27 / 12 / 2024

4 milyon konutun deprem sigortası var!

 4 milyon konutun deprem sigortası var!

Türkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen zorunlu deprem sigortası yapılan konut sayısı hala 4milyonu geçmiyor




Türkiye, deprem riskinin yüksek olduğu bir deprem ülkesi. Ancak bu konuda alınan önlemler neredeyse yok denecek keder az. Bireylerin evlerini depreme karşı güvence altına alan zorunlu deprem sigortası sayısının Türkiye genelinde sadece 4 milyon yapı için yapıldığı verisi de deprem konusuna verilen önemi bir kez daha ortaya koyuyor... 

Deprem gerçeğine dikkat çekmek üzere Enuygun.com’un Doğal Afet ve Sigortalar Kurumu (DASK) verilerinden derlenen analizine göre, şuan Zorunlu Deprem Sigortası’na (ZDS) sahip konut sayısı 3,94 milyon. Bu konutların yüzde 49’u l’inci derece deprem bölgesinde bulunan konutlardan oluşurken,  Ankara  ve İstanbul’daki DASK’lı konutlar toplam poliçe sayısının yüzde 40’ını temsil ediyor. İstanbul ve Ankara’da her üç konuttan biri ZDS’ye sahipken, İzmir’de bu oran dörtte bire düşüyor. ZDS yaptırma oranın depremden etkilenen illerde arttığı da bir diğer dikkat çekici veri.


Türkiye bir deprem ülkesi olmasına karşın zorunlu deprem sigortası yapılan konut sayısı hala 4 milyonu geçmiyor. Karşılaştırma sitesi Enuygun.com'ıifi analizine göre, Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası'na sahip konutların yüzde 56'sı 2000 yılı ve sonrasında inşa edilen binalardan oluşuyor.


Bolu, Yalova ve Düzce ilk sırada

Enuygun.com’un analizine göre, 1999 yılında meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerin başında gelen Bolu’da neredeyse her iki evden biri sigortalı. Bolu, yüzde 47’lik ZDS sahiplik oranı ile tüm illeri geride bırakırken, yüzde 43 sahiplik oranı ile Yalova ikinci sırada yer alıyor. Düzce ise yüzde 41,4 sigortalılık oranı ile üçüncü sırada bulunuyor. Yaklaşık her üç evden birinin sigortalı olduğu Muğla, Sakarya, Tekirdağ, İstanbul, Erzincan ve Ankara dışındaki illerin ise ZDS sahiplik oranı yüzde 30’un altında kalıyor. Can ve mal kaybı yaşanan yakın tarihli Van depreminden sonra ildeki sigortalılık oranının yüzde 20’ye yükseldiğini dikkat çeken Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu şunları söylüyor:

“DASK, Doğu Anadolu’da gerçekleşen 125 depremde zarar gören sigortalılar için toplam 111.2milyon TL ödedi. Kuruluşundan bu yana ödediği hasarın 1S6 milyon TL olduğu düşünülürse, yaklaşık olarak yüzde 80 oranında özellikle bu bölge DASK’tan faydalanmış görünüyor. Buna rağmen Doğu Anadolu genelinde sigortalılık oranı hala yüzde 17 seviyelerinde bulunuyor.”

17 Ağustos depreminden sonra DASK’m kuruluşunun ardından Eylül 2000 tarihinden itibaren konutlar için deprem sigortası yaptırmak zorunlu hale geldi. Verilere göre de bu zorunluluğun ZDS hacminin oluşuma etkisi büyük. Enuygun.com’un analizine göre, yürürlükteki zorunlu deprem sigortalı evlerin yüzde 56’smın inşa yılı 2000 ve sonrasına ait. 18 Ağustos’ta yürürlüğe giren 6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre, elektrik ve su abonelik işlemlerinde de deprem sigortası zorunluluğu aranacak.

Ekonomist Dergisi



Geri Dön