22 / 11 / 2024
fuzul

3. havalimanının ismi ne olacak?

3. havalimanının ismi ne olacak?

İstanbul'a yapılan 3. Havalimanının isminin "Recep Tayyip Erdoğan" olacağı iddialarının sorulması üzerine Yıldırım, "Biz, havalimanını yaparız, ondan sonra ne ad koyarlarsa koysunlar, Tayyip Bey meraklısı değil, çok da sevmiyor bu işleri." dedi.




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanının isminin 'Recep Tayyip Erdoğan' olacağı iddiaları üzerine, "Biz havalimanını yaparız, ondan sonra ne ad koyarlarsa koysunlar. Tayyip Bey meraklısı değil, çok da sevmiyor bu işleri. Öyle bir şey olacağını düşünmüyorum" dedi.


Bakan Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlık bütçesiyle ilgili milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.


Kamulaştırmaların ranta dönüşmesiyle ilgili soruya Yıldırım, gündeme gelen projeler üzerine bahis açıldığını söyledi. Bir yerde oluşacak ranttan devletin de hak sahibinin de pay alması gerektiğini dile getiren Yıldırım, bu konuda yasal hazırlığın, reformlar çerçevesinde olduğunu, bunun üzerinde çalışıldığını kaydetti.


Ana kamulaştırmalarla ilgili yaptıkları ödemeleri, hak sahibi, ada, parsel, miktar olarak internette yayınlayacaklarını ifade eden Yıldırım, "Vatandaşlar görsün en azından, kısa vadede böyle bir düşüncemiz var" dedi.


Yıldırım, bir proje açıklandığında buna karar verip, kazma vuruncaya kadar duyulmamasının mümkün olmadığını ifade ederek, bu ranttan kamunun gerekli payı alması durumunda bu ve buna benzer manüplasyonun önemli ölçüde önüne geçileceğinin düşünüldüğünü kaydetti.


YHT tren setlerinde yerlilik oranı

İhalesi yapılacak 80 adet YHT setlerindeki yerlilik oranının yüzde 53 olacağını belirten Yıldırım, acil ihtiyaca binaen ilk 20 setin yurt dışından alınacağını, diğer 80 setin üretiminin Türkiye'deki fabrikalarda yapılacağını bildirdi.


Yıldırım, 2003'ten 2015 sonu itibarıyla YHT setleri dahil 15 milyar lira yolcu için, 16 milyar lira yük ve diğer alanlara yatırım yapıldığını anlatarak, demiryollarında son yıllarda yapılan yatırımlarda hızlı tren hatlarında hem yük hem de yolcu taşımacılığına yönelik karma işletmecilik modelinin benimsendiğini bildirdi.


YHT hatlarında yükte hafif pahada değerli kargo taşımacılığı düşünüldüğünü dile getiren Yıldırım, yani cevher ya da buğday gibi dökme yükler yerine katma değeri yüksek yüklerin taşınmasının öngörüldüğüne işaret etti.


CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'ya 3. Havalimanı ile ilgili sorularına ilişkin ayrıntılı konuşmayı teklif eden Yıldırım, Erdoğdu'nun sorularına ilişkin cevap metnini yazılı olarak verdi.


3. Havalimanının yapıldığı yere Sayıştay üyelerini götürmesi gerektiğini bildiren Yıldırım, "Ondan sonra tespitlerini daha titiz yapacaklarına inanıyorum. Arkadaşlar gayet iyi niyetle yaptığımız işleri inceliyorlar, görevleri, bu işler nasıl güzel yapılıyır, yol göstermek. Bundan sonraki işlerde onlara dikkat edilmesi, işin mantığı bu. Bunu da yapıyorlar, tespitlerini rapora dönüştürüyorlar. Benim bi önerim oldu, bence rapora dönüştürmeden önce arkadaşları çağırın, karşılıklı tartışın" ifadesini kullandı.


