29 / 04 / 2024

4 soruda kiracılara Haziran'da ne kadar zam yapılacak?

4 soruda kiracılara Haziran'da ne kadar zam yapılacak?

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesi bu ay içinde yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı nedir? Kiracılara Haziran'da ne kadar zam yapılacak?



Konut ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesi bu ay içinde yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı geçtiğimiz günlerde belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon oranlarını 4 Haziran'da açıkladı.

Peki, TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, kiracılara bu ay ne kadar zam yapılacak? Konuttaki kiracının yeni dönem kirası ne kadar olacak? İşte Haziran ayına ait kira artış oranları..

1- 2018 Haziran'da konut kiracılarına ne kadar zam yapılacak?

Kanunen konut kiracılarına üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılıyor. Bu oranı Türkiye İstatistik Kurumu her ay açıklıyor. Bu ay açıklanan ÜFE oranlarına göre kiracıya üzde 15,80 oranında zam yapılacak. Örneğin mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kira bedeli 1158 liraya yükselecek.

2- 2018 Haziran'da işyeri kiracılarına ne kadar zam yapılacak?

Kanunen işyeri kiracılarına üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, sözleşmede belirtilen oranlara göre zam yapılıyor. Dolayısı ile sözleşmede hangi oran belirtilmişse o oranda zam yapılıyor. Herhangi bir oranın belirtilmemiş olması halinde mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.

3- 5 yıllık kiralamalarda zam nasıl yapılacak?

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleniyor. 

Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor.

4- Dövizli kiralamalarda zam nasıl yapılacak?

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamayacak. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup, 5 yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanacak.


Kira artış oranları Haziran 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön