26 / 11 / 2024

3D yazıcıdan ev de çıkacak!

3D yazıcıdan ev de çıkacak!

Dijital teknolojiler gayrimenkul sektörünü de dönüştürmeye başladı. Hollanda’da 3D yazıcılarla yapılan evlerde yaşam başladı. Yapay zeka ve sanal gerçeklik teknolojileri emlakçilik faaliyetlerinde adeta bir devrim yarattı...




 

Yapay zeka teknolojileri, akıllı gayrimenkul ofisleri, akıllı binalar, 3D yazıcık ev üretimleri ve 3D gözlüklerle yapılan sanal turlar... Teknoloji, hayatımızın her alanını değiştirmeye, dönüştürmeye devam ederken, yapılacakların sınırı olmadığını bir kez daha hatırlatıyor bize. Yukarıda saydığımız yeni teknolojiler gayrimenkul sektörünün geleceğini biçimlendirmeye aday.

Para dergisinde yer alan habere göre, önümüzdeki yıllarda insanlar, bir evde yaşama veya bir işyerinde çalışma paradigmalarının dramatik bir şekilde değiştiğine tanık olacak gibi görünüyor. Gelecek yıllarda, parçaların bir araya getirilmesiyle üretilen modüler yapıların artacağı ve gelecek 10 yılın sonunda 3D baskılı üretimlerin yayılacağı tahmin ediliyor. Sanal gerçeklik uygulamalarının emlak piyasasında hızla yaygınlaşacağına kesin gözle bakılıyor. Bu hafta gayrimenkul sektöründeki en yeni teknolojilere ve sunduğu olanaklara odaklandık.

3D YAZICILI EV DÖNEMİ

3D yazıcıdan ev de çıkacak!

Nefin gayrimenkul teknolojileri alanında yaptığı çalışmalardan biri de, 3D yazıcıyla ev üretimi projesi. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, projenin Ar-Ge merkezi olarak İstanbul Çekmeköy’ü seçtiklerini ve öğrenciler için inşa ettikleri Novu konutlarının tavanlarında uygulamayı düşündüklerini söylüyor. Timur, 3D yazıcıyla üretecekleri ev projesi hakkında şunları anlatıyor:

“Sektör olarak imalatın minimum yüzde 83’ü, saha içerisinde yapılıyor. Yüzde 17’si ise dışarıdan getirilerek yerinde birleştiriliyor. Bu nedenle inşaat şirketlerinin yüzde 15 gibi öngörülmeyen giderleri bulunuyor. 3D üretim modeli ile bu oranın azalmasını bekliyoruz.”

Nefin, gayrimenkul teknolojileri alanında üzerinde çalıştığı bir diğer projesi ise enerji üzerine. Firma, konutlardaki enerjiyi ucuz dönemde depolayıp, pahalı dönemde kullanılması için çeşitli projeler üretiyor. “Tesla’nın Powerwall’u ve Mercedes’in ev pili sistemlerini mercek altına aldık” diyen Timur, Tesla sistemini uygulamayı planladıklarının da altını çiziyor. Ayrıca Mercedes ile görüşmelerine sona gelen firma, ileriki dönemlerde gayrimenkul sektöründe farklı teknolojik sistemlerle öne çıkmayı hedefliyor.


SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLERE YATIRIM

Avrupa’nın gayrimenkul teknolojileri alanına yaptığı yatırımlarda enerji tasarrufunu öne çıkaran akıllı şehirlere odaklandığını söyleyen Timur, “Sürdürülebilir binalardan önce, sürdürülebilir şehirlere yatırım yapılıyor” diyor. Timur, Şangay, Tokyo, Barce-lona ve Amsterdam’da şehircilik anlamında ciddi yatırımların olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de gayrimenkul teknolojisi alanında yapılması gerekenleri ise şu sözlerle özetliyor:

“Tasarruflu ve akıllı yapılaşmayı devletin teşvik etmesi gerekiyor. Enerjide dışa bağımlı ve cari açığı giderek artan bir ülkede, konut sektörünün şekillendirilmesi ayrı bir öneme sahip. Amerika’da güneş enerjisine yatırım yaptığınızda aldığınız devlet teşvikleri ve kredi geri ödeme süreleri, sürdürülebilir yatırımlar yapmak isteyen firmaların önünü açıyor.”


Kerim BERTRAND / Reidin CEO'su

3D yazıcıdan ev de çıkacak!

"Sektör hızlı bir dönüşüm yaşıyor"


Türkiye'de ve dünya genelinde gayrimenkul sektörü, daha çok insan ilişkileri üzerine kurulu olduğu için 4.0'ın etkileri diğer sektörlere göre daha yavaş hissediliyor. Buna rağmen gayrimenkul sektöründe kullanılan teknolojiler, son yıllarda hızlı bir dönüşümden geçiyor. Bina Bilgi Modelleme [BIM] ve üç boyutlu yazıcılarla bina üretimi gibi teknolojiler sayesinde hayallerimizin gerçeğe dönüşmesine bir adım daha yaklaştık. Henüz yeni olsa da üç boyutlu baskı teknolojileriyle bina inşaatları gerçekleşmeye başladı. Yaygınlaşması halinde bu teknoloji inşaat sektörünün ölçeklenebilirlik, hız ve güvenilirliğini artıracaktır.

Dünyada olduğu gibi, artık ülkemizde de binalar daha akıllı hale geliyor. Özellikle yeni konut projelerinin hemen hepsi akıllı bina tasarımları üzerine kuruluyor.

Bu binalarda otomasyon, entegre teknolojiler ve bağlanabilirlik akıllı enerji tüketimi ve daha düşük karbon ayak izi gibi özellikler ön plana çıkıyor.

Gayrimenkul sektörünü şekillendiren teknolojilerden bir diğeri ise yapay zeka. Emlak arama motorlarında yapay zekanın ve makine öğrenme teknolojilerinin kullanılması, alıcılara arama ve seçim yapma konusunda büyük kolaylıklar sunuyor.

AKILLI GAYRİMENKUL OFİSİ

3D yazıcıdan ev de çıkacak!

Yuvako, Türkiye’de gayrimenkul danışmanlığı alanında yapay zeka ve 3D görüntüleme gibi akıllı teknolojiler kullanarak “emlakçılık” anlayışını değiştiren bir firma, “insanların yorulmadan, risksiz ve daha iyi fiyatlarla ev alıp satmalarını sağlıyoruz” diyen Yuvako Teknoloji Kurucu Ortağı Can Erenberk, bu hizmetin arka planda geliştirdikleri yapay zeka yazılımlarına dayandığını söylüyor. Yuvako’nun yaptığı araştırmaya göre, geleneksel emlakçilik hizmeti veren firmalarla yaşanan memnuniyetsizliklerin büyük oranda alıcı tarafında yaşandığı tespit edilmiş. “Yatırımcıların yanlış karar vermesini engellemek için, alıcı odaklı ve yapay zeka teknolojisinden faydalanan ‘Alıcı Danışmanlığı Sistemi’ hizmetimiz bulunuyor” diyen Erenberk, bu uygulamanın avantajlarını şöyle açıklıyor: “Alıcıların beğendiği evleri inceleyerek, doğru fiyata ulaşmak için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı bağımsız değerleme uzmanları ile birlikte çalışıyoruz. Ev sahiplerinin ve emlakçılarm elindeki mülklerin gerçek değerini araştırıp, en iyi fiyat konusunda onlarla alıcımız adına görüşüyoruz. Alıcılar bu sayede süreç boyunca kendilerini, başlarına gelebilecek risklerden ya da bilgisizlikten kaynaklanan geri dönülmesi zor hatalardan korumuş oluyor.” Yuvako, Türkiye’de bu teknolojiye sahip tek gayrimenkul ofisi. Şu anda İstanbul, Kıbrıs, Miami ve Portekiz’de gayrimenkul arayan kişilere hizmet veriyor.

ONLINE AÇIK ARTIRMA PLATFORMU

3D yazıcıdan ev de çıkacak!

Gayrimenkul sektöründeki güven bunalımına çözüm bulmak amacıyla 2015 yılında faaliyete geçen Tapu.com, Türkiye’nin ilk gayrimenkul Online açık artırma platformu. Açık artırmalara katılmanın ücretsiz olduğu platformda, teklif verebilmek için katılımcılarm kredi kartlarından bir miktar provizyon alınıyor.

Sadece açık artırmayı kazanandan hizmet bedelinin tahsil edildiği uygulamada, açık artırmayı kazanamayan bütün teklif vericilerin provizyonları iptal ediliyor.

Satış rakamlarından bahseden Tapu.com kurucusu Emre Erşahin, “2017’de toplam 60 milyon TL’lik atıl beton ve toprağı nakde çevirdik. Kurulduğumuz günden bu yana 700’ü aşkın tapu devri yaptık” diyor. îlk yatırımlarım Dünya Bankası’nm yatırım ayağı Uluslararası Finans Kurumu’ndan aldıklarım dile getiren Erşahin, Avrupa Kalkınma ve imar Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası’ndan dayatırım aldıklarım söylüyor.

SANAL GAYRİMENKUL DENEYİMLENECEK

3D yazıcıdan ev de çıkacak!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkulün teknolojiyle buluşmasını “proptech” kavramı ile açıklıyor.

