıktı” diyen Nihat Özdemir, “Bunu itiraf edebiliriz. Biz başta bütün balçığı kaldıracağımızı düşünmemiştik. Yük taşımayan, sıkışmayan bozuk malzemenin bu kadar çok olduğunu tahmin etmemiştik. Ancak çalışma temposunu artırarak bunları ortadan kaldırdık. Şu anda maliyet hesaplarımızın içinde kalarak yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.


Havalimanının tamamının bitmesi sürecinin 2028’e kadar devam edeceğini anımsatan İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu ise şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye’de en fazla işçi çalışan şantiye burası; toplam 10 bin 200 kişi çalışıyor. 2 bin civarında kamyon hizmet veriyor. Çalışmalar 24 saat geceli gündüzlü devam ediyor. Günde 800 bin litre mazot yakıyoruz. Buranın inşasında çalışan personelin aylık maaş gideri 6 milyon Euro; ancak yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel gideri 10 milyon Euro’ya yükseliyor.”


"40 BİN KAPLUMBAĞAYI 89 BİN KARDELENİ TAŞIDIK"

Nihat Özdemir çevreyle ilgili hassasiyetlerine dikkat çekmek için şu açıklamayı yaptı: “Anlatmadığımız çok işimiz var. Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağayı toplayarak tek tek ormanın başka alanlarına taşıdık. 89 bin adet kardelen soğanlı bitkiyi Atatürk Arboretumu’na teslim ettik. Projede işe aldığımız ilk personelimiz çevre mühendislerimizdir. Üzerimizde sorumluluk olmamasına rağmen uluslararası ÇED çıkardık. Ağaç kesiminde minimumdan daha aşağıdayız. Bu bölgede ilkel madencilik yapılmış, bölge adeta talan edilmiş. Terminal bittiğinde kestiğimizin 5 katını dikeceğiz. Kaç ağaç kestiğimiz belli” dedi.


Çalışma sahasında taşınmaya müsait olan fidan ve ağaçları Arnavutköy ve Eyüp’teki okul bahçelerine ve ormanlara taşıdıklarını anlatan CEO Yusuf Akçayoğlu da, taşınması uygun olmayan tahmini 2 milyon çalılık ve ağaç karşılığında ise Türkiye genelinde 10 milyon ağaç dikeceklerini dile getirdi.

 

"HEM KUŞLARI HEM UÇAKLARI KORUYACAĞIZ"

Nihat Özdemir kadrosunda 5 ornitolog (kuş bilimci) olan başka bir şirket olmadığını belirtirken “Göç yolu açısından Atatürk Havalimanı ile aynı akstayız. Radarları kurduk. Hem kuşları hem uçakları korumak için çalışıyoruz” dedi.


Yusuf Akçayoğlu Türkiye’den 3 saatlik uçuşta dünya havacılık sektörünün % 40’ına hâkim olunduğunu belirterek Hindistan ve Uzakdoğu’dan uçacak insanların İstanbul’dan yapacağı aktarmanın biletin ucuzlamasını sağlayacağını söyledi.


"METRO İHALESİNE BİR AN ÖNCE ÇIKILMALI"

Özdemir “Buranın ulaşımı çok kolay. Kilometre olarak uzağa gitmiyoruz. Yaptığımız analizlerle burası karasal açıdan trafiği rahatlatacak. Bunda Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük etkisi olacak” dedi. Havalimanına ulaşım için 33 km’lik yeni havalimanı-Gayrettepe ve 34 km’lik havalimanı-Halkalı arasında yapılacak metronun ihalesine bir an önce çıkılmasını beklediklerini bildiren Özdemir, yaptığımız seyahatte üçüncü köprünün yoluna da hız verildiğine dikkat çekti.


HAVALİMANI VE ÇEVRESİ AFYON'A KADAR ENERJİ TÜKETECEK

Nihat Özdemir, havalimanının hizmet vermeye başladıktan sonra çevrede kurulacak yeni yerleşim ile birlikte 250 megavatlık enerjiye ihtiyacı olacağını dile getirerek “Buradaki toplam enerji ihtiyacı 250 megavat. Afyon ilimizin tüketimi kadar bir enerjiye ihtiyaç var. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) trafo sahası yapacak. Görüşmelerimiz devam ediyor” diye konuştu. Özdemir, havalimanının güneş vb. kendi enerjisini üretmesine yönelik bir çalışma bulunmadığını ancak su konusunda çevreci bir yatırımları olduğunu ifade etti. Sahada “Deniz limanı için çalışmalarımız var” diyen Özdemir akaryakıt ihtiyacının Atatürk Havalimanı gibi denizden giderileceğini söyledi.


