04 / 06 / 2024

50 yıl boyunca İstanbul 'da susuzluk yaşanmayacak!

50 yıl boyunca İstanbul 'da susuzluk yaşanmayacak!

Başbakan Erdoğan çılgın proje Kanal İstanbul 'un ardından, Avrupa ve Anadolu yakasına yapılacak iki yeni şehrin müjdesini de verdi. Projeleri halkın büyük çoğunluğu takdirle karşılarken, sırf ‘muhalefet olsun ' diye eleştirenler de yok değil...



İddialardan biri de; bu projelerin şehrin doğal su kaynaklarına zarar vereceği ve gelecekte İstanbul 'un susuz kalacağı yönünde. Projelerin fikir babası Başbakan Erdoğan ise bu iddialara adeta gülüp geçiyor. çünkü Türkiye yeni duysa da, bu projeler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden bu yana Erdoğan 'ın aklının bir köşesindeydi. Ve o dönemde şehrin altyapısına yapılan bütün yatırımlar, geleceğin İstanbul 'una göre planlanmıştı.

İSTANBUL KIRILIYORDU

Nurettin Sözen 1989 'da İstanbul Belediye Başkanı olunca yakın arkadaşı Ergun Göknel 'i de Su Müdürü yapmıştı. 1991 'de İSKİ yolsuzluk ve aşk skandallarıyla çalkalanırken, barajlar kurumuş, İstanbul susuzluktan kırılıyordu. Aradan 20 yıl geçti. İstanbul 'un nüfusu ikiye katlandı. İSKİ 'nin abone sayısı da 4 kat arttı. Buna rağmen yıllardır yılın 365 günü bütün şehirde sular 7/24 gürül gürül akıyor. Barajlar ağzına kadar suyla dolu. Öyle ki, bir yıl boyunca hiç yağmur yağmasa bile barajlardaki su İstanbul 'a en az bir yıl yetecek. Peki bu nasıl oldu

1994 yılında Tayyip Erdoğan 'ın Belediye Başkanı, Veysel Eroğlu 'nun da İSKİ Genel Müdürü olmasıyla birlikte İstanbul 'a yeni su kaynakları getirmek için devasa yatırımlar yapıldı. Dağlar delinerek Istranca dereleri ve Melen çayı İstanbul 'a ulaştırıldı. Binlerce kilometrelik şehir şebeke hattı, baştan sona yenilendi. Boru hattındaki kayıp kaçaklar yüzde 90 oranında giderildi.

Yapılan bu yatırımlarla ortaya öyle bir tablo çıktı ki, Kanal İstanbul ve iki yeni şehirle birlikte nüfus 35 milyona çıksa bile, İstanbul 'da yine de su sıkıntısı sözkonusu olmayacak. Bir başka deyişle önümüzdeki 50 yıl boyunca İstanbul 'da susuzluk problemi yaşanmayacak.

İSTANBUL 'DA SU TÜKETİMİ

YIL NÜFUS ABONE YILLIK TÜKETİM

1991 6.6 MİLYON 1.2 MİLYON 426 MİLYON M3

2011 13.7 MİLYON 4.5 MİLYON 778 MİLYON M3

NEREDEN NEREYE

1991 ALİBEYKÖY BARAJI

1991 'de İSKİ yolsuzluk ve aşk skandallarıyla çalkalanırken, barajlar kurumuş, İstanbul susuzluktan kırılıyordu. Geçen 20 yılda nüfus ikiye katlandı. Abone sayısı 4 kat arttı. Buna rağmen yılın 365 günü sular gürül gürül akıyor. Hiç yağmur yağmasa bile, barajlarda İstanbul 'a bir yıl yetecek kadar su var.

2011 ALİBEYKÖY BARAJI

1994 'te Tayyip Erdoğan 'ın Belediye Başkanlığı döneminde başlanan dev yatırımlarla, İstanbul 'un su problemi kökünden halledildi. Avrupa ve Anadolu yakasına yapılacak iki yeni şehirle birlikte nüfus 35 milyona çıksa bile, önümüzdeki 50 yıl boyunca İstanbul 'da su problemi yaşanmayacak.

Türkiye


Geri Dön