Ekonomi

Benzinle motorin arasındaki makas daha da açılacak çünkü...

Doların baskısı ve Avrupa'daki resesyon nedeniyle gerileyen petrol fiyatları pompaya yansıyacak mı? İşte merak edilen bu sorula Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk yanıt verdi. Aktürk'e göre benzinde fiyatlar gerileyecek ancak motorin ve türevleri negatif ayrışacak. Brent petrol fiyatları ocak ayından bu yana ilk kez 85 doların altını gördü

 

Fed'in faiz artırımı kararı petrolü de etkiledi. Brent petrol fiyatları ocak ayından bu yana ilk kez 85 doların altını gördü. Dolar  yükseldikçe petrol fiyatının düştüğüne işaret eden Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, petrol fiyatlarındaki düşüşün durgunluğu işaret ettiğini de vurguladı. Gazete Durum'a değerlendirmelerde bulunan Aktürk, düşüş trendinin devam edeceğini söyledi. "Petrol fiyatlarına dolardan baskı var, dolar yükseldikçe fiyatlar düşüyor" diyen Aktürk, petrol fiyatlarında kaydedilen düşüşün küresel anlamda da resesyonun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Enerji krizi nedeniyle Avrupa'da pek çok enerji yoğun sektörde daralma meydana geldiğini ifade eden Aktürk, Avrupa'daki durgunluk nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın da ne yapacağını şaşırmış durumda olduğunu dile getirdi. ECB'nin faiz artırmak istediğini ancak durgunluk nedeniyle problem yaşadığını kaydededen Aktürk, İngiltere para birimi paundun da dolar karşısında değer yitirmeye başladığına dikkat çekti.

Petrol fiyatlarının doların baskısı ile düştüğünü ifade eden Aktürk, piyasanın da düşme eğilimini desteklediğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın beklenen faiz artışını yapmasıyla petrolün daha da gevşeyeceğini tahmen ettiğini belirten Aktürk, "Petrol 75-80 dolar bandına yerleşebilir" şeklinde konuştu.çalışma ihtimali yüksek" diye konuştu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimde kesintiye gideceği yönündeki kararını değerlendiren Aktürk, "OPEC arzda kesintiye gitse de OPEC'in kesinti kararları hem uygulanmıyor hem de kotaların dışında üretim yapıyor" diye konuştu. Mevcut konjonktürde petrol fiyatlarını artıracak iki unsur olduğunu belirten Aktürk, bunlardan birincisinin İran'daki başörtüsü eylemlerinin etkisinin artması ve İran'ın daha da karışmasıyla petrol fiyatlarının artması olduğunu söyledi. Aktürk'e göre ikinci neden ise Rusya'nın tankerle petrol ticaretine engel çıkarılması ihtimali. Ancak bu ikinci ihtimalin çok olası görülmediğini belirten Aktürk, petrol fiyatlarındaki gerilmenin akaryakıt fiyatlarına da yansıyabileceğini söyledi.

"Benzin fiyatları düşer ama..."

Petroldeki düşüşün akaryakıt fiyatlarına yansıyabileceğine işaret eden Aktürk, "Benzin fiyatları düşer. Diğer ağır ürünler, motorin, fuel oil, nafta gibi ürünlerin durumu ise biraz sıkıntılı" dedi. Rus gazının kesilmesinden dolayı Avrupa'da baş gösteren sıkıntının hafta ve fuel oil gibi yakıtlarla çözüleceğini kaydeden Aktürk, "Doğal gaza göre ucuz da kalan nafta ve fuel oil, ikincil yakıt olarak Avrupa'da kullanılacak. O da bu ürünlere talebi artırıyor. Dolayısıyla mevsimsel nedenlerle bu ürünlerin petrolden farklı çalışma ihtimali yüksek" diye konuştu.

Benzin, motorin ve LPG'de şok haber! İndirim olmayacak! Opet, Shell, BP, Total, Petrol Ofisi 28 Eylül 2022 fiyat listesi

Brent petrol 84 doların altına düştü! Benzin ve motorine indirim gelecek mi?

Akaryakıtta en az 5 lira indirim iddiası! Hemen bakın! Opet, Total, BP, PO, Shell 27 Eylül 2022 fiyat listesi...