Proptech’in, tüm teknolojik değişimlerini yakalayarak gayrimenkul sektörüne adapte etmeyi hedeflediklerim dile getiren Yetkin, sektör hakkında şunları söylüyor:

“Son yıllarda teknolojik gelişmelerin, gayrimenkül alımı, satımı ve pazarlanması aşamasında, sektöre önemli katkıları oldu. ‘Oculus Rift’ olarak adlandırılan 3D gözlükleri, bazı gayrimenkul firmaları tarafından kullanılmaya başlandı. Bu sayede alıcılar, beğendikleri proje içerisinde 360 derece sanal tur gerçekleştiriyor. Gelecek yıllarda alıcı, beğendiği projenin sanal versiyonu ile tüm detaylarıyla inceleyerek deneyimleme şansım yakalayacak.”

GAYRİMENKUL 4.0

GYODER yönetiminin hedeflerinden biri ‘Gayrimenkul 4.0 Versiyonu’nu dünya ile paylaşarak bu söylemde öncü olmak. “Gelişmiş ülkeler, 4.0 versiyon sanayi devrimi dönemine girdi” diyen Yetgin, Türkiye’nin de yakın zamanda ileri teknolojiyi yakalayacağına inandıklarını söylüyor. Yetgin, gayrimenkul teknolojileri alanında yapılması gerekilenleri ise şöyle anlatıyor:

“Gayrimenkul dışındaki sektörlerde teknolojik dönüşümler hızlı şekilde gerçekleşiyor. Bu durum standartların yeterli olmamasından ya da salt teknolojik açılardan kaynaklanmıyor. Gayrimenkul sektörünün oyuncuları olarak, farklı bilim dalları ve disiplinleriyle bir araya gelmeli, yeni yapım yöntemleri, teknikler, teknolojik uygulamalar ve malzemeler üzerinde çalışmalı, hatta kamusal regülas-yonlarla sektörün motivasyonunu artırmalıyız.”


"Harita teknolojileri bilgi sistemlerinin bir parçası"


Gayrimenkul teknolojileri dünyada esas olarak üç alanda ön plana çıkıyor. Yapay zeka, harita teknolojileri ve sanal gerçeklik. Harita teknolojileri gayrimenkul bilgi sistemlerinin bir parçası haline geldi. Ülkemizde bu alanda ciddi faaliyet gösteren firmalar mevcut. İnşaat projesi üretirken ve mağaza yeri seçerken, harita teknolojileri önemli bir gereksinim olarak kendini gösteriyor. Sanal gerçeklik ise, boş bir eve nasıl bir boya uygulayabileceğiniz veya netür mobilyalar yerleştirebileceğiniz konusunda kolaylık sağlıyor. Ülkemizde bu alanda kayda değer bir çalışma bulunmasa da, bu teknolojilerin firmalar tarafından kullanıldığı ilginç örneklere de rastlıyoruz. Yapay zeka teknolojisi de ülkemizde hızla gelişiyor.


Akıllı şehirleri oluşturan altı özellik

 

Akıllı şehir uygulamaları, kent yaşamını sürekli dönüştüren ve gelecekte de sıklıkla karşılaşacağımız bir olgu olarak dikkat çekiyor. Avrupa Birliği'nin kabul ettiği yaklaşıma göre, akıllı şehirler altı önemli bileşenden oluşuyor.

1-Akıllı hareketlilik/ulaşım (Smart mobility): Gerçek zamanlı trafik bilgisinin üretilerek, yolcular, sürücüler ve operatörlerle paylaşılması.

2-Akıllı yaşam [Smart living}: Bilgi ve iletişim teknolojileriyle insanların yaşamlarının kolaylaştırılması ve kent sakinlerine daha sağlıklı, güvenilir bir ortam sağlanması.

3-Akıllı yönetişim (Smart governance): Birlikte çalışabilen bilgi ve iletişim teknolojileri çözümleriyle farklı seviyedeki paydaşlar arasında etkin bir iletişim, kamu yönetiminde şeffaflık ve katılımcı karar alma mekanizmalarının oluşturulması.

4-Akıllı çevre (Smart environment]: Yenilenebilir enerji, akıllı şebekeler, mikro şebekeler, akıllı sayaçlar, ileri hava kirliliği izleme sistemleri, çevre dostu binalar ve kent planlaması, enerji verimli akıllı sokak aydınlatmaları, katı atık yönetimi, akıllı su yönetim ve drenaj sistemleri gibi çözümler.

5-Akıllı ekonomi (Smart economy): Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak verimlilik artışı, e-ticaret, ileri üretim ve tedarik sistemleri, akıllı kümelenmeler ve iş ekosistemleri ile yaşayan laboratuvarlar gibi uygulamalar.

6-Akıllı insanlar (Smart people): İnsanların bilgi ve iletişim teknolojileri kullanma ve üretme becerilerinin geliştirilerek yaratıcılığı ve inovasyonu özendiren kapsayıcı bir toplum oluşturulması.


Geri Dön