Genel

5 yılda prim yapan 5 önemli lokasyon!

Yüksek prim potansiyelinin her zaman tazeliğini koruduğu İstanbul, son yıllarda çok hızlı gelişiyor. Diğer bölgelere göre arsa stoğunun fazla olduğu 5 önemli lokasyon bulunuyor. Bunlar; Ataşehir, Kartal, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Halkalı

Bu lokasyonlardan Ataşehir, Anadolu Yakası'nın en popüler ve kilit lokasyonu... Kiralama ve satışlarda son derece hızlı. İstanbul Finans Merkezi ile tavan yapan lokasyonda makul fiyattan satılık ve kiralık konut yok denilecek kadar az... Kartal ise daha çok kentsel dönüşüm ile gündeme geldi. Kentsel dönüşüm projesi yapılamadığı için, dönüşüm alanının sınırlarındaki parsellerde yapılaşma başladı. Peş peşe birbirinden modern ve nitelikli projeler inşa ediliyor. Bölgenin en büyük beklentisi ise, Marmaray ve bu yılın sonunda açılacak olan adalet sarayı. 20 yıllık geçmişi olan toplu konut yerleşkesi Halkalı'da, 2005 yılında hasılat paylaşmayla yapılan projelere özel sektörün yaptığı ve yapacağı projeler ekleniyor. Özellikle Atakent bölgesi Avrupa Yakası'nın son 1 yıldır en popüler lokasyonu. En önemli beklentisi Temapark. İhalesi geçtiğimiz günlerde yapılan Temapark'a ilk kazmanın bu yılın ortalarında vurulması bekleniyor. Bahçeşehir ise İstanbul'da 20 yıl önce uydu kent oluşturulmak için yola çıkılan bir lokasyon. Bugün gelinen noktada, etrafı konutlarla dolu bölgede yapılaşma Esenyurt'a dayandı. Avrupa Yakası'nın nitelikli konut ihtiyacını bu bölge karşılıyor. Beylikdüzü ise hem Avrupa Yakası'nın hem de İstanbul'un ucuz konut üssü... Orta ve alt gelir grubunun ev sahibi olmasında önemli görev üstleniyor.

Emlak uzmanları yaşanan ekonomik krizler nedeniyle gayrimenkulun genel olarak son birkaç yılda eskiye oranla daha az prim yaptığını dile getirirken geçtiğimiz yıl piyasaların kendine gelmesi ile emlakin daha çok kazandıran bir yatırım aracı olması dikkat çekiyor.

Nitelikli projeler bölgeye değer katıyor

şžehir merkezindeki arsa yetersizliği, otopark sorunu, yeşil alan azlığı insanları merkezden uzak bölgelerde yaşam sürmeye yönlendiriyor. Bir müteahhidin yaptığı apartmanlardan, büyük çaplı, sosyal tesisli, depreme dayanıklı projelerin yapılmaya başlamasıyla bölgelerin değer kazandığının altını çizen Reality World Yıldızlar Gayrimenkul Broker'ı Bora Karadeniz, son yıllarda özellikle Kurtköy, çekmeköy, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Halkalı, Batı Ataşehir, Kartal bölgelerinin çekim merkezi haline geldiğini söylüyor. Gelişme bölgelerinde yapılan nitelikli konut projelerinin sektörün hızlanmasına ve insanların hak ettiği şekilde yaşamasına olanak sağladığının altını çizen Karadeniz, sözlerine şöyle devam ediyor: 'Bu kadar çok konut projesi üretilince, bu projelerin kiralanması ve satılması ihtiyacı da doğacaktır. Proje sahipleri dairelerini satarken, dairenin prim yapacağını, hemen kiralanabileceğim ön plana çıkarırlar. Bu sebepten ikinci el pazarı çok hareketlenmektedir. Projeden daire alan bir kişi dairesi ile ilgili tasarrufta bulunurken bir emlak firması ile çalışmalıdır. Ayrıca proje üreticileri de bunu desteklemelidir. Bu sayede hem üretici, hem tüketici hem sektör kazanacaktır.'

