20 / 12 / 2024

3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!

3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!

Eventuum tarafından düzenlenen 3. İnşaat Konut Konferansı Marriott Hotel Asia'da bugün gerçekleşti. Sektörle ilgili önemli fikirlerin paylaşıldığı toplantıya inşaat sektöründen isimler katıldı. İşte paylaşılan fikirler...



3. İnşaat Konut Konferansı bugün gerçekleşti. Eventuum tarafından düzenlenen toplantı Marriott Hotel Asia'da yapıldı. Sektörün ileri gelenlerinin bir araya geldiği toplantıya Ağaoğlu Şirketler Grubu Ceo'su Hasan Rahvalı, Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanlı İnanç Kabadayı, Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür,  Ege Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nihat Kandaloğlu, Aydoğan Group Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan, NEf Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Vesram Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eren katıldı. 



Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım


3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!


Konferans konuşmasına ilk olarak İNDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım başladı.  Konferansın diğer buluşmalar gibi yararlı geçeceğine inandığını söyleyen Nazmi Durbakayım, "2015 yılı bizim için dönüm noktası. Haziran ayında yapılacak olan genel seçimleri bütün dünya bekliyor. Tabi her seçim döneminde siyasi partiler alt ve üst yapı olarak bir takım imalatlara girişiyorlar ve inşaat sektörü bundan dolayı canlanacak. Konut sektörü adına pek fazla ümitlenmeyelim. Konut sektöründe, biz daha uzun vadeli işler yaptığımız için böyle spontane ve kısa vadeli projelerle yürümüyor bu iş. En kısa süreli inşaat 24 ay, 18 ay ve normalde 3 yılı buluyor. " şeklinde konuştu.


2014 yılına 1 milyon 331 bin konut satıldı

Durbakayım, "Bugün 10 yıllık perspektife baktığımız vakit, 10 yıl evvel konut sektöründe bir hamle başladı. Bu hamle TOKİ-Emlak Konut GYO hasılat paylaşım işleriyle başladı diyebiliriz. Sektörün gelişmesi için önemli 2 konu var. Biri mütekabiliyet, biri afet yasası. Artan nüfusta konut sektörünün gelişmeye ihtiyacı var. Yoksa mağaralara dönmek zorunda kalırız. Konut satışlarına göz atarsak 2013'te 1 milyon 157 bin konut satılmış, 2014 yılında bu rakam 1 milyon 331 bin olmuş." şeklinde konuştu. 


Peki 2015'ten ne bekliyoruz?

"Bu sektörde daha çok oyuncuya ihtiyacımız var ama geçici sektöre katılımcılar bize zarar veriyor. Tek temennimiz daha uzun katılımcılar." diyen Durbakayım, "Tüketici kanununun bir takım maddeleri biz üreticiler tarafından önerildi. Biz tüketicinin mağdur olmasını istemeyiz. Kanunda bizi mağdur edecek bir takım hususlar var. Biz üreticilerin de korunacağı bir yasanın çıkması lazım." ifadelerini kullandı.  İş güvenliğine değinen Durbakayım, "Bizlerin yaptığı işte bir kaza olduğu zaman o inşaat şirketinin keyfinin kaçması demek. Hedefimiz 0 kazayla projeleri bitirmek ama her türlü tedbiri aldığımız halde, eğitim tam olmadığı için bunu uygulayan insanların vebalini biz çekiyor. Bu kanunla beraber şantiyelerin denetlemesi ve şantiyelerin mühürlenmesiyle şeklinde bir baskı geldi. Ancak bize şunu itiyoruz tabi denetim hat safhada olsun en ufak şey affedilmesin ama eğitimin yapılabilmesi için teşvik sağlansın." dedi. 


Nazmi Durbakayım'ın konuşmasının tamamı için tıklayınız!


Ağaoğlu Şirketler Grubu Ceo'su Hasan Rahvalı


3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!


KDV yüzde 8 olmalı

"2015 yılı 2014'ten daha iyi bir yıl olacak" diyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Ceo'su Hasan Rahvalı, "Bundan 3-5 sene önce kim derdi ki bir şirket tek başına 2 milyar dolarlık yabancıya satış yapacak, hayaldi. Şuana kadar hiç dokunmadığımız pazarlar var." dedi. Rahvalı sözlerine şu şekilde devam etti. "3 sene önce yurt dışındaki bir fuarda yüzde 5 indirim yaparak 5 daire sattığımız bir Suud vatandaşımıza 5,5 ay sonra başka bir projemizde 2 kule sattık." Türkiye'de verginin yüzde 18 olduğunu ifade eden Rahvalı, "KDV Fransa’da yüzde 5,5, İtalya’da yüzde 4, Belçika’da yüzde 5" şeklinde konutu. Rahvalı, KDV'nin yüzde 8 olması konusunda ilgili bakanlığa öneride bulunduklarını belirtti.


Hasan Rahvalı'nın konuşmasının tamamı için tıklayınız!


Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer


3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!


2023 yılına kadar 7,5 milyon konut ihtiyacı olacak

Seba Gecamer 3. İnşaat Konut Konferansı'nda konuştu.  İnşaat sektörünün sanayi ile birlikte gelişeceğini ifade eden Gacemer, GYO'nun derinliğine de değindi. "150 bin inşaat şirketi var, 30 tanesi GYO, bunun 9 tanesi Borsa İstanbul'da işlem görüyor." diyen Gacemer, "Türkiye'de konut ihtiyacı 2023 yılına kadar  7,5 milyon olacak" şeklinde ifadelerde bulundu. 