"BİZDE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN YOK"

Asgari ücretin artırılmasının kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine Özdemir, “Bizim için asgari ücretin artışında sıkıntı yok. Burada asgari ücretle çalışan bir personelimiz yok. Ancak her çalışanımıza yeni yılda zam yapıyoruz. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasını göz önünde bulunduracağız. Oradaki artışı düşünerek yeni yılda zam yapacağız” dedi.


"2018'DE CUMHURBAŞKANI'NIN DOĞUMGÜNÜNE YETİŞECEK"

Özdemir şöyle konuştu: “Sözleşmeye göre birinci etabı 2018’in son çeyreğinde tamamlayacaktık. Ancak ticari yönden ve Türkiye’nin çıkarları için ilk çeyreğine çekiyoruz. Ayrıca, Sayın Bakanımız, (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım) Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Bütün işlemleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kontrolünde yapıyoruz. Havalimanı inşaatının biter bitmez açılması ve hiçbir pürüz çıkmaması için çalışıyoruz.”


Habertürk/Yavuz Barlas



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye’yi havacılık anlamında gerçek bir merkez yapacak olan bu havalimanının küresel çaptaki önemini anlamak için önce şu veriye bir göz atmak gerek: 


"Türkiye, coğrafi avantajıyla, dünya haritasını tam ortasında. Merkezi İstanbul alıp bir daire çizdiğinizde 228 yurtdışı uçuş noktasının 195’ine ‘dar gövdeli’ uçaklarla ulaşmak mümkün. Bu hat, küresel uçuş trafiğinin yüzde 40’ını ve 60’ın üzerinde başkenti kapsıyor. Yine merkezine İstanbul’u aldığınız bir daire çizdiğinizde menzil, geniş gövdeli uçaklarla da tüm dünyayı içine alıyor. 


YETİŞMEME RİSKİ YOK!


Önceki gün Limak Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu ile birlikte helikopterle havalimanı şantiyesini inceledik. İlk izlenimim şu; İnşaat anlamında önemli bir mesafe alınmış. Devasa şantiye alanındaki binlerce kamyonun yoğun mesaisi karınca ordusunu anımsatıyor. 'Yetişmeme’ gibi bir risk ise kesinlikle yok. 


YÜZDE 15’İ TAMAMLANDI 

Nihat Özdemir, çalışmalarla ilgili bilgi verirken "İlk etabının yüzde 15'ini tamamlandık” dedi. Ardından da şu bilgiyi paylaştı: 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey–güney pistini kapsayan birinci etap yatırımın finansmanı için ayrılan 6 milyar euroluk bütçenin 1 milyar 250 milyon euroluk hak ediş kısmı kasım sonu itibarıyla ödendi." 


26 ŞUBAT’IN ÖNEMİ NE? 

Daha önce, havalimanı açılışının 2018’in ilk çeyreğine yetişeceği açıklanmıştı. Fakat şimdi ‘tarih konusunda yeni bir bilgi var. 


“Dünyanın en büyük projesini en kısa süre içerisinde yapıyoruz” diyen Özdemir, bu yeni tarihle ilgili de şu bilgileri aktardı: 


“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım, Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu bize hatırlattı.  Ve açılışı buna yetiştirmemizi istedi. Biz de yeni tarihi 26 Şubat 2018 olarak belirledik.” 


MALİYET HESABI AYNI 

Limak Grubu, havalimanı ihalesine Cengiz, Mapa, Kolin ve Kalyon olarak 5 ortaklı konsorsiyum halinde girmişti. İhale öncesi hazırlık süreciyle ilgili bilgiler de veren Nihat Özdemir, “İhaleye girerken 5 ortak olarak üç kez helikopterle araziyi dolaştık. Sahayı defalarca inceledik. Bu gezilerde hep maliyet hesabına baktık. Fakat itiraf etmeliyim, zemin beklediğimizden zor çıktı” dedi ve ekledi: Ancak tempoyu artırarak tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırdık. İlk etap için 6 milyar euro gibi bir maliyet hesaplamıştık. O hesap hâlâ sürüyor. Yani tüm bunların bize ekstra bir maliyeti oluşmadı.” 


