5 soruda tahliye taahhütnamesi!
Kiracının, kiraladığı gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin olarak yaptığı yazılı irade beyanına kira tahliye taahhütnamesi deniyor. Peki tahliye taahhütnamesi nasıl yapılır? Tahliye taahhütnamesi noter şartı var mı? diyorsanız işte yanıtları...
Tahliye taahhütnamesi, ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanıyor. Bu taahhütname ile kiracı taşınmaz malı ne zaman tahliye edeceğini bildirmiş oluyor.
Peki tahliye taahhütnamesi nasıl yapılır? Tahliye taahhütnamesi noter şartı var mı? Tahliye taahhütnamesi nasıl iptal edilir? diyorsanız işte yanıtı...
1- Tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?
Taşınmaz mal kiralayan kiracılar, mal sahibine tahliye taahhütnamesi vererek kiraladığı taşınmazı boşaltacağı tarihi beyan etmiş oluyor.
2- Tahliye taahhütnamesi nerede yapılır?
Tahliye taahhütnamesinin noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak noterde yapılması halinde ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından büyük kolaylık sağlıyor.
3- Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları nelerdir?
- İlk kira sözleşmesi kurulduktan sonra verilmemiş olması,
- Özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor,
- Yazılı olarak hazırlanmış olması gerekiyor.
4- Tahliye taahhütnamesi nasıl iptal edilir?
Tahliye taahhütnamesi geçerlilik koşullarını taşımaması halinde hükümsüz oluyor. Taahhütnamenin baskı alında verilmesi de iptaline neden olabiliyor.
Ancak baskıya rağmen noterde verilen taahhütnameler geçersiz kabul edilmiyor. Noterde düzenlenmiş tahliye taahhütnamelerine ilişkin olarak, taahhütnamenin baskı altında verildiği iddiası mahkeme tarafından dinlenmiyor.
5- Tahliye taahhütnamesi davası nasıl açılır?
Kiralayan kendi ihtiyacı için,kiranın bitiminden sonra,ancak 6570 sayılı yasa ve Borçlar Kanun’u hükümlerine göre tahliye davası açabiliyor.
Tahliye taahhütnamesi davası için kira sözleşmesinin bitim tarihini takip eden 1 ay içerisinde gayrimenkulün bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com