Neden tercih ediliyor

Bahçeşehir, Beylikdüzü, Halkalı, Ataşehir, Kartal'ın şu an en çok tercih edilen bölgeler olduğunu söyleyen Karadeniz, bu lokasyonların tercih edilme nedenlerini ise şöyle sıralıyor:

1) Bölgelerin hızlı gelişimi.
2) Ulaşım. Özellikle Anadolu Yakası'nda bulunan çekmeköy, Kartal bölgelerinde hizmet verecek İstanbul metrosunun yapımı.
3) Belediyelerin o bölgeler için yaptığı yeni yatırımlar.
4) TOKİ'nin orta sınıf için o bölgelerde ürettiği konutlar.
5) Projelerin müşterisine kazandırdığı değer.
6} Konut projesi üreticilerinin kimliği.
7) Projelerin niteliği.

Her proje bir öncekinin değerini düşürür

Birçok sosyal olanağa sahip, ulaşım açısından cazip, depreme dayanıklı bir projenin satış ve kiralama fiyatının bölgedeki konut fiyatlarını da yükselteceğini söyleyen Karadeniz, 'Her ne kadar bölgedeki diğer konutlar üe eşdeğer olmasa da gayrimenkul sahibi konutunun ya da ticari mülkünün değerini arttırır. Bu da o bölgedeki konut fiyatlarının yükselmesine sebep olur. Bu yükselmenin doğru veya gerçek olduğu proje bittikten ve insanların o projede oturmaya başladığmda belli olur. Aynca o bölgede yapılan her yeni proje, bir önceki projenin değerini de düşürebilmektedir' diyor. Ayrıca Karadeniz sektörle ilgili şu bilgileri veriyor: 'Türkiye gayrimenkul sektörünün düşük emlak fiyatları, yüksek kira gelirleri, özellikle sermaye kazançlarında olmak üzere düşük vergiler, hızlı ekonomik büyüme, hızlı nüfus artışı (özellikle genç nüfus) düşen faiz oranları, dünya çapmdaki krizden çok etkilenmeden çıkması 2011 yılının da Türkiye'de iyi geçeceğinin bir işareti olarak görülebilir. Gelişen ülkeler 2010 yılında kuvvetli büyüme performansı gösterdi ve 2011 yılında da bu performansların devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin mali disiplin, sağlam finansal yapı ve gayrimenkul fiyat seviyesi ile diğer ülkelerden iyice ayrışmaktadır.'

Ataşehir

İstanbul'un son dönemlerde en popüler bölgelerinden biri olan Ataşehir, lüks konutları, ulaşım kolaylığı ve merkezi konumuyla birçok yatırımcı tarafından tercih ediliyor. Finans Merkezi'nin de burada yapılacak olması Ataşehir'i prim yapacak bölgeler arasında hep en üst seviyede tutuyor. 90'lı yılların başında Emlak Bankası tarafından uydu kent olarak tasarlanan bölgede, 2005 yılında sektörün hareketlenmesiyle binlerce yeni konutun inşaatına başlanmış, markalı konut projelerinin yeni adresi Ataşehir olmuştu. Sanayi bölgelerine yakınlığı ve düzenli yerleşimiyle pek çok nitelikli konut projesine ev sahipliği yapan Ataşehir'de beş yıl önce fiyatlar 170 bin TL ile 300 bin TL arasında değişirken, bugün aynı özellikli daireler 250 bin TL'den başlıyor 600 bin TL'ye çıkıyor. Ataşehir bölgesinin gelişim süreci ele alındığında ise 5 yıl önce markalı konut projelerinde metrekare ortalama satış fiyatlarının 2 bin TL civarında olduğu, şu an metrekare satış fiyatlarının 4 bin TL civarmda olduğu söyleniyor. 5 yıl sonra ise bu rakamların 7.500 TL- 8.000 TL civarına yükseleceği öngörülüyor.

Halkalı

Halkalı, TOKİ'nin kendi konut projeleri ve özel sektörle gelir paylaşımı esasına dayalı yürüttüğü projeler sonrası şantiye alanına dönerken, bölgedeki çarpık yapılaşma da yerini modern konutlara bırakıyor. Halkalı'da TOKİ'nin orta ve dar gelirlilere yönelik projeleri ile lüks konut projeleri bölge bölge yükseliyor. 5 yıl içinde peş peşe satışa çıkan projelerle İstanbul'un en önemli 'toplukonut' bölgesi olarak dikkat çeken ancak son yıllarda bu hızmda yavaşlama görülen Halkalı'da, inşaat şirketlerinin TOKİ ile gelir paylaşımı modeliyle yaptığı projeler de var. Bunlar içinde en göze çarpanlar, Soyak Olimpiakent ve Avrupa Konutları. Sosyal konutlar ve lüks projelerin yan yana yükseldiği bu büyük konut alanında, doğal olarak ev fiyatları arasında da büyük farklılıklar bulunuyor. Atakent 1'inci Etap'ta yaklaşık 15 yıllık binalarda 5 sene önce 60 bin TL'ye ev bulmak mümkün iken, bugün 100 bin TL'den başlıyor. Avrupa Konutları Atakent l'de birkaç sene önce 105 bin TL'den alıcı bulan bir daire bugün 230 bin TL civarında alıcı bulunuyor.

