28 / 12 / 2024

Konutlarda sigortalılık oranı 2000'den bu yana 9 kat arttı!

Konutlarda sigortalılık oranı 2000'den bu yana 9 kat arttı!

Türkiye'de şu an 6.4 milyon konutun deprem sigortası bulunuyor. Bu oran, sigorta yaptırması gerekenin yaklaşık yüzde 36.5’ine denk geliyor. 2000 yılında bu oran sadece yüzde 4'tü...



Türkiye'de şu an 6.4 milyon konutun deprem sigortası bulunuyor. Bu oran, sigorta yaptırması gerekenin yaklaşık yüzde 36.5’ine denk geliyor. 2000 yılında bu oran sadece yüzde 4'tü.


Zorunlu Deprem Sigortası 17 Ağustos 1999 depreminin ardından ülke gündemine geldi. Türkiye’de deprem riskinin çok yüksek olmasına rağmen sigorta bilincinin düşük olması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda tapu işlemlerinde, elektrik ve su aboneliğinde Zorunlu Deprem Sigortası şartının aranması bu alandaki ilgiyi artırdı. DASK'ın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye genelinde 17 milyon 661 bin adet konut bulunuyor. Sigortalı konut sayısı ise 6 milyon 437 bin adet.  Yani Türkiye genelinde sigortalılık oranı yüzde 36.5 civarında. DASK kapsamında üretilen sigorta primi 715 milyon 728 bin 11 lirayı lirayı bulurken, Zorunlu Deprem Sigortası'nda en büyük payı Marmara Bölgesi'nin aldığı dikkati çekiyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, bu alanda son yıllarda alınan mesafeye ilişkin 52 şehrin birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'de şu anda 6.4 milyon konutun deprem sigortası bulunuyor.


EN YÜKSEK YALOVA VE BOLU'DA


Bu oran, sigorta yaptırması gerekenin yaklaşık yüzde 36.5’ine denk geliyor. 2000 yılında yüzde 4 olan sigortalılık oranı, geçen 14 yıl içinde yüzde 36.5’e çıktı. Yeterli değil ancak önemli bir mesafe kaydettik. Yalova, Bolu, Düzce ve Tekirdağ, yüzde 50'nin üzerinde bir oranla Türkiye'de en yüksek sigortalılığa sahip illerimiz" diye konuştu.


SİGORTASI OLMAYANA SU-ELEKTRİK BAĞLANMAZ


AFET Sigortaları Kanunu'yla binalarda depremin neden olduğu maddi zararlar ile deprem nedeniyle ortaya çıkan yangın, infilak, dev dalga (Tsunami) ve yer kayması sonucu oluşan zararlar da teminat altına alındı. Alınan tedbirler neticesinde Afet Sigortaları Kanunu’na göre, deprem sigortası yaptırmayanlar devletin, konut kredisi ve deprem konutu yardımlarından yararlanamıyor. Ayrıca, su, elektrik ve doğalgaz abonelik işlemlerinde sigorta şartı aranıyor.


Akşam 





Geri Dön