30 / 04 / 2024

40 köye 498 deprem konutu yapılacak!

40 köye 498 deprem konutu yapılacak!

İrfan Balkanlıoğlu:, "40 köye 498 deprem konutu yapılacak" dedi



Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Elazığ depreminin ardından 8 ilden gelen 22 teknik eleman, 41 köyde hasar tespit çalışması yaptı. Bu kapsamda 40 köye 498 deprem konutu yapılacak" dedi.

Vali Balkanlıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 Mart 2010'da Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi merkezli 6.0 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Bingöl'de 41 köyde hasar meydana geldiğini hatırlattı.

Depremin ardından 8 ilden gelen 22 teknik elemanın, 41 köyde hasar tespit çalışması yaptığını anımsatan Balkanlıoğlu, evleri hasar görenler için afet olurluluk yetkisinin verilmesi amacıyla Bakanlığa iletilen talebin sonuçlandığını ve 40 köye afet olurluluk yetkisinin verildiğini açıkladı.

Konutların kış mevsimi gelmeden bitirilip hak sahiplerine teslim edileceğini belirten Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:
"40 köye 498 deprem konutu yapılacak. Evler, hasar durumuna göre ağır hasar ve orta hasarlı olarak belirlendi. Bunların dışında bir de ağır hasar gören ahırlar vardı. Ağır hasarlı evler zaten yapılacak, orta hasarlılar ise güçlendirilmesi mümkün olmayacağı için onlar da yıkılmak kaydıyla yeniden yapılacak. 498 konut için askı süresi başladı ve köylerde ilan edildi. Bir aylık askı süresinin ardından konut yapım çalışması başlayacak. Bu bölgeler çok afet gördüğü için hak sahipliliği ve yer tespiti çalışması yapılacak."

Daha önceden evi ağır hasar görüp konut sahibi olan ve ağır hasarlı evinde oturmaya devam edip birden fazla hak sahibi olmaya çalışanların da bulunduğuna dikkati çeken Balkanlıoğlu, gerçek hak sahiplerinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

-HÜKÜMET SÖZCÜSÜ ÇİÇEK, TALİMAT VERDİ-
Deprem konutlarının 20'den fazlasının TOKİ, 20'den az olanların da il özel idare imkanlarıyla yapılacağını anımsatan Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:
"Ağır hasar gören ahırlar da 'evini yapana yardım' metoduyla yapılacak. Konutlar bu yıl yapılacak ve kış gelmeden hak sahiplerine teslim edilecek. Yapılacak konutlar için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Sayın Cemil Çiçek beni telefonla arayıp, konutların bir an önce yapılması için talimat verdi. İnşallah vatandaşlarımızı sağlıklı bir şekilde konutlarına yerleştireceğiz."
AA


Geri Dön