28 / 06 / 2024

Mayıs'ta kira bedelleri yüzde 1 arttı, satılık fiyatlarda artış olmadı!

Mayıs'ta kira bedelleri yüzde 1 arttı, satılık fiyatlarda artış olmadı!

Türkiye genelinde mayısta konut arayanların yüzde 51'i kiralık, yüzde 49'u satılık konut ararken; kiralık bedellerde artış yaşandı. İşte o rakamlar...



Emlakjet tarafından, Türkiye geneline ilişkin mayıs ayı emlak rakamları tek tek açıklandı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Emlakjet, 350 bine yakın satılık ve kiralık emlak ilanından meydana gelen veri tabanındaki hareketler doğrultusunda mayıs ayı emlak verilerini hazırlandı. 

Açıklanan rakamlara göre, göre, Türkiye genelinde mayısta konut arayanların yüzde 51'i kiralık, yüzde 49'u satılık konut aradı. Bir önceki aya göre Türkiye genelinde kiralık fiyatlarında yüzde 1'lik yükseliş görülürken, satılık fiyatlarında herhangi bir artış belirlenmedi. 

Mayıs ta kira bedelleri yüzde 1 arttı, satılık fiyatlarda artış olmadı!

TÜİK, bugün Türkiye genelinde konut satışlarının Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azalarak 110 bin 588 olduğunu açıkladı. 

Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 18 bin 814 ile İstanbul, 9 bin 861 ile  Ankara  ve 6 bin 306 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkari olarak belirlendi. 

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,8 düşüş gösterdi. Mayıs ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,9 şeklinde oldu. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 797 ile Antalya, 668 ile İstanbul ve 164 ile Mersin olarak tespit edildi. 

İzmir'de kiralar yüzde 12'lik yükselirken, Adana'da yüzde 9, Bursa'da ve Konya'da yüzde 8 artış yaşandı. Ankara ve İstanbul'da ise yüzde 6'lık yükseliş yaşandı. 

Mayıs ayı satılık artışlarında şehir bazında yüzde 3'lük artışla İstanbul zirveye yerleşirken, Gaziantep,  Adana  ve Konya illerinde de bir önceki aya oranla yüzde 2'lik yükseliş oldu. 

Mayıs ta kira bedelleri yüzde 1 arttı, satılık fiyatlarda artış olmadı!

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKINCA NE OLACAK? 

Emlakjet, temmuz itibarıyla kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının gayrimenkul sektörü üzerindeki etkileri ile ilgili değerlendirmelerini de paylaştı. Bu yeni düzenlemeyle kiralar, piyasa koşullarına göre serbestçe belirlenecek ve konut sahiplerinin gelirlerini korumalarına imkan sunacak. 

Emlakjet tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 49'u kirada, yüzde 51'i ise kendi konutunda yaşadığını belirtti. 

Kira zammı sınırlamasının kaldırılmasıyla ilgili olarak, katılımcıların yüzde 15'i kiralık konut piyasasının durağanlaşacağını, yüzde 17'si hareketleneceğini, yüzde 14'ü ise herhangi bir değişim yaşanmayacağını söyledi. Katılımcıların çoğunluğu (yüzde 54) bu konuda bir fikirleri olmadığını belirtti. 

Kiralık ev fiyatlarına nasıl etki edeceğine dair, katılımcıların yüzde 75'i yeni kararın olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çekti. Zam sınırlamasının kalkmasıyla kiracı-ev sahibi problemlerinin azalıp azalmayacağı sorulduğunda, katılımcıların yüzde 75'i problemlerde azalma olmayacağını ifade etti. Sınırlamanın kaldırılması halinde evinden taşınmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 46 oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının, ev sahiplerinin gelirlerini korumasına yardımcı olacağına vurgu yaptı. 

İdikat, konuya ilişkin açıklamasında "Ancak ani kira artışları kiracıları zorlayabilir ve sosyal dengeleri etkileyebilir. Emlakjet, bu değişimlerin gayrimenkul sektöründe yeni stratejilerin belirlenmesini gerektirdiğine ve tüm paydaşların dikkatli bir şekilde hareket etmelerini zorunlu kıldığına inanmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Birleşik Arap Emirlikleri'ne yeni bir 'Las Vegas' inşa ediliyor!

Boğaz geçiş ücretlerine zam geliyor!

İnşaat maliyetleri ile konut fiyatları arasındaki makas açılıyor


Geri Dön