27 / 04 / 2024

Türkiye'de kaç konutun deprem sigortası var?

Türkiye'de kaç konutun deprem sigortası var?

Türkiye, deprem riski oldukça yüksek bir bölge. Fay hatları üzerinde konumlanması nedeniyle ülkemizde büyük depremler yaşanabiliyor. Peki Türkiye'de kaç konutun deprem sigortası var? İşte ayrıntılar...



Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından bu sene 10'uncusu düzenlenen "Sigorta Haftası" etkinliği dünyapıldı. Etkinlik gerçekleştirilen panellerle tamamlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Sigorta Haftası'nın kapanış günü oturumlarının ilki olan "Türkiye Doğal Afetlere Karşı Nasıl Hazırlanıyor? Sigorta Sektörü Bu Süreçte Nasıl Bir Rol Üstlenecek?" başlıklı panelde DASK Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi Vedad Gürgen, Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Turgut ve Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür bulundu.

Türkiye de kaç konutun deprem sigortası var?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, etkinlikte gerçekleştirdiği açıklamada şunları söyledi: 

"DASK olarak ülkemizde önemli bir misyonu yerine getirmeye çalışıyoruz. Deprem maalesef ülkemizin bir gerçeği ve bu konuda farkındalığı, bilinci artırmak zorundayız. Dünyadaki pek çok deprem riski taşıyan ülkeye baktığımızda, yüzde 58 oranında yaygınlaşan DASK açısından Türkiye iyi bir durumdadır diyebiliriz. Ancak hedef yüzde 100 yaygınlık olmalıdır. Depremleri yaşadıkça değil, depremler olmadan önlemlerimizi almaya mecburuz. Geçtiğimiz yıl bizleri kedere boğan iki büyük deprem hadisesi yaşandı. Keşke olmasa dediğimiz bu depremler sonucunda toplam 640 milyon TL tazminat ödemesi gerçekleştirerek vatandaşlarımızın yanında olduk. Vatandaşlarımıza, DASK poliçelerini ihmal etmeme konusunda bir kez daha çağrı yapmak istiyorum."

Türkiye de kaç konutun deprem sigortası var?

Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Turgut da DASK'ın bütün senaryoları dikkate alarak çalışmalar sürdürdüğünü dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:

"DASK olarak bütün senaryolarımızı hazır tutmaya çalışıyoruz. Muhtemel büyük bir depremde en büyük yıkımın Marmara Bölgesi'nde olabileceğini öngörüyoruz ve DASK kapsamında sigortalanmış kaybın ortalama 40 milyar TL dolaylarında çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu noktada DASK olarak bu hasarı karşılayabilecek güce sahibiz. Zorunlu DASK sigortasına sahip hanelerin oranı ülkemizde yüzde 58 seviyelerinde. Son 20 yılda yüzde 4 seviyelerinden bu noktaya geldik, önümüzdeki süreçte bu seviyeleri daha da yukarılara taşımak istiyoruz."

DASK hangi hasarları karşılıyor?

Deprem sigortasında poliçe sayısı 10 milyonu geçti!


Geri Dön