Bahçeşehir

Gayrimenkul sektöründeki hareketlenme ile başlayan yüksek konut arzı Bahçeşehir'in devamında yeni konut projelerinin oluşmasını sağladı. Ispartakule adı verilen bölgede TOKİ ve geliştirici firmalannın ortak girişimiyle yeni konut projeleri hayata geçmeye başladı. Türkiye'de ilk düzenli yerleşim ödülünü alan bölgede çevresindeki yeni projelerle birlikte 25 bin konut olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'nin ilk uydu kenti olarak planlanan bölge, yeşil alan yoğunluğu, temiz havası ve şehir stresinden uzaklığı ile ön plana çıkıyor. Özellikle yeni projeler ve getirdikleri fiyat avantajlarıyla bölgede yer alan konutlar orta ve yüksek gelir gruplarına hitap ediyor. şžehir merkezlerinde kalabalığın artması, trafiğin yoğunluğu insanlan ister istemez şehirden uzak yerleşim bölgelerine itiyor. Son yıllarda şehir kalabalığından kaçıp daha elit ve deprem açısından daha güvenli bir yaşam arayanlarm tercih ettiği bu bölgede 5 yıl önce ortalama bir ev fiyatı 90 bin TL ile 200 bin TL arasında değişiyordu. Bugün ise bölgedeki markalı konut projeleriyle birlikte fiyatlar 130 bin TL'den başlayıp, 600 bin TL'ye yükseliyor.

Kartal

İstanbul'un en önemli ve en hızlı gelişen sanayi merkezlerinden biri olan Kartal'daki kalabalık istihdam ve gelir düzeyinin artmasıyla konut talebi de yükseldi. Yakın zamanda hayata geçmesi planlanan metrobüs, metro ve Anadoluray projeleri gibi ulaşım alternatifleriyle bölgede daha da büyük bir canlanma bekleniyor. Projeler tamamlandığında, karadan ve denizden ulaşımı kolay olan Kartal'ın diğer ilçelerle olan bağlantıları daha da güçlenecek. Bu da, Kartal'da artan konut imkanlarının diğer ilçelerde yaşayan ve çalışanları cezbetmesine sebep oluyor. Son iki yıl içinde gerek E-5 hattı çevresinde ve gerekse Kartal sahil kesiminde kurumsal şirketler tarafından birçok konut projesi gerçekleştiriliyor. Bölgedeki ortalama bir konut bundan beş yıl önce metrekaresi bin TL'nin altındayken, bugün metrekare fiyatları genel'olarak 2 bin TL seviyesinden başlayarak 4 bin-5 bin TL'ye kadar çıkıyor. Yerine, konumuna ve projenin niteliklerine göre 6 bin TL'ye kadar ulaşan fiyatlar mevcut.

Beylikdüzü

Beylikdüzü, 90'lı yıllardan önce kooperatiflere tahsis edilen alanlarda yükselen daha sonra özel sektörün yaptığı projelerin takip etmesiyle, bugün İstanbul'un depo konut alanı haline geldi. 2003'te başlayan hızlı fiyat artışları ile konut fiyatları tavan yapmış olsa da, metrekare fiyatlarına bakıldığında Beylikdüzü İstanbul'un en cazip bölgelerinden birisi olmaya devam ediyor. Sitelerin en yaygın olduğu ilçe olan Beylikdüzü, Marmara Depremi'nden sonra yeni yerleşim alanlarına duyulan ihtiyaçla birlikte son yıllarda gözde bir yaşam merkezi haline geldi. Lüks villa projelerinden, nitelikli ucuz konut projelerine kadar, farklı gelir gruplarına hitap eden projelerin bulunduğu Beylikdüzü yeni ev sahibi olmak isteyenlere fırsatlar sunduğu için cazibe merkezi konumunda. Beş yıl önce 60-70 bin TL'den başlayan konutlar bugün yaklaşık 100 bin TL'den başlıyor. Yeni yapılan rezidans projeleriyle bu rakam 500 bin TL'ye yükseliyor.
Hürriyet/Seda TABAK