28 / 04 / 2024

4 bin lira geliri olan hanelerin yüzde 75'i ev ve apartman dairesi sahibi!

4 bin lira geliri olan hanelerin yüzde 75'i ev ve apartman dairesi sahibi!

GYODER Başkanı Aziz Torun, araştırmaya katılanların aylık ortalama hane gelirinin 4 bin lira olduğunu belirterek, Ev satın almak gelir ile bağlantılı olduğundan orta ve üst gelir grupları, alt gelir gruplarına kıyasla sektörün öncelikli müşterileri arasın



GAYRİMENKUL ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan 'Gayrimenkul Sektörü ve İstanbul Konut Piyasası Saha Araştırma Raporu' da Gayrimenkul Zirvesi'nde açıklandı. 


Orta ve üst düzey gelir grubuna sahip, 20-65 yaş arası ve üstü 5 bin kişi ile yapılan araştırmanın sonuçlarını açıklayan GYODER Başkanı Aziz Torun, araştırmaya katılanların aylık ortalama hane gelirinin 4 bin lira olduğunu belirterek, "Ev satın almak gelir ile bağlantılı olduğundan orta ve üst gelir grupları, alt gelir gruplarına kıyasla sektörün öncelikli müşterileri arasında. Araştırmaya göre aylık 4 bin lira geliri olan hanelerin yüzde 75'i ev ve apartman dairesi sahibi" dedi. 


Deprem riski 3. sırada Araştırmaya göre, Türkiye'de konut alım kararlarında erkeklerin daha etkili olduğunu ifade eden Aziz Torun, araştırmaya göre; tüketicilerin konut tercihinde ilk sırada ulaşım kolaylığının geldiğini söyledi. 


İkincisi sıra sosyal çevre, üçüncü sırada ise depreme dayanıklılık olduğunu dile getiren Torun, "Depreme dayanıklılık halen ön planda ancak deprem riski yeni gayrimenkul alanlar için dikkate alınmayacak sırada. Bu da yeni inşa edilen konutlara olan güveni ortaya koyuyor" diye konuştu. 


Dönüşüme istek var Rapora göre, katılımcıların yüzde 80.5'i kentsel dönüşüme inanıyor ve destekliyor. Katılımcıların yüzde 46'sı ise yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını yeterli bulmuyor. Kentsel  dönüşümü desteklemeyenlerin en büyük nedeni ise çıkar ve rant amaçlı olduğunu düşünmeleri. 


Mahalle müteahhitliği yapılıyordu GYODER Başkanı Aziz Torun, "Gayrimenkul sektörü 10 yıl öncesine kadar mahalle müteahhitliği seviyesindeydi ancak Türkiye'nin hızlı büyümesine paralel olarak, gayrimenkul sektörünün de çok hızlı büyüdüğünü, geliştiğini ve gerçekten göz kamaştırıcı olduğunu hepimiz görüyoruz" dedi. Torun, sözlerine şöyle devam etti: "Biz bugüne kadar müteahhitlik, inşaat yapımını ön planan çıkarmıştık. Artık projelerin değer kazanması için yaptığımız ürünlerin katma değeri olması için proje geliştirmeye, inovasyona, yeniliğe gayrimenkul sektöründe önem verilmesi gerekiyor." 


Vatan Gazetesi 


Geri Dön