Ekonomi

31 Mart motorin ve benzin fiyatları! 2 günde mazota 2,5 TL’ye varan indirim! 

31 Mart motorin ve benzin fiyatları, araç sürücülerinin dışında tüm dünyada yakından takip ediliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle artan petrol fiyatları, Istanbul’daki barış müzakereleriyle geriledi. Özellikle motorinde son 2 gün içerisinde 2,5 TL’ye varan indirim geldi. Son olarak İstanbul Dolmabahçe’de Rus ve Ukraynalı yetkililer arasında yapılan barış müzakereleriyle birlikte petrol fiyatlarındaki düşüş, motorine doğrudan yansıdı

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle rekor seviyelere ulaşan petrol fiyatları, benzin ve motorin fiyatlarının da artmasına neden olmuştu. Son olarak İstanbul Dolmabahçe’de Rus ve Ukraynalı yetkililer arasında yapılan barış müzakereleriyle birlikte petrol fiyatlarındaki düşüş, motorine doğrudan yansıdı. 30 Mart’ta 1,55 TL, 31 Mart’ta ise motorinin litre fiyatında 88 kuruşluk indirim geldi. İki gün üst üste gelen indirimin ardından motorinin litre fiyatında toplamda 2,43 liralık indirim yapıldı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi hâlinde indirimin benzin fiyatlarına da yansıyacağı belirtildi.

MOTORİNE 2 GÜNDE TOPLAMDA 2,43 LİRALIK İNDİRİM

Brent petrol fiyatlarında gerilemelerle birlikte geçtiğimiz gün motorine gelen 1,55 Türk liralık indirimin ardından 31 Mart 2022 Perşembe gece yarısından itibaren 0,88 TL’lik bir indirim daha geldi. 

2 gün üst üste gelen indirimin ardından motorinin litre fiyatında 2,43 liralık indirim söz konusu oldu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi hâlinde benzin için de indirimlerin gelebileceği belirtiliyor…

 

31 MART 2022 PERŞEMBE MAZOT VE BENZİN FİYATLARI

Gelen indirimler sonrası;

İstanbul'da motorin litre fiyatı 21,24 Türk lirası
İstanbul'da benzin litre fiyatı 19,8 Türk lirası

Ankara'da motorin litre fiyatı 21,34 Türk lirası
Ankara'da benzin litre fiyatı 19,91 Türk lirası

İzmir'de motorin litre fiyatı 21,35 Türk lirası
İzmir'de benzin litre fiyatı 19,92 Türk lirası

PETROL, İSTANBUL'DAKİ MÜZAKERELERLE GERİLEMEYE BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın sonlanması için müzakere heyetlerinin İstanbul Dolmabahçe’de yaptığı görüşmelerin ardından geçmişe göre daha ılımlı mesajların gelmesi ile birlikte ateşkes umutları yeşerdi. Bununla birlikte geçtiğimiz haftalarda 123 dolara kadar yükselen petrol fiyatları, 102 dolar bandına kadar geriledi.

YAPTIRIM AÇIKLAMALARI PETROLDE DÜŞÜŞÜ ENGELLİYOR

Almanya ve Polonya’dan Rus petrolü için gelen yeni yaptırım sinyalleri ve kararları, yine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiyi'nin ülkesinin doğusuna Rusya'dan yeni saldırılar gelebileceği açıklamaları, petrolde düşüşü sınırlayan başlıca faktörler olarak açıklandı.  

BİDEN’IN KARARI PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına başladığı ortamda sanayinin en büyük hammaddesi olarak gösterilen petrolün varil fiyatının yüksek olması, ABD'nin büyüme rakamları üzerinde kötü etki oluşturuyor. Bununla birlikte ABD Başkanı Joe Biden'in 180 milyon varil miktarında stratejik petrol rezervini satmayı planladığı açıklamaları, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını aşağı çekmeyi başardı.

ÇİN'İN KOVİD-19 POLİTİKASI ETKİLİ OLUYOR

Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının ardından hükümetin 'Vaka sayılarını sıfırlama' politikası kapsamında hareket ederek yeni kapanma tedbirlerini devreye sokması da brent petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturan bir diğer etmen olarak gösteriliyor.

AKARYAKIT FİYATLARINDA İNDİRİM DEVAM EDECEK Mİ?

Ekonomistler, petrol fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmaların arkasından, kalıcı ateşkes ortamı oluşturulmadan belirsizlik sebebiyle bu tarz hareketlerin devam edebileceğini öne sürüyor. Petrol fiyatları için 100 dolar psikolojik bandına işaret eden ekonomistler, bu seviyenin altında kalıcı olması hâlinde düşüşlerin devam edebileceğini öne sürdü.

Fiyatlarda özellikle varil fiyatının 100 doların altına doğru gerilemelerin devam etmesi hâlinde benzin ve motorin fiyatları için yeni düşüşlerin söz konusu olacağı vurgulandı.  

PETROL FİYATLARI NE KADAR?

Müzakerelerden çıkan olumlu sinyallerin ardından 102 dolara kadar gerilen Brent petrolün varil fiyatı, 31 Mart Perşembe günü sabahında serbest piyasada 105-110 dolar seviyelerinden işlem görüyor.