28 / 04 / 2024

Gümrük cezaları ve fazla çalışma ücretleri artırıldı

Gümrük cezaları ve fazla çalışma ücretleri artırıldı

Gümrük Kanunu ve buna dayalı olan mevzuata aykırı hareket edenlere uygulanan usulsüzlük cezası ile fazla çalışma ücretlerine ilişkin rakamlar, yüzde 58,46 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında yükseltildiği açıklandı. İşte haberin detayları...



Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Gümrük Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandığı kaydedildi. Buna göre, Tebliğle Gümrük Kanunu ve ilgili yönetmelikte yer alan bazı tutarlar, yüzde 58,46 olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında güncellendi. Buna göre, Kanun ve Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen usulsüzlük cezaları 1 Ocak 2024'den itibaren 828 Türk Lirası olacağı açıklandı.

Gümrüklerde fazla çalışma ücreti ihracat için 77,12 Türk Lirası, diğer işlemler için 180,12 Türk Lirası, Türk plakalı kamyonlar için fazla çalışma ücreti kamyon başına ihracat için 180,12 Türk Lirası, diğer işlemler için 283,10 Türk lira olarak belirlendi.

Gümrük ve dış ticaret bölge müdürlükleri ile Bakanlığın gümrük vergilerini geri verme veya kaldırma işlemlerindeki parasal sınırlar da yükseltildi. Bu kapsamda, Tebliğ, 1 Ocak 2024 yılında yürürlüğe girecek.

GÜMRÜK NE DEMEK?

Gümrük, Osmanlı İmparatorluğu zamanından bu yana  gerek iç gerekse dış ticarette girişi ve çıkışı yapılan her türlü ticari maldan alınan vergi anlamında kullanıldığı gibi gümrük işlemlerinin yapıldığı idari ve depo alanları için de kullanılmıştır. 

Gümrük cezaları ve fazla çalışma ücretleri artırıldı

GÜMRÜK MEMURU NE İŞ YAPAR?

Gümrük memuru; kara sınırları içerisinde deniz yolunda ve havalimanlarında yer alan gümrük kapılarında görev yapan; taşıt ve eşya giriş çıkış işlemleri ile denetimlerinden ve korunmalarından sorumlu kişi anlamına gelir. Buna göre, gümrük memuru, merkez ve taşra bölgelerinde görev yapar ve dış ticaret işlemlerinde de imza yetkisine sahiptir.

GÜMRÜK OKUYAN NE OLUR?

Gümrük İşletme bölümü mezunları, gümrük mevzuatı, dış ticaret, lojistik yönetimi ve taşımacılık yönetimi konularında bilgi sahibi oldukları için, şirketlerin gümrük işlemlerini takip etmek, dış ticaretteki gümrük prosedürlerini yönetmek ve nakliye işlemlerini organize etmek gibi görevler üstlenebilirler.

İş dünyası Gümrük Birliği Anlaşması'nın yeniden revize edilmesini istedi!

Elektrikli araçlarda parça ithalatına yönelik düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön