27 / 04 / 2024

DASK'ta Marmara Bölgesi zirvede: Yüzde 67’lik sigortalılık oranı!

DASK'ta Marmara Bölgesi zirvede: Yüzde 67’lik sigortalılık oranı!

17  Ağustos’un 24. yıl dönümünde, Zorunlu Deprem Sigortası’na dikkat çekildi. Yapılan açıklamada Marmara Bölgesi'nin yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla zirvede olduğu belirtildi. 



17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. yıl dönümünde Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortalı olan konut sayısı 12 milyon seviyesine yakınlaştı. Depremden bir sene sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), çerçevesindeki konutların yüzde 59’unu Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem güvencesine dahil etti. 

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, yaptığı son dakika açıklamasında, "17 Ağustos Marmara Depremi ve sonrasındaki süreç, o günleri yaşayan bizlerin hafızalarından asla silinmeyecek. Kayıplarımızın acısını hala en derinde hissederken, aradan geçen 24 yıl sonra Kahramanmaraş depremleri ile tekrar büyük bir acı yaşadık" ifadelerine yer verdi ve maddi hasarları ülke ekonomisine yük olmadan yönetmekte artık daha deneyimli olduklarının altını çizdi. 

Erdal Turgut, hedeflerinin ülkedeki tüm konut sahiplerinin DASK güvencesine girmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. 

DASK ta Marmara Bölgesi zirvede: Yüzde 67’lik sigortalılık oranı!

Marmara Bölgesi yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla zirvede 

Bölgesel bazda değerlendirildiğinde Marmara Bölgesi yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla ilk sıraya yerleşirken,  sigortalılık oranları Ege Bölgesi’nde yüzde 59, İç Anadolu’da yüzde 54, Doğu Anadolu’da yüzde 57, Akdeniz’de yüzde 54, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 51 ve Karadeniz’de yüzde 49 seviyesinde bulunuyor. 

Depremin ardından yaşanan acı tecrübeler, sigortalı olma eğilimini etkileyerek sigortalılık oranlarında bir yükselişe sebep oluyor. Yaşanılan Kahramanmaraş depremlerinden sonra da benzer bir yükseliş oldu ve depremlerin ardından bir ay içinde şehirler bazında günlük poliçe üretiminde yüzde 112 oranında artış oldu. 

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, DASK’ın depremlerin ardından yaptığı ödemelerin Zorunlu Deprem Sigortası’na güveni artırdığına dikkat çekti ve "DASK olarak yüzde 100 sigortalılık hedefimizi gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Herkese bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Zorunlu Deprem Sigortası depreme karşı alınacak en önemli finansal önlemlerden biridir" açıklamasında bulundu. 

DASK ta Marmara Bölgesi zirvede: Yüzde 67’lik sigortalılık oranı!

HEDEF YÜZDE 100 SİGORTALILIK 

Söz konusu açıklamasında "Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu olarak ülkemiz için deprem teminat havuzu oluşturulması ve tüm vatandaşların Zorunlu Deprem Sigortası ile finansal güvence altında olması için çalışan DASK’ın kuruluşundan bugüne geçen 24 yılda, Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısı yaklaşık 12 milyona ulaşmıştır" diye konuşan Turgut, yüzde 100 sigortalılık hedefi kapsamında DASK’ın depreme karşı finansal güvence olarak sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası’nın “Afet Sigortası”na dönüştürülmesi ve deprem dışındaki diğer tüm doğa kaynaklı afetlere karşı güvence sunması konusundaki çalışmalarda sona gelindiğini aktardı. 

Turgut, Zorunlu Afet Sigortası'nın 2024'ün başında hayatımızda olacağını söyledi. 

DASK ta Marmara Bölgesi zirvede: Yüzde 67’lik sigortalılık oranı!

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, depreme hazır olmak ve sigortalılara daha güçlü bir güvence sunmak için tüm güçleriyle çalıştıklarının altını çizdi. "Çalışmalarımızın odağına her zaman deprem sonrası hazırlık planlarımızı koyarak hareket ediyoruz." ifadelerine yer veren Erdal Turgut, "DASK Ana Veri Merkezini, yedeği İstanbul’da kalmak üzere, deprem riskinin daha az olduğu Ankara’ya taşıdık. Deprem anında faaliyetlerin sürekliliğini teminen DASK’ın teknolojik altyapısını yeniledik" açıklamasında bulundu. 

İhbar sistemlerinin, günün koşullarını yanıtlayacak şekilde hıza ulaşmasını sağladıklarını dile getiren Turgut, "Bu sayede, eş zamanlı olarak sınırsız hasar ihbarı alabiliyor ve 24 saat içinde 96 bin adet hasar dosyası açabiliyoruz" diye konuştu. 

"Etkin portföy yönetimi ve doğru planlama ile 11 Milyar TL seviyesinden aldığımız deprem fonlarımızı 23,5 milyar TL seviyelerine taşıdık.  25 milyar TL olan toplam hasar ödeme kapasitemizi de yaklaşık 4,5 kat artırarak 117 milyar TL seviyesine çıkardık" ifadelerini kullanan Turgut, daha güçlü bir finansal güvence sunmak amacıyla 320 bin lira olan azami teminat tutarının da 640 bin liraya yükseltildiğini vurguladı. 

DASK ta Marmara Bölgesi zirvede: Yüzde 67’lik sigortalılık oranı!

Kahramanmaraş depremlerinden sonra 31 milyar TL'den fazla ödeme yapıldı 

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, Kahramanmaraş depremlerine de değindi ve "Kahramanmaraş Depremleri sonrasında, bugün itibarıyla, tarafımıza yaklaşık 590 bin adet hasar ihbarı ulaşmış, tazminat ödeme tutarımız ise toplam 31 milyar TL’yi aşmıştır" açıklamasında bulundu. 

Dünya örneklerinde yıllarca süren ödeme süreçlerinin büyük bir bölümünü ilk 3 ayda tamamlarken, sonradan açılan ve eksik evraklı dosyalardaki çalışmalarda da sona gelindiğini aktaran Turgut, "DASK’a duyulan güveni artırmak ve DASK’ı daha da ileriye taşıyacak çalışmalar yürütmeye hız kesmeden, büyük bir özveri ile çalışmaya devam edeceğiz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Marmara depremi gecikti! Alman uzmanlar açıkladı: Büyüklüğü 7.4'ü geçebilir! 

Ev sahipleri kiraya ara zam yapabilir mi? 

Bakan Mehmet Özhaseki açıkladı! Yerinde dönüşüm başvuru sayısı 175 bin 703 oldu!


Geri Dön