27 / 12 / 2024

Marmara depremi gecikti! Alman uzmanlar açıkladı: Büyüklüğü 7.4'ü geçebilir! 

Marmara depremi gecikti! Alman uzmanlar açıkladı: Büyüklüğü 7.4'ü geçebilir! 

Alman uzmanlardan Marmara depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanları, Marmara Denizi'nde 7,4 büyüklüğünde deprem olabileceğini belirtti. İşte ayrıntılar...



Beklenen büyük Marmara depremi sık sık gündeme geliyor. Uzman isimler büyük depremle ilgili yorumlarını her açıklamalarında gündeme getiriyor. 

Şimdi de Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) sismoloji uzmanları Dirk Becker ile Marco Bohnhoff, Türkiye’deki tektonik yapıyı inceledikleri yeni araştırmalarında olası Marmara depremi ile ilgili önemli bulgular elde etti. 

Marmara depremi gecikti! Alman uzmanlar açıkladı: Büyüklüğü 7.4 ü geçebilir! 

DW Türkçe’de yer alan habere göre; araştırmalarında, İstanbul’un güneyindeki Marmara fay hattını “sismik boşluk” şeklinde belirten uzman isimler, bu bölgede 7’nin üzerinde büyüklükte bir deprem beklendiği neticesine vardı. 

İstanbul’da meydana gelen depremlerin tarihçesinin de her 250 senede bir bu bölgede şiddetli bir deprem olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan uzmanlar, en son 1766'da 7,4 büyüklüğünde bir deprem yaşandığının altını çizdi. 

MARMARA DEPREMİ GECİKTİ 

Araştırmada, Avrasya ve Anadolu tektonik levhaları arasındaki sınır barındıran Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndaki Ana Marmara Fayı’nın uzun süredir “aktifleşmediği” ve bu sebeple 7’nin üzerinde büyüklükteki bir depremin “gecikmiş olduğu” saptaması da yer aldı. 

Marmara depremi gecikti! Alman uzmanlar açıkladı: Büyüklüğü 7.4 ü geçebilir! 

14 BİN CİVARINDA DEPREM İNCELENDİ 

Araştırmalarında yeni çözünürlüğü yüksek bir sismisite kataloğu kullanan uzmanlar, 2006-2020 yılları arasında Marmara Bölgesi’nde yaşanan 14 bin seviyesinde depremde inceleme yaptı. 

Araştırmanın ana yazarı Dirk Becker, bir açıklamada bulundu ve "Neredeyse tüm tekrarlayıcı dizilerin Marmara fayının batı kesiminde meydana gelmesi oldukça dikkat çekici. Orta-doğu bölgesinde sadece üç sekans tespit edilirken İstanbul’un güneyinde ise hiç tespit edilmedi" ifadelerine yer verdi. 

Becker, veri analizinin batıdaki fay hattında yaşanan ‘sürünme süreçlerinin’ tektonik enerjinin çoğunu dengelediğine, fakat bu sürünme payının doğuya doğru giderek azaldığına işaret ettiğini belirtti. 

Becker, "O bölgede Marmara fayının neredeyse tamamı kilitli" şeklinde konuştu. 

Marmara depremi gecikti! Alman uzmanlar açıkladı: Büyüklüğü 7.4 ü geçebilir! 

ADALAR FAYINDA OLACAK 

Bölgede bir sonraki depremin muhtemelen fayın “tamamen kilitli” olduğu bir bölgede yaşanacağının altını çizen uzmanlar, depremin İstanbul’un güneyindeki Kuzey Anadolu Fayı Hattı’nın Adalar fayı segmentinde olabileceği öngörüsünü paylaştı. 

Fakat araştırmacılar, Marmara Denizi’nin batısındaki kilitli durumdaki Ganos fayı üzerinde de enerji biriktiğine vurgu yaparak, burada son depremin 1912'de yaşandığını belirtti. 
Uzmanlar Ganos fayının kırılması halinde depremin büyüklüğünün 7,4’ü de geçebileceğine ilişkin uyarı yaptı. 

Araşırmanın yazarlarından Marco Bohnhoff, "Bu bölgedeki kilitli ve sürünen segmentler arasındaki sistematik geçişler dünya genelinde tek. Dolayısıyla sadece yeni bir süreçle aydınlatılması mümkün oldu" açıklamasında bulundu ve sözü geçen İstanbul depremi senaryolarının alınacak önlemler açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi. 

Elinde dolar olanlar hazır olun! Dolarda rota oluşturuldu! 6 gün sonra dolar böyle olacak

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

Emlak sektörü alarm veriyor: Konutta kriz derinleşiyor!


Geri Dön