29 / 04 / 2024

3. Köprü'nün çevre yolu bağlantı noktaları belli oldu!

3. Köprü'nün çevre yolu bağlantı noktaları belli oldu!

Avrupa ve Anadolu'yu birbirine bağlayacak 3'üncü köprünün çevre yolu bağlantı noktaları belli oldu



Kuzey Anadolu Çevre Yolu Projesi'nde bir değişiklik yapılmazsa yeni çevre yoluna 6 noktadan bağlantı olacak.

İstanbul'da uzun zamandan ber tartışma konusu olan, 3. köprünün güzergahı da belli oldu. Uluştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan basın toplantısında yeni köprünün Garipçe ve Poyrazköy'den geçeceği açıklandı. Kuzey Marmara Otoyolu adı verilen çevre yolunun ise, Çatalca'dan başlayarak köprüye bağlanacağı, buradan Beykoz'un üst kısmından geçip Gebze'ye bağlanacağı açıklandı.

Yeni yolun İstanbul ile bağlantısının hangi noktalardan olacağı Bakan tarafından açıklanmadı. İşte köprü ile ilgili çok merak edilen ve 'İstanbul'un yeni rant mekanlarını'belirleyecek bu bağlantı noktalarına VATAN ulaştı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Kuzey Anadolu Otoyolu Master'planına göre yeni yol İstanbul'a tam 6 noktadan bağlanacak.

Çatalca lojistik merkez oluyor

Yeni yola ilk bağlantı Çatalca - Hadımköy arasında olacak. Bu nokta özellikle seçildi. İstanbul'un 1/100 binlik master planında da bu alan lojistik merkez olarak planlanıyor. Bir başka ifadeyle yük taşıyan büyük araçlar şehir merkezine giremeyecek. Kamyonlar, Çatalca ve Hadımköy arasına kurulacak lojistik merkeze yüklerini indirecek. İstanbul'a girmeyecek kamyonlar ise doğrudan 3. Köprü yolunu kullanarak Anadolu'ya geçiş yapacak.

Çıkış noktası da lojistik merkez

Anadolu Yakası'nda ise Orhanlı bölgesi lojistik merkez olarak belirlendi. Kurtköy, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Anadolu yakasında Gebze'den önceki son çıkış noktası olacak. Böylece yük kamyonları TEM ve E-5 yollarından uzak tutulmuş olacak. Bu noktalar kurum görüşleri alındıktan sonra Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelecek. Onların kabul etmesi ve Başkan Kadir Topbaş'ın imzalamasıyla da yürürlüğe girecek.

Anadolu'da diğer çıkış Riva

Anadolu yakasında bir diğer çıkış ise Riva'da olacak. Bu yol ise TEM ile birleşecek. Güzergah ise şöyle olacak. Kavacık Kavşağı'ndan Beykoz Konakları'na doğru yapılan yol, Kuzey Anadolu Otoyolu ile birleştirilecek. İşte bu bağlantı yolu, Galatasaray için 'piyango vurdu'benzetmesine yol açıyor. Çünkü bağlantı noktası Galatasaray'ın Riva'daki arazisinin hemen yanında olacak.

Avrupa'da 3 bağlantı

Çatalca girişinden sonra Avrupa yakasında toplam 3 bağlantı yolu olacak. Bu yollardan bir tanesi,  TOKİ  tarafından yeni yerleşim bölgesi olarak kabul edilen Arnavutköy olacak. Böylece yeni yapılan binaların otoyol ile bağlantısı planlanıyor. İkinci giriş ise Kemerburgaz ve Göktürk'ü yeni yola bağlayacak. Hasdal Kışlası'nın önünde yapılan ve TEM bağlantısını sağlayan yol, Kuzey Marmara Otoyolu'na kadar uzatılacak ve birleştirilecek. Üçüncü çıkış onktası ise Zekeriyaköy olacak. Buraya yapılan bir çok villanın 3. köprüye çıkışı planlanıyor.

Köprü çıkışlarında gişe yok

Köprünün ayaklarında otoyol gişesi bulunmayacak. En yakın 2 gişe Anadolu Yakası'nda Sancaktepe ve Avrupa Yakası'nda da Arnavutköy'de olacak. Bu sayede köprüye yakın Boğaz kıyılarındaki doğal yapı korunmuş , Garipçe ve Poyrazköy'ün yeni bir Ortaköy olmasının önü kesilmiş olacak.
Vatan


Geri Dön