22 / 11 / 2024
fuzul

3. köprü Türkiye'yi lojistik üs konumuna getirecek

3. köprü Türkiye'yi lojistik üs konumuna getirecek

Avrupa ile Asya'nın kesiştiği noktada taşımacılar için yapılacak köprü, İstanbul ve Türkiye'yi bir nakliye üssü yapacak




Üçüncü köprü güzergâhını doğru bir karar olarak değerlendiren taşımacılar, projenin Türkiye'nin lojistik üssü olmasına ciddi katkı sağlayacağını belirtiyor. Avrupa ile Asya'nın kesiştiği noktada taşımacılar için yapılacak köprü, İstanbul ve Türkiye'yi bir nakliye üssü yapacak. 

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü ve otoyol güzergâhının kentin kuzeyine inşa edilmesinde en önemli etken uluslararası transit trafiğin şehir dışına alınmasıydı. Nakliyecilerin 10 dakikada kat edebilecekleri bir mesafe için her sabah ve akşam 4'er saat trafiğe çıkış yasağının kalkmasını beklemek mecburiyetinde kalması, lojistik açısından büyük sıkıntı oluşturuyordu. İkinci çevre yolundaki trafik yoğunluğu Türkiye'nin uluslararası lojistik üs olma hedefini geciktiriyordu. 3. köprünün lojistik ve uluslararası taşımacılık açısından son derece önemli olduğunu belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, "2023 yılı hedeflerinde Türkiye'nin lojistik üs olması konumu var. Ama geçilemeyen yollarla hiçbir şekilde bir lojistik üstolma şansımız oluşamaz. Bu nedenle bu güzergâh son derece önemli bir noktada." dedi.

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprü sayesinde Sarp Sınır Kapısı'ndan giren nakliye araçlarının rahatlıkla Avrupa'ya ulaşacağını söyledi. Köprünün konumunun son derece doğru olduğunu belirten Mete şu bilgileri verdi: "2023 hedefleri arasında Türkiye'nin ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu hedefe ulaşabilmek için ulaşım altyapısının güçlendirilmesi gerek. Eğer biz aynı limanlarla ve aynı yollarla kalırsak ihracat hedefimizi yakalama şansımız yok."

Henüz lojistik konusunda başlarda olduğumuzu ifade eden Mete şu bilgileri verdi: "Üs olabilmek için önemli bir dağıtım ağına sahip olmak, altyapının, yolların, deniz ve hava limanlarının gelişmiş olması gerekiyor. Türkiye bir lojistik merkezi olmayı hak ediyor. Sarp'tan giren TIR ve kamyonlar, Sakarya ve Kocaeli'ne gelerek hiç şehre girmeden 3. köprü üzerinden Avrupa'ya geçiş yapacaklar."

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) Başkanı Kosta Sandalcı ise 3. köprü sonrasında Karadeniz hattına bağlanacak yol ile Gürcistan, Ermenistan bağlantı ekseni üzerinden Türk ve Orta Asya cumhuriyetlerine karayolu ile ulaşmanın çok daha kolay olacağını kaydetti.
Zaman/Yasin Kılıç


Geri Dön