Seba Gacemer'in konuşmasının tamamı için tıklayınız!


EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı


3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!


2015 yılında kentsel dönüşüm projeleri hız kazanacak

"2012 yılında çıkarılan Kentsel Dönüşüm Yasası'nın da etkisi ile birlikte Türkiye genelindeki 6,7 milyon yapının yenilenmesi söz konusu" diyen İnanç Kabadayı, inşaat sektöründeki büyümenin birçok yan sektöre de eş oranlı etkisine dikkat çekti. Kabadayı, "Konut kredisi faiz oranlarının düştüğü, iç piyasada merkez ve etkileşiminde olan bölgelerde satışların  arttığı, yabancıya satışın 5 milyar dolara ulaştığı, enerji verimliliği ve yeşil binaların daha da önem kazandığı, kentsel dönüşüm projelerinin hız kazandığı bir yıl olacağını düşünüyoruz.’’ şeklinde konuştu. 


İnanç Kabadayı'nın konuşmasının tamamı için tıklayınız!


Vesram Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eren

1 milyonluk dairenin 120 bin TL'sini inşaat şirketi kazanıyor

3. İnşaat Konut Konferansı'nda konuşan Vesram Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eren, "Sektörde balon var, stokta balon var. Bu balon söndürülebilir." dedi. Eren sözlerine şu örnekle devam etti; "1 milyon TL'lik bir konut aldığımızda, kim ne kazanıyorun ortalamasını çıkarıyoruz. 500 bin lirasını arsa sahibi, 200 bin lirasını inşaatı yapanlar, 50 bin lirasını pazarlama ve reklama harcıyoruz, 70 bin lirası meslek grupları, 30 bin lirasını finansman kurumları, 30 bin lirasını maliye alıyor ve 120 bin lirası inşaat şirketine kalıyor." 


Hakan Eren'in konuşmasının tamamı için tıklayınız!


Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt


3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!


Kentsel dönüşümde en iyi gelişen bölge Esenyurt

İnşaat sektöründe balon yok diyen  Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, "İnşaat sektöründe gelişmesinde en önemli faktörlerden bir tanesi siyasal değişim, ekonomik değişim, kentsel dönüşüm ve en önemlisi mütekabiliyet. Bunlar inşaat sektörünün büyümesine yol açıyor.  Ama en fazla sosyal değişim inşaat sektörünü tetikliyor ve konut ihtiyacı doğuruyor." şeklinde ifadelerde bulundu. Özyurt, "Kentsel dönüşüme uğrayarak hızla gelişen bölgelere en iyi örnek Esenyurt" dedi. 2014 yılı verilen göre üretilen konut sayısı 133 bin 212, üretilen ticari yapı sayısı 9 bin 323, üretilen sanayi tesisi sayısı ise 997 olarak açıklandı.  Bölgeyi tanımanın önemine dikkat çeken Özyurt, Bölgeyi tanıyanlar yoluna devam ediyor, ona göre ödeme planı yapıyor ona göre konut yapıyor. Eğer bölgeyi tanımadan giderseniz başarısız olma ihtimaliniz çok yüksek. " dedi. 


Kentsel dönüşümde konut havuzu oluşturalım

Özyurt, "Kentsel dönüşümle ilgili herkes çok konuşuyor ama çok gerçekleşen bir şeyler yok. Bence kentsel dönüşümle alakalı, bir üreticinin konutu satması gibi bir derdi var, bir de kentsel dönüşümle ilgili insanların eski evlerinden çıkma gibi bir derdi var sadece bu ikisinin yer değiştirilmesi lazım. Üreticinin elindeki fazla konutlar bir havuzda kupon karşılığında toplanmalı ve devlet bunları kentsel dönüşümle ilgili planlayacağı adalarda ev karşılığında bu kupon karşısında o havuzda yer değiştirmeli. Aslında bu çok kolay olabilecek bir sistem. En fazla sıkıntı duyduğumuz konu bu." şeklinde konuşmasını tamamlandı. 


Tamer Özyurt'un konuşmasının tamamı için tıklayınız!


Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur


3. İnşaat Konut Konferansı gerçekleşti!


İnşaat sektörü markalaşamıyor

Türk inşaat sektörünün henüz markalaşamadığını ifade eden Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, markalaşmamanın nedenini kısa süreli projelere bağladı.  "Ülke içinde ise kısa vadeli, proje bazlı işler geliştiriliyor" diyen Timur, "Uzun soluklu, hem kent planlamasına hem de marka sürdürülebilirliğine hitap eden işler ortaya çıkmıyor. İnşaat sektöründeki başarılar ne yazık ki kurumsal değil kişisel." ifadelerini kullandı. Öncelikle amacın para kazanmak olmaması gerektiğini savunan Timur,  Biz Nef’te herkesin iyi bir evde yaşamasını, kolay yatırım yapabilmesini dert edindik ve 3 farklı Nef keşfi geliştirdik. Lüksü tabana yayabilmek gibi bir derdimiz var. Hem yurt içindeki projelerimizde, hem de ABD’de hayata geçireceğimiz projelerde bu vizyonla hareket ediyoruz” şeklide konuştu. 


Erden Timur'un konuşmasının tamamı için tıklayınız!



Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com



Geri Dön