29 / 04 / 2024

3 yıllık doğalgaz parasına dört ünite nükleer santral açılır!

3 yıllık doğalgaz parasına dört ünite nükleer santral açılır!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 3 yıllık doğalgaz parasıyla Mersin-Akkuyuya 4 ünite nükleer santral kurulabileceğini açıkladı...



Bakanlık, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Meclis Dışişleri Komisyonuna verilen enerji raporunda, elektrik tüketim talep artışında dünyada Çinden sonra ikinci sırada yer alan Türkiyenin 2023deki elektrik tüketiminin 500 milyar kwh olacağını belirtti. Enerji potansiyelinin tamamı kullanılsa bile bu talebin ancak yarısının karşılanabileceğini söyleyen bakanlık uzmanları, Elektrik ihtiyacımızın karşılanmasında kullanılan doğalgaz ve sıvı yakıtların neredeyse tamamı, kömür yakıtların ise yaklaşık yüzde 30u ithal. Enerjide dışa bağımlılık oranımız yüzde 70.5 civarında dedi.

Maliyeti daha düşük

Yenilenebilir enerji santrallerinin iklim koşullarına bağlı alternatif enerji kaynakları iken, sürekli enerji üretme kabiliyetine sahip nükleer santrallerin baz yük santraller olduğu belirtilen raporda, Baz yük santralı olan nükleer santraller, petrol, kömür ve doğalgaz gibi diğer baz yük santrallarına göre düşük ve istikrarlı yakıt maliyeti, arz güvenliği ve çevreye etkisi açısından çok daha avantajlı ifadeleri yearlıd. Santrallerden yılda 80 milyar kwh elektrik üretileceğine dikkat çeken uzmanlar, nükleer santrale ilişkin ekonomik gerekliliği de şu ilginç örnekle açıkladı: Bu miktarda bir elektriği doğalgaz santralinden elde etmek için yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgaz ithaline karşılık, yıllık yaklaşık 13 milyar lira ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla, bu şartlarda 3 senede sadece doğalgaz ithaline ödenecek para ile Mersin-Akkuyuda 4 ünite nükleer santral kurulabiliyor.
Hürriyet/Turan YILMAZ


Geri Dön