30 / 04 / 2024

4. Villa Decor Fuarı'nda prefabrik villalar!

4. Villa Decor Fuarı'nda prefabrik villalar!

Havuzlu, bahçeli kısaca ferahfeza evlerde oturmak herkesin arzusu. Ama bir villa sahibi olmak o kadar da kolay değil maalesef. Villa alamayanların merakını, villası olanların eksiğini giderdiği 4. Villa Decor Fuarı'ndan izlenimler...



'Havuzlu villa'lar hararetli tartışmalara konu olmuş, siyasi literatürümüzdeki yerini almıştı. O günden beri milletçe pek hatırımıza gelmese de İstanbul Fuar Merkezi'nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Villa Decor Fuarı' bu kelimenin tozunu alıp yeniden vitrine çıkardı. İki-üç katlı, bahçeli lüks evler, kimilerinin sadece hayallerini süslüyor. Bazıları içinse şarkıda dendiği gibi 'bir hayat sıradanı'... Hal böyleyken, villa yaptırmak için gelen de vardı, öylesine gezen de... Fuara girdiğinizde her yanı saran iskeleler şantiye alanını andırıyordu. Atmosfer böyle olunca "İnşaat alanına girmek tehlikeli ve yasaktır." diyerek, ustaların bizi dışarı çıkarma ihtimalini de düşünmedik değil! Ama korktuğumuz başımıza gelmedi, çok şükür. "Zenginin malı züğürdün kalemini yorarmış" hesabı, kazasız belasız döndüğümüz fuardan gözümüze çarpanları, anlatalım istedik.

Öyle bir yanar prefabrik ki...

Artı Çelik Yapı standında 'Öyle Bir Geçer Zaman ki' dizisinin posteri takılıyor gözümüze. Sorunca öğreniyoruz ki dizide psikopat oğul Mete'nin, vurdumduymaz babası Ali Kaptan'ı yakmaya çalıştığı sahne, sponsor firmanın yaptığı Beykoz'daki prefabrik konutta çekilmiş. Bunu duyan dizi fanatikleri durur mu! Art arda gelen siparişlerde prefabrik dubleks ev ve yazlık isteyen de olmuş, restoran da. Böylelikle firma sektöre ilk adımını atmış.

Villanızı nasıl alırdınız

Çelik yapı firmalarının akınına uğramış organizasyon. Müşteriler, firmaların tasarladığı modelleri seçebildikleri gibi hayallerindeki evi de yaptırabiliyorlar. İnşaatın sürekli uzayan süresi, ustaların yetersizliği ve sürekli çıkan arızalardan bunalan müşteriler, çelik yapıları sevmiş gibi görünüyor. Sarp Villa'dan Ferhat Çakmak, yurtdışındaki 'akıllı ve yeşil ev' trendinin yavaş yavaş ülkemize de girmeye başladığını söylüyor. Çelik villaların fiyatı 15 bin ila 600 bin lira arasında.

Bacasız şömine olur mu

Villa deyince havuzdan sonra akla ilk gelen, şömineler. Ama baca açtırmak ayrı dert, temizliği ayrı... Deck Decking adlı firma, bunları düşünerek bacasız şömine üretmiş. Etil alkolle yanıyor, is ve duman yapmıyor. Üç modeli olan bu bacasız şöminenin fiyatı ise 1.000-1.800 lira arasında. Ama hemen heveslenmeyin, bu şöminede kestane-kebap çevirmek yok!

Duvar kâğıdının dönüşü muhteşem

Duvar kâğıtları son yıllarda yeniden hayatımıza girdi. Çiçek böcekten geometrik şekillere kadar seçenek bol. Hatta nakışla işleneni bile var! Duvar kâğıdının zeminle uyumu da önemli. Ama burada zıtlıktan doğan bir uyumdan bahsediyoruz. Duvar kâğıdı açık renkse, parkeler koyu olmalı, ya da tam tersi.

Türk hamamı olmazsa olmaz

Son zamanlarda bir nostalji de banyolarda yaşanıyor. Neredeyse her villanın bir hamamı var. Ama bu çılgınlık sadece villalara has değil. Ümit Mermer'den Önder Abay, küçücük dairelerde 5 metrekarelik banyolara bile hamam yaptıklarını anlatıyor. Türk hamamının fiyatları ise 3 bin ile 30 bin lira arasında.

Koskoca villa ama boyamamamışlar!

Eskiden dış dekorasyonda kullanılan doğal ve doğal görünümlü taş paneller artık evlerin içini ve duvarlarını süslüyor. TV arkası, banyo ve mutfaklar hatta yatak odaları bile bu taş rüzgârından nasibini almış. Hem klasik hem modern evler için seçenek bol. Ottoman Stone yetkililerine göre modern evlerde trend ibresi, boyası unutulmuş beton görüntüsü veren duvarlardan yana.

Deri ve cam banyolar

Fuarda her renkte banyo dolapları ve lavabolara rastlamak mümkün. Dura Bagno adlı firma kedi şeklinde dolap ve aynası olan, 'Bıcır' adlı bir çocuk banyosu bile üretmiş. Klozeti 40 cm, lavabosu ise 70 cm boyunda. Firma yetkilileri, bu yıl bükme denilen kalıpların revaçta olduğunu söylüyor. Bildiğimiz banyoların aksine dolaplar ovalimsi şekillerde. Deri kaplama olan da var, vitray boyamayla yapılan da. En az iki ya da üç renkten oluşan bu banyo modüllerinde özellikle geometrik desenler göze çarpıyor.
Zaman/MERVE TUNÇEL


Geri Dön