Sayıştay üyelerinin raporlarını hazırlamadan önce yazılı olarak görüş istediklerinin söylenmesi üzerine Yıldırım, "Yazılı olmaz, bunu oturup, karşı karşıya konuşmak lazım. Koca projeyi iki yazışmayla anlatamazsınız, bunları konuşup, ikna oldu oldu, olmadı yine yazacağını yazsın. Bizim istediğimiz uygulayıcıların, biçim ve usul hataları yapma ihtimali her zaman vardır. Hiçbir şey masa başında planlandığı gibi sahada olmaz. Sahada öngörülemeyen birçok konuyla karşı karşıya kalıyorsunuz ve karar vermek zorundasınız. Her karar risk demektir, o kararı doğru da verebilirsiniz yanlış da verebilirsiniz ama burada kabul edilemeyecek şey kasıttır. Bile bile yanlış bir şeye karar vermektir, bunu hiçbirimiz kabul edemeyiz" dedi.


İstanbul Atatürk Havalimanı terminal işletmeciliği yapan TAV'ın hisse yapısında Fransızların hisse oranının yüzde 38 olduğunu bildiren Yıldırım, "Mevzuata göre hisse devrinde onay veya izin şartı yok" dedi.


Türk Telekomun özelleştirilmesi

Yıldırım, Türk Telekom'un 2005 sonu itibarıyla yüzde 55 hissesinin blok satışla özelleştiğini anımsatarak, yüzde 15'inin halka arz edildiğini, kalan kısmının Hazinenin mülkiyetinde olduğunu söyledi.


2005'ten 2016'ya kadar arsa alınması, bina alınması, yeni bina inşa edilmesi, büyük onarım ve bina yenilenmesi gibi gayrimenkul yatırımlarına toplam 758 milyon lira harcandığını vurgulayan Yıldırım, bakım onarımına işletme gideri olarak 410 milyon lira harcama yapıldığını, kullanılmayan, kullanılma ihtimali olmayan arsa ve gayrimenkul satışlarından da 305 milyon lira gelir elde edildiğini bildirdi.


Satın aldıklarının parasal miktarının, sattıklarından fazla olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Satabilir, Danıştay görüşü de var. Alsa da satsa da sonunda herşeyi bırakacak. Aslında bu özelleştirme mal varlıklarıyla yapılan özelleştirme. Fiyat ona göre belirlendi ve satış ona göre yapıldı. Danıştay, bunun sadece imtiyaz hakkının verilmesi şeklinde olabileceğini dolayısıyla alt yapı, üst yapı vs bütün şeylerin devlette kalmasına karar verdi. Bunun üzerine biz, firmaya, 'bu şartlar altında almaya gönül müsün' diye sorduk. 'Evet gönüllüyüm' dedi. Şerh koyduk, o da mahkeme kararıyla kaldırıldı. Şu anda şerh de yok. 2025 yılında elinde ne var ne yok terk edip gidecek."


3. Havalimanının isim tartışması

İstanbul'a yapılan 3. Havalimanının isminin "Recep Tayyip Erdoğan" olacağı iddialarının sorulması üzerine Yıldırım, "Biz, havalimanını yaparız, ondan sonra ne ad koyarlarsa koysunlar, Tayyip Bey meraklısı değil, çok da sevmiyor bu işleri. Öyle bir şey olacağını düşünmüyorum, şahsi kanaatim budur" diye konuştu.

Havalimanları yaptıklarında ad konusunda çeşitli tartışmaların çıktığını dile getiren Yıldırım, bu tür anlaşmazlıklarda farklı bir isim koyarak orta yolu bulduklarını bildirdi.


İstanbul 3. Havalimanı tamamlandıktan sonra işletmenin başka bir şirkete devretme hakkının olduğunu anlatan Yıldırım, ancak izin prosedürü olduğunu kaydetti. Yıldırım, söz konusu havalimanının ilk etap yapım süresinin 42 ay olduğunu, diğer etap yatırımlarının yapım süresindeki gecikmelerde günlük 5 bin avro cezanın öngörüldüğünü kaydetti.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Plan ve Bütçe Komisyonu’nunda konuştu. Bakan Yıldırım burada 3. havalimanının ismine ilişkin soruları yanıtladı.


İstanbul'a yapılan 3. Havalimanının isminin "Recep Tayyip Erdoğan" olacağı iddialarının sorulması üzerine Yıldırım, "Biz, havalimanını yaparız, ondan sonra ne ad koyarlarsa koysunlar, Tayyip Bey meraklısı değil, çok da sevmiyor bu işleri. Öyle bir şey olacağını düşünmüyorum, şahsi kanaatim budur" diye konuştu.


Havalimanları yaptıklarında ad konusunda çeşitli tartışmaların çıktığını dile getiren Yıldırım, bu tür anlaşmazlıklarda farklı bir isim koyarak orta yolu bulduklarını bildirdi.


İstanbul 3. Havalimanı tamamlandıktan sonra işletmenin başka bir şirkete devretme hakkının olduğunu anlatan Yıldırım, ancak izin prosedürü olduğunu kaydetti. Yıldırım, söz konusu havalimanının ilk etap yapım süresinin 42 ay olduğunu, diğer etap yatırımlarının yapım süresindeki gecikmelerde günlük 5 bin euro cezanın öngörüldüğünü kaydetti. 


Hürriyet 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

3’üncü havalimanının bitmesinin ardından Atatürk Havalimanı kargo, eğitim ve uçakların bakım onarımı için kullanılacak

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığının 2016 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sunuşunda milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı.

Komisyonun CHP’li üyesi Aykut Erdoğdu Bakan Yıldırım’a, yapımı devam eden 3’üncü havalimanı ihalesinde yaşanan usulsüzlükler ile Atatürk Havalimanı’nın geleceğine ilişkin kritik sorular yöneltti.

TAV’A TAZMİNAT ÖDENECEK


Bakan Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nın geleceğine ilişkin olarak, “2018 yılına kadar işletilmeye devam edilecek. Yeni havalimanı devreye girdikten sonra ise bütünüyle ticari yolcu taşımacılığına kapatılacak. Sadece genel havacılık, müstakil kargo ve eğitim ile uçakların bakım ve onarım faaliyetleri için hizmette tutulacaktır” dedi.
Bakan Yıldırım, Atatürk Havalimanı’nın iç ve dış hatlar terminallerini işleten TAV şirketinin sözleşme süresinin 2018 yılından daha sonra biteceğine dikkat çekerken, erken fesihten dolayı bu şirkete tazminat ödeneceğini kaydetti. TAV şirketinin bugünden talep edilen veya belirlenmiş tutarının olmadığını belirten Yıldırım, “Fesih tarihine bağlı olarak uluslararası bağımsız denetim firmalarının belirleyeceği ve tarafların müzakere edeceği rakamlar üzerinden tazminat bedeli daha sonra belirlenecektir” dedi.
Bu arada, TAV, 2005’te kazandığı ihaleyle Atatürk Havalimanı’nı 15.5 yıllığına işletme hakkı elde etmişti. Yüzde 38 hissesi Aeroports de Paris Grubu’na devredilen TAV, yaklaşık 2.5 yıllık erken feshin tazminatını talep edecek.

Rantı önleyemedik


Binali Yıldırım, mega projelerin geçeceği güzergahların hem kamulaştırması hem de haksız rant oluşumu nedeniyle sıkıntılar yaşandığını söyledi. Kamulaştırmayı yaparken piyasa fiyatını vatandaşlara vermeye çalıştıklarını, bazı vatandaşların bunu kabul ettiğini, bazılarının ise itiraz edip dava açtığını belirten Yıldırım şunları söyledi:
“Bu iş için hukuk büroları ortaya çıktı. ‘Ne kazanırsanız yarısını size vereceğiz, yarısını biz alacağız’ diyorlar. Rant oluşur buna bir şey demiyorum. Ama rant varsa herkes payını alacak. Devlet de alacak, vatandaş da alacak. Rant için bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. İnternette yayımlayacağız vatandaş görsün. Kamulaştırmalarla ilgili ada ve parselleri yayımlayacağız.”

Sözcü/ Erdoğan SÜZER 

Geri Dön