28 / 04 / 2024

İstanbul depremi ne kadar gecikirse o kadar büyük olacak! Uzman isim açıkladı: 8'i geçer mi?

İstanbul depremi ne kadar gecikirse o kadar büyük olacak! Uzman isim açıkladı: 8'i geçer mi?

Atina Üniversitesi'nde Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji dalında profesör olan Yunanistan'ın önde gelen bilim insanlarından Efthymios Lekkas, beklenen İstanbul depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki İstanbul depreminin büyüklüğü 8'i geçer mi?



Dünya 2024'ün ilk günlerinde Japonya'da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Türkiye'de ise geçtiğimiz sene 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin yaraları sarılmaya çalışılıyor. 

Atina Üniversitesi'nde Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji dalında profesör olan Yunanistan'ın önde gelen bilim insanlarından Efthymios Lekkas, depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve İstanbul depremine de değindi. 

İstanbul depremi ne kadar gecikirse o kadar büyük olacak! Uzman isim açıkladı: 8 i geçer mi?

JAPONYA'DA KOLEKTİF BİLİNÇ, TAKIM ÇALIŞMASI VE DİSİPLİN VAR

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2024'ün ilk saatlerinde Japonya'da yaşanan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının görece az olmasının altını çizen Lekkas, Japonya'da kolektif bilinç, takım çalışması, itaat ve disiplin olduğuna dikkat çekti. 

Lekkas açıklamasında, bunların birçok ülkesinde olmadığını söyledi ve "Çok organizeler ve eğitimliler ve zihinsel açıdan bizden çok daha farklılar" diye konuştu. 

İstanbul depremi ne kadar gecikirse o kadar büyük olacak! Uzman isim açıkladı: 8 i geçer mi?

İSTANBUL DEPREMİ NE KADAR GECİKİRSE O KADAR BÜYÜK OLACAK

Yunan bilim insanı Efthymios Lekkas, İstanbul'da büyük bir deprem gerçekleşme ihtimalinin olduğunu vurguladı. 

Konuya ilişkin açıklamasında "İstanbul için evet, büyük bir olay bekliyoruz. Bunlar ülkenin bütün bilim insanlarının ortak görüşleri. Yani bu yalnızca bir zaman meselesi" ifadelerine yer veren Efthymios Lekkas, ne kadar gecikirse depremin o kadar büyük olacağına, enerjinin de o kadar yoğunlaşacağına dikkat çekti. 

Lekkas, "Ve tabii ki kentin büyük bir kırılganlığı var. Nüfusu 20 milyon ve şu anda yapıların üçte biri çok eski" bilgilerini verdi ve yapıların üçte birinin de Antakya ve Adana'daki gibi yeni binalar olduğunu söyledi.

İstanbul depremi ne kadar gecikirse o kadar büyük olacak! Uzman isim açıkladı: 8 i geçer mi?

BÜYÜKLÜĞÜ 8'İ GEÇMEZ

Lekkas, beklenen İstanbul depreminin büyüklüğüne ilişkin de "Toplam 8'i geçmez. Bütün fay kırılırsa 7.7 ya da 7.8 civarında yaşanır" dedi. 

Nispeten dar bir alana 20 milyon kişi sıkıştığında, kayıpların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu aktaran Lekkas, "Tabii ki depremin senaryosu, yani ne zaman ve nasıl olacağı da önem arz ediyor.  Umalım ki fay aralıklı olarak daha küçük depremlerle kırılsın ve örneğin Antakya'da olduğu gibi büyük etkilerle karşı karşıya kalmayalım" ifadelerini kullandı. 

Yunanistan'da da depremle ilgili atılımın olmadığına vurgu yapan Lekkas, binaların "statik yeterlilik belgesi" olması gerektiğinin ve bunun yasal bir düzene oturtulması gerektiğinin altını çizdi. Yunan medyasına konuşan Lekkas, özel binaların denetlenmesinin gerektiğini de söyledi. 

1941 yılına alınan karar: Cadde ve sokaklara numara konulmayacak!

2023'ü yüzde 6 büyümeyle kapatan emlak sektörü, kazandırmaya devam edecek!

'Deprem olmaz' denilen yerlerde sallanmaya başladı! Uzman isim İzmir'i işaret etti: Henüz deprem olmadı!


Geri Dön