28 / 04 / 2024

'Deprem olmaz' denilen yerlerde sallanmaya başladı! Uzman isim İzmir'i işaret etti: Henüz deprem olmadı!

'Deprem olmaz' denilen yerlerde sallanmaya başladı! Uzman isim İzmir'i işaret etti: Henüz deprem olmadı!

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, diri fay sayısının arttığına dikkat çekerek, "'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" açıklamasında bulundu ve İzmir'i işaret etti. 



TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, çarpıcı son dakika açıklamalarında bulundu. Onalan, 1999 Körfez depreminin yer bilimleri ve diri fay araştırmaları açısından önemli bir tarih olduğunun altını çizdi ve kıta içi diri faylar açısından Türkiye'nin dünyanın en önemli yerlerinden biri olduğunu belirtti. 

Diri fayların Türkiye'ye çıkardığı çok ciddi bir fatura olduğuna da dikkat çeken Koray Çetin Onalan, 6 Şubat'ta binlerce insanın hayatını kaybettiğini anımsattı. 

 Deprem olmaz denilen yerlerde sallanmaya başladı! Uzman isim İzmir i işaret etti: Henüz deprem olmadı!

İZMİR'DE HENÜZ DEPREM OLMADI

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Koray Çetin Onalan, "Türkiye'deki kamu kurumları ve üniversitedeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre, ülkemizde şu anda 500'e yakın deprem üretme potansiyeli olan fay bulunuyor ve 24 ile ile yüzlerçe ilçe bu fayların üzerinde yer alıyor" açıklamasında bulundu. 

Türkiye'nin ya fayların üzerine ya da en çok zararın olduğu alüvyon ovaların üzerine yerleştiğinin altını çizen Onalan, "Sonuçta bir yüzyıl içerisinde neredeyse 200 bine yakın insanımızı kaybettik. Bu bir kader değildir" şeklinde konuştu. 

Onalan, yerleşim alanlarının planlanırken jeolojik koşulların dikkate alınması gerektiğini vurguladı ve İstanbul'dan başlayıp İzmir, Çanakkale, Muğla, Aydın ve Antalya'ya kadar bir yay çizildiğinde 30 milyon vatandaşın metropolde yaşadığını belirtti. 

Onalan, yaklaşan yerel seçimler öncesinde deprem dirençli kentleri oluşturacak ve bununla ilgili ciddi irade ortaya koyacak yerel yöneticilere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti ve "30 Ekim 2020 tarihinde bir akıl tutulması oldu. 70 kilometre uzaklıktaki bir fay geldi, Bayraklı'da 117 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep oldu" diye konuştu. 

Bunun bir uyarı olduğunu, İzmir'de bir deprem olmadığını işaret eden Onalan, "İzmir'de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor. Bu faylar kırıldığında İzmir'in durumu ne olacak, tartışılması gerekiyor. Oda olarak meclise fay yasası sunduk. Bunun mutlaka alt yapısının hazırlanıp, diri faylar üzerine yerleşen şehirlerle ilgili çalışmalar yapmalıyız" açıklamasında bulundu. 

 Deprem olmaz denilen yerlerde sallanmaya başladı! Uzman isim İzmir i işaret etti: Henüz deprem olmadı!

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu anımsatarak 'Bu fay ne zaman kırılacak?' sorusunun yersiz olduğunu vurgulayan Koray Çetin Onalan, "Afete karşı güvenli alanlar tespit etmek zorundasınız. İstanbul depreminin yaklaştığı, İzmir'de de Tuzla Fayı'nın süresinin dolduğu belirtiliyor. -Bilim adamlarının çalışmalarından sonra ödev, merkezi ve yerel yöneticilerin oluyor" diye konuştu. 

Onalan, İzmir'de mikrobölgeleme çalışmasının sürdüğünü belirterek, şehrin belirli kısımlarında zemin araştırmaları ile hem karada hem denizdeki fayların araştırıldığını söyledi ve bunların sonuçlarının beklendiğini dile getirdi. 

Onalan, söz konusu açıklamasında "Bilim adamları sanıyorum 2024 yılı sonunda sonuçlar alacak ve ortaya tablo çıkacak. Ama 2024 yılının sonuna kadar deprem olup, olmayacağı konusunda garantisini veremiyoruz. Yarın deprem olduğunda İzmir'de hazırlığımız bulunmuyor" bilgilerini verdi. 

 Deprem olmaz denilen yerlerde sallanmaya başladı! Uzman isim İzmir i işaret etti: Henüz deprem olmadı!

FAYLAR DAHA DA ARTACAK 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, Anadolu coğrafyasının çok genç olduğuna ve hala oluşumunu tamamlamadığına dikkat çekerek, "Depremler geçmişte vardı, bugün de var, yarın da olacak. Ancak fayların tespit edilmesi ciddi çalışmalar, özel uzmanlık isteyen konulardır. 1999 yılından sonra bu konuda bilim adamları yetiştiriyoruz. Onların çalışmalarının neticelerini yeni yeni almaya başladık" dedi. 

2 yıl öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısının şimdi 500'e yükseldiğini aktaran Onalan, "Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini tamamlamış. Bu durumdan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz bölgelerde faylar harekete geçti, deprem meydana gelmeye başladı. Oraya gidip, araştırma yaptığınızda bir diri fayın varlığını görüyorsunuz. Bu faylar çoğalacak" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Prof. Dr. Naci Görür'den 7 şiddetinde deprem uyarısı!

Binaların zemin katlarından kırılarak göçmesi nasıl engellenir? İnşaat Yüksek Mühendisi tek tek açıkladı!

Konut, yatırımcısına kazandırmaya devam edecek mi?

 


Geri Dön