30 / 04 / 2024

5 maddede sözlü vasiyetname ile gayrimenkul bırakma!

5 maddede sözlü vasiyetname ile gayrimenkul bırakma!

Sözlü vasiyetname düzenleyebilir miyim? Sözlü vasiyetname yapabilmenin şartları nelerdir? Sözlü vasiyetname nasıl yapılır? Video, ses kaydı gibi araçlarla sözlü vasiyetname yapabilir miyim? Sözlü vasiyetname nasıl geçersiz olur? Avukat Kadir Kurtuluş yazdı...



1.Sözlü vasiyetname düzenleyebilir miyim?

Sözlü vasiyetname Türk Borçlar Kanunu 539-541. maddeleri arasında düzenlenmiş, istisnai koşulların varlığı halinde yapılmasına izin verilen bir vasiyetname çeşididir. Yani resmi vasiyetname, yazılı vasiyetname gibi sözlü vasiyetname yapmanız da mümkündür. Bu şekilde menkul ve gayrimenkullerinizi miras bırakmadan evvel mirasa ilişkin düzenlemeler yapabilirsiniz. Ancak sözlü vasiyetname yapmak her durum ve şartta mümkün değil, yalnızca belli şartların varlığı halinde sözlü vasiyetname yapabilirsiniz.

2.Sözlü vasiyetname yapabilmenin şartları nelerdir?

Sözlü vasiyetname yapabilmeniz için vasiyetname yaptığınız an, savaş, yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi,hastalık gibi olağanüstü sebepler olmalı. Ayrıca resmi veya el yazılı vasiyetname düzenleyebilme imkanınız olmamalı. Vasiyetname yapılacağı an bu iki şart birlikte mevcutsa sözlü vasiyetname yapabilirsiniz. 

3.Sözlü vasiyetname nasıl yapılır?

Sözlü vasiyetname, 2 tanık huzurunda son arzuların açıklanmasıyla yapılabilir. Resmi vasiyetnameden farklı olarak, sözlü vasiyetnamede tanıkların okuma yazma bilme zorunluluğu da yok. 

- Tanıklar okuma yazma bilseler de bilmeseler de, son arzular kendilerine söylendikten sonra vakit geçirmeden kendi yerleşim yerlerindeki Sulh ya da asliye mahkemesine giderek, hakime kendilerine bir vasiyetname düzenlenmesi görevi verildiğini, kişinin son arzularını tutanağa geçirmek istediklerini beyan etmelidirler. Hakim tutanağa geçirir, okuma yazma biliyorlarsa tanıkların imzalarını da alır. 

- Veya tanıklardan biri son arzular kendilerine söylendiği an yer, yıl, ay ve günü de belirterek son arzuları hemen yazar ve bu belgeyi imzalar, sonra diğer tanık da bu tutanağın vasiyet edenden duyduğu son arzulara uygun olduğuna dair imza atar.

- Ayrıca, sözlü vasiyet yoluna başvuran kişi; askerlik hizmetinde ise teğmen veya daha yüksek rütbeli bir subay, ülke sınırları dışında seyreden bir ulaşım aracında ise, o aracın sorumlu yöneticisi(örneğin pilot), sağlık kurumlarında tedavi edilmekte ise sağlık kurumunun en yetkili yöneticisi hakim yerine geçer. Yani 2 tanık koşulu bu durumlarda aranmaz, bu durum hakimin belgelediği bir vasiyetname gibi olur. 

4.Video, ses kaydı gibi araçlarla sözlü vasiyetname yapabilir miyim?

Teknolojiden faydalanarak, video, ses kaydı gibi yöntemlerle sözlü vasiyetname yapamazsınız. Miras hukukunda, vasiyetname gibi ölüme bağlı tasarrufların yapılma şekli ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir, bu yüzden sıkı şekil şartları vardır.

5.Sözlü vasiyetname nasıl geçersiz olur?

Mirasbırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet hükümden düşer. Örneğin komada olan bir hasta kendine geldiği herhangi bir anda geçerli bir sözlü vasiyetname yapmış sonra da iyileşmişse, iyileştiği yani yazılı veya resmi vasiyetname yapma olanağı doğduğu andan itibaren bir aylık süre başlar. Kişi 14. gün ölürse sözlü vasiyetname geçerli, 32. gün ölürse sözlü vasiyetname kendiliğinden hükümden düştüğü için geçerli değildir. 

Avukat Kadir Kurtuluş

 

4 maddede iki haklı ihtarla kiracının tahliyesi!
 


Geri Dön