22 / 12 / 2024

5. Yeşil Nokta Çevre Ödülleri sahiplerini arıyor!

5. Yeşil Nokta Çevre Ödülleri sahiplerini arıyor!

Yarışmaya başvuran hazır beton tesislerinde çevre mevzuatı ve de THBB Çevre Denetim Listesi kriterlerinin yanısıra estetik görünüm ve tesisin yeşillendirilmiş olması da göz önünde bulundurulacak.



Türkiye Hazır Beton Birliği; yeşil bir gelecek için beşinci kez düğmeye bastı. Doğa ve kentsel çevreyle uyumlu üretim ve hizmet için üye tesislerini denetime hazırlanan THBB, 5. Yeşil Nokta Çevre Yarışması heyecanını başlattı. Yarışmaya başvuran hazır beton tesislerinde çevre mevzuatı ve THBB Çevre Denetim Listesi kriterlerinin yanısıra estetik görünüm ve tesisin yeşillendirilmiş olması da gözönünde bulundurulacak.


Kurulduğu ilk yıllardan bu yana çevre bilinci yüksek bir sektör için çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği; çevreyle uyumlu üretim için ‘Yeşil Nokta Çevre Yarışması’nın 5.’sini düzenliyor. THBB’ye üye tesislerin başvurabileceği yarışmada adaylar, çevreye duyarlı üretim konusunda A’dan Z’ye denetlenecek.


Yeşil Nokta Çevre Yarışması seçmelerinde, hava kalitesinin korunması, gürültü, atık su kontrolü; akaryakıt, yağ ve kimyasal madde yönetimi; katı atık yönetimi ve trafik yönetimi gibi ayrıntılı çevre kontrolü unsurları denetlenecek. Tesis denetimlerinde ayrıca, tesisin toz emisyon izni, geri dönüşüm sistemleri gibi hususlar da dikkate alınacak. Tesisler oluşturulan denetim ekipleri tarafından ziyaret edilecek ve incelemelerde bulunulacak. Hazırlanan raporlar, Türkiye Hazır Beton Birliği Çevre Komitesi tarafından değerlendirilerek kazanan tesisler belirlenecek.

 

KAZANANLAR ERMCO’YA BİLDİRİLECEK


Yarışmaya katılmak için belirlenen son başvuru tarihi; 1 Ağustos 2014. Bir firmanın en fazla 4 tesis ile katılabileceği yarışmaya, bir önceki yarışmada ödül alan ilk 3 tesis katılamayacak. Yarışma Komitesi’nin belirleyeceği 10 tesis arasından ilk 3’e girenler Uluslararası Temsil Ödülü alarak Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) tarafından da Türkiye’yi temsilen ödüllendirilecek. Bugüne kadar, 1998, 2001, 2007 ve 2012 yıllarında düzenlenen yarışmalarda, Uluslararası Çevre Temsil Ödülü alan tesisler, Avrupa Hazır Beton Birliği tarafından 1998 yılında Lizbon’da, 2001 yılında Berlin’de, 2007 yılında Sevilla’da ve 2012 yılında Verona’da ödüllendirildi.


Her 3 yılda bir gerçekleştirilen Avrupa Hazır Beton Birliği Kongresi bu kez Türkiye’de THBB ev sahipliğinde 4 – 5 Haziran 2015 tarihlerinde İstanbul Askeri Müze'de gerçekleşecek. Birlik olarak yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde Türkiye’ye kazandırılan Avrupa Hazır Beton Birliği 2015 Kongresi’ne Avrupa hazır beton sektörünün önemli temsilcileri katılacak. Türkiye ve özellikle hazır beton sektörü açısından büyük öneme sahip kongre, 1995 yılında da İstanbul’da başarılı bir organizasyonla gerçekleştirilmişti.


Çevre konusunda hassasiyetini her fırsatta ortaya koyan ve bu anlamda fark yaratan çalışmalara imza atan Türkiye Hazır Beton Birliği geçtiğimiz yıl da, İstanbul’da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla “Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi”ni hayata geçirmişti. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen Proje, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkan inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımını teşvik ediyor. AR-GE Projesi ile dönüşümden elde edilen tüm çıktılar çevreye zarar veren atıklar olmak yerine, başka projelerde kullanılacak yapı malzemesine dönüştürülüyor.


Türkiye Hazır Beton Birliği Hakkında…


Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nin de tam üyesi olan THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sistemi (KGS)’nin sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.


 



Geri Dön