01 / 05 / 2024

400 bin TL kredinin geri ödemesi 1 milyon lira. Otomobil sektörü kredi kartına 12 taksitle çıkış yolu arıyor!

400 bin TL kredinin geri ödemesi 1 milyon lira. Otomobil sektörü kredi kartına 12 taksitle çıkış yolu arıyor!

Merkez Bankası’nın politika faizini yükselmesi, sıfır otomobillerde uygulanan kampanyaları olumsuz etkiledi. İkinci el otomobil pazarında ise kredi kartına taksit ve senetle satış dönemi başladı. Krediler nedeniyle gelinen noktada sektörün sürdürülemez noktaya geldiğini belirtti.



TCMB’nin politika faizinde yaptığı artırım, sıfır otomobillerde uygulanan kampanyaları olumsuz etkiledi. Sıfır faiz kampanyaları Nisan ayı itibariyle bitti. İkinci el otomobil pazarında ise kredi kartına taksit ve senetle satış dönemi başladı. Vatandaş otomobil ödemeleri sırasında krediye ulaşım nedeniyle zorluk yaşarken galeriler de karlarını düşürme yolunu tercih ediyor.

Cumhuriyet.com'un haberine göre otomobil piyasasında özellikle ikinci el satışlarda kaos ortamının hakim olduğunu ifade eden Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş piyasada bir netliğin olmadığını belirterek, “Yaz mevsiminin yaklaşması ve  seçim sonrası kur artışı beklentisiyle birlikte geçtiğimiz aylara göre piyasada bir talep ve hareketlilik oluştu.  Ama bu talebi karşılayacak finansman desteği alıcı ve satıcı tarafında bulunmuyor. Parasal sıkılaşma politikasının bankalar tarafından tam ve sıkı biçimde uygulanması  tüketicinin elini kolunu bağlamış durumda” diye konuştu.

Kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle sıfır otomobil satan bayilerin, kendi imkânlarıyla fonladıkları için birçok markada yapılan 200-300 bin Türk Lirası’na sıfır faiz kampanyalarını nisan ayı itibarıyla sonlandırdığı ifade edildi.

400 BİN TL’LİK KREDİNİN GERİ ÖDEMESİ 1 MİLYONU AŞIYOR

Sektörün finansman bulma konusunda birçok problemle baş etmek zorunda kaldığını ifade eden Karakaş,, tüketicilerin bankalara başvurduğunda getirilen kısıtlamalar nedeniyle sıfır kilometre veya ikinci el araç için tüketicinin krediye ulaşamadığını belirtti.

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş sektörle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
“Son 4-5 aylık dönemde satışlarda kredi kartlarıyla işlem yapılıyordu. Ancak kredi kartlarının komisyonları da son zamanlarda oldukça yükseldi. Tabii kredi kartı seçeneği halen krediye göre daha avantajlı olmakla beraber birçok satıcı da senetli sistemle yüzde 70'e kadar kredilendirip 48 aya kadar vade yapmaya başladı.”

KREDİ KARTI TAKSİDİ YA DA SENETLİ SATIŞ

Tüketicinin önünde iki seçenek bulunduğunu ifade eden Karakaş,  “Birincisi kredi kartıyla 12 taksit imkânı, ikincisi isim  senetle 48 ay vade. Yükselen faizler nedeniyle tüketiciden yoğun şikayet alıyoruz. Örneğin 400 bin TL'lik bir otomobil kredisinin 24 ayda  geri ödemesi 1 milyon TL’yi aşıyor.  Bu durum da tüketiciyi korkutuyor” şeklinde konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI!

Güncel durumun sürdürülebilir olmadığı tespitinde bulunan Muhammed Karakaş şunları söyledi: “Bankalar çok daha yüksek seviyelerde faiz oranları belirlediler. Artı olarak kredi musluklarını da neredeyse kapattılar, adeta kredi vermemek için ciddi bir yarışa girdiler. Galeriler ve aracı kurumların mevcut koşullarda, otomobil satın alma yapmak, stok tutmak tabiri caizse işine gelmiyor. İkinci elde bu çerçeve pandemi dönemindeki uygun faiz-çok stok yönünde değil, az stok ve az kârla hızlı devir yapmak üzerine kurulu bir düzene geçildi. Tabii bu durum da ancak otomobillin fiyatı çok cazipse ve ödeme  seçeneklerinde esneklikler, kolaylıklar sağlarsanız gerçekleşebiliyor. Şu anda ikinci elde bu anlamda bir kaos hâkim”

 


Geri Dön