28 / 04 / 2024

400 yıllık Bursa Mevlevihanesi küllerinden yeniden doğuyor!

400 yıllık Bursa Mevlevihanesi küllerinden yeniden doğuyor!

Kaderine terk edilen 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan yapım çalışmaları ile yeniden özgün kimliğine kavuşuyor.



Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin köklü kültürel değerlerini geleceğe taşıyıp Bursa'nın Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girmesini sağladı. Kaderine terk edilen bir süre sonra yıkılıp, yerine su depoları yapılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi'ni yeniden gün yüzüne çıkarmak için belediye rekonstrüksiyon çalışmalara hız verdi. Pınarbaşı Mezarlığı'nın karşısında Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan ve döneminin en büyük Mevlevihanelerinden olan, Bursa Mevlevihanesi, aslına uygun şekli ile yeniden ayağa kaldırılıyor.

3 BÖLÜMDEN OLUŞACAK

Yaklaşık 5 Milyon 570 Bin TL'ye mal olması amaçlanan çalışmalar kapsamında bina 'Semahane', 'Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif', 'Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi'olmak üzere 3 bölümden meydana gelecek. Çalışmalar kapsamında şantiye sahasında öncelikle Bursa Müze Müdürlüğü kontrolünde arkeolojik kazılar yapıldı ve orijinal yapı temel kalıntıları ortaya çıkarıldı. Daha sonra bulunan temel kalıntıları uyarınca mimari proje revize edilerek Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanan projelere göre imalatlara başlandı. Yapıldığı dönemde, büyüklüğü itibariyle sayılı mevlevihanelerden olan yapı, tüm bölümleriyle bir kompleks olarak ayağa kaldırılacak ve tüm ihtişamıyla kent siluetindeki yerini alacak.

BURSA'YA YENİDEN DEĞER KATACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Mevlevihanesi'nde süren çalışmaları yerinde inceleyip, beraberindeki Fen İşleri Dairesi Başkanı Feridun Tarım ile Kültür ve Sanat Daire Başkanı Hüseyin Buran'dan proje hakkında bilgiler aldı. Bursa'nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri ile tam bir tarih hazinesi olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Aktaş, "Bursa Mevlevihanesi hem Üftade hazretlerinin bulunduğu bölgede hem de yanı başındaki Pınarbaşı Mezarlığı ile önemli bir konumda bulunuyor. Temmuz 2017'de ihalesini yaptık fakat gerek kazı çalışmaları gerekse de proje revizyonu süreci nedeniyle 1 yıllık iş uzatımı verildi. Şuan itibariyle çalışmalar devam ediyor. Bittiğinde Bursa'mıza çok değer katacağını, doğru ve sağlıklı bir şekilde işletilerek hem vatandaşlarımızın hem de turistlerin buradan istifade edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
 


Geri Dön