02 / 05 / 2024

32 milyon çalışanı ilgilendiriyor! Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler değişecek...

32 milyon çalışanı ilgilendiriyor! Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler değişecek...

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında değişiklik için ilk adımı attığını duyurdu.



32 milyon çalışanı ilgilendiren İş Kanunu'nun değişeceği kaydedildi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı ilk adımı attı. Yeni düzenlemeler; çalışma saatleri, senelik izinler, ücretler ve dahasına ilişkin değişiklikleri barındırıyor. 

YENİ DÜZENLEMELER OLACAK

Yapılacak olan yeni düzenleme kapamında Ücretten çalışma saatine genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok alanada düzenlemeler yapılacağı kaydedildi. Ücreti ödemeyen, eksik yatırına da cezalar çok fazla artacak. Ücretin günlük ya da maktu (kesintili) belirlenmesi netleştirilecek. Genel tatil ücreti ödemeyene ceza netleştirilecek. Mevcut esnek çalışma düzenlemeleri etkinleşecek, çocuk çalışanlara yönelik mevzuat düzenleneceği belirtildi.

TÜRK İŞ KANUNU'NDA TOPLANACAK

sabah.comtr'den Hazal Ateş'in haberine göre; Beştepe'de düzenlenen Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı'nda Anayasa hükümleri dışında 20 farklı kanundaki çalışma hayatındaki konular ele alınacak. İş Kanunu (2003 tarihli) 1952 tarihli Basın İş Kanunu, 1967 tarihli Deniz İş Kanunu'nda değişiklik yapılacak. 

32 milyon çalışanı ilgilendiriyor! Çalışma saatleri, yıllık izinler, ücretler değişecek...

4 YILLIK FARKLI STRATEJİK PLAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan 4 senelik stratejik planda yapılacak olan düzenlemelere ilişkin ipuçları da yer aldı. Stratejik planda yer alan tespitlere göre çalışan açısından hayati önem taşıyan ücretin eksik yatırılması ya da ödenmemesine yönelik yaptırımlar yeniden düzenlenecek. Ücretin ödenmemesinde kast unsurunun aranması, idari para cezası açısından caydırıcılık unsurunu azalttığı kaydedildi.

Öte yandn, planda yapılan bazı tespitler kapsamında ise Mmevcut kanunda ücretin günlük ya da maktu belirlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle 28, 29,30, 31 gün sürmesi durumunda ücretin ne şekilde belirleneceği, ödeme konusunda farklı uygulamalar ortaya çıktığı belirtildi.

ÇALIŞMA SÜRELERİNİN BELGELENDİRİLMESİ

Çalışma sürelerinin belgelendirilmemesine ilişkin idari para cezası öngörülmediğinden çalışanların haklarının belirlenmesi, ihtilafların ortadan kaldırılması güçleşiyor. Genel tatil ücretinin ödenmemesinde idari para cezası açıkça belirtilmediği için sorun yaşıyor. Yıllık ücretli izin hükümleri yeniden düzenlenecek. İş Kanunu kapsamında bulunmayan çocuk çalışanlarla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılacak. İş Kanunu'nda iş sözleşmesinin sendikal nedenle fesih edilip edilmediğinin tespitine ilişkin ölçüt bulunmuyor. Sendikal nedenle feshin geçersizliğinin ispatının kolaylaştırılabilmesi için mevzuatta düzenleme yapılacak.

Gümrük cezaları ve fazla çalışma ücretleri artırıldı

Ev ve arsa sahipleri dikkat! Uzman isim uyardı!

Ek göstergede kapsam genişleyecek! Teklif hazır


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön