26 / 12 / 2024

5 yılda TOKİ'nin uğradığı zarar ve Emlak Konut ile ilgili bazı iddialar TBMM'de!

5 yılda TOKİ'nin uğradığı zarar ve Emlak Konut ile ilgili bazı iddialar TBMM'de!

2011-2016 yılları arasında TOKİ'nin uğradığı zarar ve Emlak Konut GYO ile ilgili bazı iddialar meclis gündemine taşındı. CHP'li Kılıç, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 2011-2016 yılları arasında TOKİ'nin uğradığı zarara ve Emlak Konut GYO ile ilgili bazı iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Kılıç, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Kılıç, ''Sayıştay’ın TOKİ’nin hesaplarına ilişkin 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin raporlarında; mülkiyet, arsa temini ve uygulama projesi gibi süreçler tamamlanmadan yapılan ihalelerle ilgili çok sayıda zarara yol açan örneklerin olduğu belirtilmektedir.

Kurumun yaptığı memnuniyet anketlerinin sonuçlarına göre,  TOKİ  konutlarından vatandaşların memnuniyetsizliğinin yüzde 50’lere vardığı ifade edilmektedir. TOKİ’nin iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin gerçekleştirdiği birçok lüks konut projesinde, satılan bağımsız bölümlere ilişkin tapu harçlarının satış bedeli üzerinden değil de arsa payı üzerinden ödendiği ve bu yolla büyük miktarda kamunun gelir kaybına uğradığı kaydedilmektedir'' diye konuştu.

Kılıç, şu açıklamalarda bulundu: ''İktidarın bu şirketi, 18.11.2013’te yapılan bir halka arz operasyonu ile Sayıştay denetiminden kaçırdığı vurgulanmaktadır. Halka arz sonucunda TOKİ’nin ve diğer kamu kurum- kuruluşlarının şirketteki hissesinin yüzde 49,33’e düşürüldüğü, kamu payı yüzde 50’nin altına düştüğü için de şirketin TBMM KİT Komisyonunun denetim alanı dışına çıktığı ifade edilmektedir.

Emlak Konut A.Ş’nin yüzde 25,66 oranındaki hissesinin 1,3 milyar TL bedelle yatırımcılara satıldığı, yani şirketin yüzde 2,73 oranındaki hisse bedelinin 138 milyon TL olduğu, ancak 18 Kasım 2013 tarihinde 138 milyon TL’ye satılan bu hissenin 50 gün sonra 223 milyon TL’ye geri satın alındığı; dolayısıyla 50 günde şirketin 85 milyon TL zarara uğratıldığı belirtilmektedir.

TOKİ’nin 2013-2016 yıllarına ilişkin Sayıştay denetim raporları esas alınarak yapılan inceleme sonucunda elde edilen bilgilere göre; şirketin değerinin çok altında pay ile bazı müteahhitlere arsa verdiği, yapılmamış bağımsız bölümleri de peşin para ile satın alarak bazı firmalara para aktardığı ifade edilmektedir.''

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın soruları:
1- Uygulanan yanlış politikalar sonucunda 2011-2016 yılları arasında TOKİ’nin uğratıldığı zarar ne kadardır? Toplamda kamunun zararı ne kadar olmuştur? 

2- TOKİ’nin, hisse devriyle Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’deki kamu payı yüzde 50’nin altına düşürülerek TBMM KİT Komisyonunun denetim alanı dışına çıkartılıp 50 gün içinde 85 milyon Lira zarara uğratılmasının sorumlusu kimdir? 

3- Sorumlu tespit edilmişse onunla ilgili hangi işlem yapılmıştır? Yapılmamışsa yapılması düşünülmekte midir? 

4- Emlak Konut A.Ş’nin değerinin çok altında pay ile bazı müteahhitlere arsa verdiği, yapılmamış bağımsız bölümleri de peşin para ile satın alarak bazı firmalara para aktardığı iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır?

5- Kuruluş amacı ve felsefesi, evi olmayan orta ve dar gelirlilere sosyal konut yapmak olan TOKİ’nin, bunun yerine bazı şirketleri zengin etmesini nasıl açıklayabilirsiniz? 

6- Gelinen noktada TOKİ’nin rantın merkezi haline geldiği iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır? 

7- TOKİ sayesinde kentlerin özelliğini yitirdiği, tarih boyunca kimlikleri olan bu şehirlerin adeta kimliksizleştirildiği iddiasına nasıl bir cevap verebilirsiniz? 

8- TOKİ, AKP hükümetleri döneminde müteahhit firmalara ne kadar hak ediş ödemesi yapmıştır?

9- Bu hak ediş ödemelerinin firmalara göre dağılımı nasıldır?


Geri Dön