28 / 12 / 2024

40 günde 40 bin TL’ye taş ev yaptı!

40 günde 40 bin TL’ye taş ev yaptı!

Trabzon Maçka’da 24 yaşındaki genç iç mimar, yaylada bulunan 100 yıllık olduğu bilinen taş evi 40 günde restore etti.



Trabzon Maçka’da genç iç mimar dedesinden kalma taş evi restore ederek yeniden kazandı. Milliyet Gazetesi' nden Gonca Kocabaş' in haberine göre; Trabzon Maçka’da iç mimar Berkay Kumaş dedesinden kalma 100 yıllık taş evi restore etti.

40 günde 40 bin TL’ye taş ev yaptı!

Taş evin serüveni 1990 yılların başlarına kadar uzanıyor. geçmişte Rumlar tarafından kullanıldığı tahmin edilse de, ‘bu bilgiyi teyit edemiyoruz’ diye ifade ediyor Berkay Kumaş. Hayvancılık amacıyla kullanılan yayladaki taş evi genellikle yaz mevsiminde kullanıldığını söyleyen Kumaş, “Kışın ise soğuk, karlı ve yem açısından verimsiz olduğu için tercih edilmiyordu. Bu nedenlerden yola çıkarak genel olarak eski yayla evlerinin lüks değil zaruri olduğunu söyleyebiliriz” diye de ekledi.

‘GÜNÜMÜZ EVLERİNDEN OLDUKÇA FARKLI BİR YAPIYA SAHİP’

Taş evin teknik yapısı hakkında bilgiler veren Kumaş, “70 santimetrelik kalınlık demek, yaklaşık üç kat fazla işçilik ve malzeme harcamak anlamına da geliyor. Yükseklik olarak maksimum yükseklik 180 cm, minimum yükseklik 120 cm olarak yapılmıştı. Evin normalden yaklaşık iki kat kısa yüksekliğe sahip olmasının en önemli sebepleri kar yağışlarının tavana yaptığı yükü daha taşınabilir hale getirmek ve aşırı fırtınalara karşı direnç oluşturmaktı” şeklinde konuştu.

EV DEVASA BİR TAŞ ÜSTÜNE YAPILMIŞ

Kumaş ''Ev devasa bir kayanın üstünde olduğundan şapa ihtiyaç duyulmamış, sadece ince bir sıva ile zemin oluşturulmuş. Bu da zemindeki yarılmaları beraberinde getirmiş. Yayla evlerinin ocak kısmının duvarların tam dibine yapıldığını ve ocağın tahliyesinin duvarın içinden yol verilerek dışarı atılmış.Bu hem bacanın sağlam olması hem de ocak ısısının evin ısınmasına katkı sağlaması amacıyla yapılıyordu. Fakat yıllar geçtikçe ocak için bırakılan boşluk duvarlarda bazı kısımların içlerinin boşalmasına, çatlamasına ve bazen yıkılmasına yol açabiliyordu” diye açıkladı.

Taş evin çatısı hakkında da bilgiler veren Kumaş,“Doğal olarak çürümeler ve kırılmalar meydana gelmeye başlamıştı. Çatı üzerinde ise 1 mm saclar ile koruma yapılmıştı. Bu saclar günümüzde kullanılan yağ tenekelerinin birebir aynısı diyebiliriz” diye anlattı.

TAMAMI PATİKALI 3 SAAT YOL GİTTİM

En çok ulaşımda zorluk çektiğine değinen Kumaş,“Köyden yaylaya varmak normal bir araç için bir buçuk saat gibi bir süre alıyor. Kırk gün boyunca her gün yaylaya çıkıp indiğimi düşünürsek oldukça fazla bir vakit yolda geçmiş oluyor. Tamamı patikadan oluşan yollarda günde üç saat yol gitmek beni en çok zorlayan ve pes etmeye en çok yaklaştıran konu oldu diyebilirim” diye belirtti.

40 günde 40 bin TL’ye taş ev yaptı!
 

'KİMSE DOĞADA SIRF YAPMAK İÇİN EV YAPMAMALI'

İklim şartlarından da bir hayli dert yanan Kumaş, “Ben bile çatıyı tamamen bitirdikten sonra bir sonraki gelişimde çatının bir kenarının açıldığını ve çakılan sac çivilerini rüzgar sebebiyle fırlatıp çıkarttığını gördüm. Ve ayrıca asıl dikkat edilmesi gerekenin doğaya uyum ve sürdürülebilir yapılar oluşturmak gerektiği kanaatindeyim. Kimse yayla ve benzeri doğa harikası mekanlarda sırf ’yapmak’ için ev yapmamalı. Malzemeler basit ; Taş, Ahşap ve yeterli miktarda harç” olduğunu söyledi.

'TEKNOLOJİ GİBİ ŞEYLER AKLIMIZA BİLE GELMİYOR'

Kumaş, “Zaruri ihtiyaçlar dışında, elektrik ve teknoloji gibi şeyler yaylada aklınıza bile gelmiyor diyebilirim. Su konusunda ise aile büyüklerimizin yıllar önce kilometrelerce uzaktan kapımızın önüne getirdiği kaynak suyunu kullanıyoruz. Su, yeraltından çıkıyor ve aralıksız bir şekilde evimizin önüne akıyor. Siz bu yazıyı okurken bile suyun orada aktığını varsayabiliriz” diye belirtti.

TAŞ EVİ 40 BİN TL'YE RESTORE ETMİŞ

Taş evin maliyeti hakkında da bilgiler veren Kumaş, “Toplam malzeme maliyeti kırk bin TL tuttu. Bu fiyatta sadece tesisat malzemeleri, çatı malzemeleri (sac ve keresteler), şap malzemeleri ve atık su için oluşturulan kuyu malzemeleri bulunuyor. Buna ek olarak kırk gün boyunca yaylaya çıkıp inmek çok büyük bir akaryakıt masrafı oluşturuyor. Tabii ki bu maliyet hesabında dikkat edilmesi gereken en büyük noktalardan biri de şu ki evin yarısını 2020 yılında, diğer kalan yarısını ise 2021 yılında tamamladık” şeklinde konuştu.

TOKİ Trabzon Araklı 3. Etap Konutları Ocak 2022'de teslim edilecek!

Suudi yatırımcıların gözü Trabzon'da!

 


Geri Dön