İlk açılışında 90 milyon yolcuya ulaşacak olan ilk etap, 150  milyon kapasiteli olacak. Tüm çalışmalar bittiğinde 200 milyona hizmet verecek projeden öne çıkan detaylar:


Şantiyede şu anda 10 bin 200 kişi mesai harcıyor. Bunların bin tanesi mühendis, mimar ve idari persone. Geri kalan 9 bin 200'ü ise işçi ve operatörler...


İNşaatın en yoğun olduğu dönemde çalışan sayısının 30 bine ulaşması bekleniyor. Öte yandan şu an şantiyede 15 farklı ülkeden çalışan istihdam ediliyor.


Şantiyede binlerce iş makinesi mesai harcıyor. Bu iş makineleri, günde 800 bin litre mazot tüketiyor.


İnşaat  alanında 2 bine yakın ağır tonajla kamyon, 24 saat esasına göre çalışıyor. Ekskavatör, greyder, silindir, dozer ve tekerlekli yükleyicilerle toplam eki pman 2 bin 194'e ulaşıyor.


Yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel gideri 10 milyon euroya yükseliyor.


NİHAT Özdemir'in verdiği bilgiye göre ilk üçüncü havalimanında ilk etabın yüzde 15'i bitti.


KONYA VE NİĞDE'YE YARADI

Özdemir, "Daha önce de bu bölgede ilkel madencilik yapılmış, adeta talan edilmiş. Biz ise kesilen ağacın 5 katını dikeceğiz" diye konuştu. İGA Çevre ve Sürdürülebilirllik Direktörü Ülkü Özeren ise şu bilgiyi paylaştı: 10 milyonun üzerinde ağaç dikeceğiz. Çölleşme tehlikesi bulunan Konya ve Niğde öncelikte." 


Ornitolog çalıştıran tek şirket 

Akçayoğlu, dünyada kadrosunda 5 ornitolog (kuş bilimci) olan başka bir şirket olmadığının altını çizerek, kuş gözlem ekiplerinin dünyaca ünlü kuş bilimcilerden de destek aldığını söyledi.


AFYON KADAR ENERJİ 

Özdemir, havalimanının 250 megavatlık enerjiye ihtiyacı olacağını dile getirerek, "Bu rakam Afyon ilimizin tüketimi kadar bir enerji demek. TEİAŞ trafo sahası yapacak" dedi. Kıyas için küçük bir bilgi: Şu an Atatürk Havalimanı’nın enerji ihtiyacı 25 megavat seviyelerinde...


40 bin kaplumbağa tek tek taşındı

İGA’NIN CEO’su Yusuf Akçayoğlu, havalimanı inşaatı sırasındaki çevre ve hayvan hassasiyetine değinerek, "Anlatmadığımız çok işimiz var. Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağayı toplayarak tek tek ormanın başka alanlarına taşıdık. Çok sayıda soğanlı bitkiyi Atatürk Arboretumu'na teslim ettik. Projede işe aldığımız ilk kişi çevre mühendisidir. Üzerimizde sorumluluk olmamasına rağmen uluslararası ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) çıkardık. Bu konuda çalışmalarımız ilerliyor" dedi. 


Akşam


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


3'üncü havalimanını yapan gruptan 'ekolojik dengeyi bozduk' itirafı geldi. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Havalimanı alanında 40 bin kaplumbağayı toplayarak başka yere taşıdık" dedi Yüzde 15'i tamamlandı.


LİMAK Grubu Başkanı Nihat Özdemir, 3. havalimanının birinci etap yatırımları için ayrılan 6 milyar Euro'luk bütçenin yüzde 25'ine karşılık gelen 1 milyar 250 milyon Euro'luk bölümünün kasım sonu itibariyle harcandığım söyledi. Özdemir, "Birinci etabının açılışını 2018'in ilk çeyreğine yetiştirmek istiyoruz. Şu anda havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı" diye konuştu Afyon kadar elektrik lazım NİHAT Özdemir, havalimanının hizmet vermeye başladıktan sonra 250 megavatlık enerjiye ihtiyacı olacağım kaydetti. Özdemir, "Afyonkarahisar'm tüketimi kadar bir enerjiye ihtiyaç var. TEİAŞ trafo sahası yapacak. Görüşmeler sürüyor" diye konuştu. 


Havalimanının kuşların göç yolunda olduğuna dair bazı eleştirilerin bulunduğu hatırlatılan Özdemir, "Kuşlar mevsim dönümünde göç ediyor. Onunla ilgili de çalışıyoruz" dedi. 


İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı ihalesi bitti, ancak tartışması tüm hızıyla devam ediyor. Çevrecilerin 'ekolojik denge bozulacak' uyarılarına rağmen havalimanı inşaatına başlandı. Ancak inşaatın ekolojik dengeyi bozduğu bizzat havalimanını yapan grup tarafından açıklandı. 


AĞAÇLAR OKUL BAHÇESİNE 

İnşaat ihalesi alan Limak Grubu Başkam Nihat Özdemir, İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve CEO'su Yusuf Akçayoğlu ile birlikte İstanbul'da yapımı devam tden 3. havalimanının inşaat alanım basın mensuplarına gezdirdi. Daha soma yapılan basm toplantısında itiraf gibi açıklamalar geldi. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağayı toplayarak tek tek ormanın başka alanlarına taşıdık" dedi. 


Çok sayıda soğanlı bitkiyi Atatürk Arboretumu'na teslim ettiklerini de açıklayan Akçayoğlu, "Projede işe aldığımız ilk personellerimiz çevre mühendislerimizdir. Üzerimizde sorumluluk olmamasına rağmen uluslararası ÇED çıkardık. Bu konuda çalışmalarımız ilerliyor" diye konuştu. Çalışma sahasında taşınmaya müsait olan fidan ve ağaçlan Arnavutköy ve Eyüp'teki okul bahçelerine ve ormanlara taşıdıklarım anlatan Akçayoğlu, taşınması uygun olmayan ağaçlar için ise Türkiye genelinde 10 milyon ağaç dikeceklerini söyledi. 


AYLIK GİDER 10 MİLYON EURO 

Yusuf Akçayoğlu, havalimanı alanının Türkiye'deki en büyük işçi çalışan şantiyesi olduğunu söyledi. Akçayoğlu, "Toplam 10 bin 200 kişi çalışıyor. 2 bin civarında kamyon hizmet veriyor. Çalışmalar 24 saat geceli gündüzlü devam ediyor. Günde 800 bin litre mazot yakıyoruz. Buranın inşasında çalışan personelin aylık maaş gideri 6 milyon Euro; ancak yeme, içme, ulaşım gibi maliyetler eklenince genel personel gideri 10 milyon Euro'ya yükseliyor" diye konuştu. 


Sözcü




Haber Milat Gazetesi'nde şu şkeilde yer aldı....


LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılan Yeni Havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı. Allah kaza bela vermesin, ülkemize bir zeval vermesin proje zamanında hatta daha erken yetişir" dedi. Konsorsiyuma dahil firmaların da katıldığı basın toplantısında konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, inşaat çalışmalarının hiç bir aksilik olmadan devam ettiğini belirterek, Allah kaza bela vermesin, ülkemize bir zeval vermesin proje zamanında hatta daha erken yetişir. 

Çalışma sahası çok zorlu bir coğrafya. Kanal İstanbul Projesiyle zamanlama olarak örtüşür diye düşünüldü, buradan çıkacak dolgu malzemesini kullanmak büyük kolaylık olabilirdi ama olmadı" dedi. 


Milat



Haber Posta Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İstanbul'un üçüncü havalimanı için Mayıs 2013'te ihale gerçekleştirilmiş, ihalede en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon euro artı yüzde 18 KDV ile Cengiz-Limak-KolinKalyon-Mapa konsorsiyumu vermişti. İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında 76.5 milyon metrekarelik alan üzerine yapılan ilk etabm yüzde 15'i tamamlandı. 


Doğumgününde açılacak 


Konsorsiyumun kurduğu IGA (istanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi yetkilileri şantiyedeki toplantıda, çalışmalarla ilgili bügi verdi. Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, ilk etabm 90 milyon yolcu kapasiteli olduğunu söyledi. 


Açılışı 2018'in ilk çeyreğine yetiştirmek istediklerini hatırlatan Özdemir, "Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın doğumgünü olan 26 Şubat 2018'e yetiştirmemiz istendi. Bunun için çalışıyoruz" dedi. 


Gayrettepe ihalesi yapılsın

Yeni havalimanına ulaşımın kolay olacağını belirten Özdemir, "Yeni havalimanı-Gayrettepe metrosunun ihalesi yapılmalı. Açılışa yetişmeli. Beş duraklı hatta 25 dakikada Gayrettepe'den ulaşılacak" dedi. 


Özdemir, ilk etabın açılışında 90 milyon yolcu kapasiteli olacak havalimanının kapasitesinin tüm işler bittiğinde 150 milyona ulaşacağını belirterek "Havalimanı herşeyi bitince 200 milyon yolcuya hizmet verecek" diye konuştu. 


