30 / 04 / 2024

4A-4B-4C emeklileri dikkat! Ödediğiniz paraları hemen geri alabilirsiniz! 

4A-4B-4C emeklileri dikkat! Ödediğiniz paraları hemen geri alabilirsiniz! 

Emlak vergisi ödemeleri için geri sayım başlamışken, vergi muafiyeti de pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Emekli vatandaşlar şartları sağladıklarında ödedikleri paraları geri alabiliyor. İşte konu ile ilgili detaylar...



Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi birinci taksit ödemeleri için geri sayım başlamışken, muafiyet şartları da pek çok kişi tarafından araştırılıyor. 

Emlak vergisinin 1. taksiti için ödemeler 1 Mart tarihi itibarıyla başlarken, emekli vatandaşlar da vergi muafiyet şartlarını merak ediyor.

Konut ve iş yeri sahiplerinin belediyelere her yıl belirlenen vakitlerde ödediği bir vergi şeklinde bilinen emlak vergisi 2 taksit şeklinde alınıyor. Söz konusu vergide ilk taksitler Mart ve Mayıs ayları arasında ödenirken, 2. taksit ödemeleri de Kasım'da yapılıyor. Konut sahibi olanların ödediği tutar rayiç bedelinin binde biri olarak hesaplanırken iş yerleri için ise bu rakam binde 2 şeklinde belirlendi.

Kimi vatandaşlar belirlenmiş olan şartları taşımaları halinde bu ödemelerden muaf tutuluyor. Özellikle de emekliler, herhangi bir geliri olmayan ev hanımlarını, dul ve yetimleri kapsayan emlak vergisi muafiyetleri SGK'dan aldıkları emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayan emeklileri de oldukça yakından ilgilendiriyor.

4A-4B-4C emeklileri dikkat! Ödediğiniz paraları hemen geri alabilirsiniz! 

ÖDEDİĞİNİZ PARALARI GERİ ALABİLİRSİNİZ

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için bağlı olduğunuz belediyeye dilekçe vermeniz gerekiyor. Dilekçe verilmemesi halinde vergi ödeme zorunluluğu da süre geliyor. Kimi durumlarda da vergiden muaf olmasına rağmen bu vergiyi ödemiş olan vatandaş da olabiliyor. Belediyelere yapılan başvurular sonrasında geriye dönük olarak 5 sene içinde ödedikleri tüm vergiler geri alınabiliyor.

Milyonlarca emeklinin gündeminde yer alan ve arama motorlarında da sık sık araştırılan emlak vergisi muafiyeti konusunda belediyelere başvurular devam ediyor. Belediyeye sunulan dilekçelerde emekli hakkındaki bilgiler, oturduğu adres ve konutun bilgileri yer alıyor. Ayrıca diğer bir taraftan emeklinin gelir belgesi de belediyeye sunulması gerekiyor. Sunulan belgelerin incelenmesi akabinde belediye tarafından bu vergiden muaf olunup olunmadığı konusunda karar veriliyor.

Emlak vergisi muafiyeti kazanmış olan emekli vergi ödemesi yapmıyor. Fakat muaf olmasına rağmen ödeme yapmayı sürdüren emekli 5 yıllık ödemesini geri alabiliyor.

Hükümet ve muhalefet Meclis'te depremi konuştu: İstanbul yıkılırsa, Türkiye yıkılır!

Bankada parası olanlara kötü haber! Mevduat faizleri yüzde 50'nin altına düştü!

1 milyon TL’nin faizi son 1 ayda dolardan az kazandırdı! Peki 1 milyon lirayı nereye yatırmalı?


Geri Dön