Posta



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Üçüncü havalimanı inşaatı hızlanıyor İlk etabın yüzde 15'inin tamamlandığını söyleyen Limak Holding Başkanı Özdemir, "Proje zamanında, hatta daha erken yetişir" dedi.


Limak Holding Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılan Yeni Havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. İlk etabının yüzde 15'inin tamamlandığını ifade eden Özdemir, "Hava koşulları inşaat için çok verimli, şu an yaz ayları kapasitesiyle çalışıyoruz. Bu bizim için olumlu oldu. Proje zamanında hatta daha erken yetişir" dedi Özdemir, birinci etap yatırımlarının finansmanı için ayrılan 6 milyar euroluk bütçenin 1 milyar 250 milyon euroluk hak ediş kısmının kasım sonu itibarıyla ödendiğini belirtti. 


Yeni havalimanı- Gayrettepe arasında yapılacak metronun ihalesine bir an önce çıkılmasını beklediklerini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti: "Metronun açılışa yetişmesi gerekir. Bu hat 33 kilometre ve beş duraklı olacak 25 dakikada Gayrettepe'den havalimanına ulaşılacak.Proje tamamlandığında 200 milyon yolcuya hizmet verecek." 


ÖZDEMİR: Her türlü önlem almıyor 

Tüm çalışmaların titizlikle yapıldığını vurgulayan Özdemir, "Sadece beton ve toprak analizlerini yapmak için kurduğumuz laboratuvara 20 milyon euro harcadık. Ben burayı 25 yıl çalıştıracağım, doğal olarak her türlü önlem alınıyor" dedi. 


Bugün



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünyanın inşa halindeki en büyük havalimanı olan İstanbul 3. Havalimanı 26 Şubat 2018’de açılacak. İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, “Zemin tahminimizden zorlu çıktı ama yine de gecikmeyeceğiz, hatta Cumhurbaşkanımızın doğum gününe yetiştireceğiz” dedi.


3. Havalimanı için yer teslimi 1 Mayıs 2015’de yapıldı ve birinci fazın inşaası için teslim tarihinden sonra 42 aylık süre tanındı. Bu süre 2018’in sonuna doğru bitecek olmasına rağmen, A380 uçaklarının dahi iniş yapabileceği uzunluktaki ilk 2 pist, ana yolcu terminali, 18 bin araçlık otopark, destek tesisleri, 311 adetlik uçak park alanlarından oluşan birinci faz 26 Şubat 2018’e yetişecek şekilde hummalı bir çalışma var. 26 Şubat’ın önemini merak edenler için de belirtelim bu tarih Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum günü. Şu an dev inşaata İGA yani İstanbul Grand Airport deniyor ancak büyük bir ihtimalle açılırken adı da Recep Tayyip Erdoğan Havalimanı olacak gibi görünüyor.

 

Helikopterden bakış

 

Önceki gün konsorsiyum ortaklarından Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu ile birlikte inşaat alanını helikopterle havadan inceleme fırsatı bulduk. 2 bine yakın kamyonun ve sayısız iş makinasının 24 saat boyunca adeta karınca gibi çalıştığı, çukurların doldurulurken, yükseltilerin de traşlandığı o doğaya meydan okuma faaliyetini görüp de etkilenmemek mümkün değil. Şu an 10 binin üzerinde işçi var inşaat alanında. Mart-Nisan aylarında 30 binin üzerine çıkılacakmış.

 

İnşaat alanını havadan gösteren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim  Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul’a yapılan yeni havalimanı çalışmalarının tüm  hızıyla devam ettiğini belirterek, “Havalimanının ilk etabının yüzde 15’i  tamamlandı” dedi.


Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının  finansmanı için ayrılan 6 milyar euroluk bütçenin 1 milyar 250 milyon euroluk hak ediş kısmının Kasım sonu itibarıyla ödendiğini söyledi.

 

Zemin çöker mi?

 

Herkes üçüncü havalimanı Silivri’ye yapılacak diye beklerken, şu an inşaatın bulunduğu bölgeye karar verildiğini ilk yazan bendim. Ancak bir endişem vardı. Orası eski kömür ocakları sahasıydı ve çok fazla çukur vardı. Şimdi o bölgede hakikaten inşaat için zor bir süreç yaşanıyor. Bazı yerler traşlanıyor bazı yer


Geri Dön