Sektörel

51 yıllık gayrimenkul anlaşmazlığı arabuluculukla çözüldü!

Yarım asırdır 4 ayrı tarafı olan ipotek anlaşmazlığı 22 günde çözüme kavuştu. Arabuluculuk yöntemi ile mahkemeye gidilmeden çözülen uyuşmazlıkta, 51 sene önce gayrimenkul üzerine konulan ipotek kaldırıldı.

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu bugünkü köşesinde İstanbul'da 1970 yılında koyulan ipotekin günümüzde kaldırılmasını kaleme aldı. 

İşte Oya Armutçu'nun '51 yıllık ipotek 22 günde kalktı' başlıklı yazısı...

Hukuk davalarında alternatif çözümlerden olan arabuluculukla, yarım asırdır 4 ayrı tarafı olan ipotek anlaşmazlığı 22 günde çözüme kavuştu. 

Hukuk uyuşmazlıklarının tarafların anlaşmaları ve karşılıklı rızalarına dayalı, daha çabuk ve hızlıca çözüme kavuşmasına imkan sunan arabuluculuk yönteminin bir yeni örneği de İstanbul'da oldu. İstanbul'da 1970'te konulan ipotekle ilgili anlaşmazlık ve uyuşmazlık yıllardır çözülemedi. Devreye arabulucu Kamile Yılmaz Arısoy alındı. Taraf avukatlarından birinin Kovid-19'a yakalanması sebebiyle arabuluculuk toplantıları konferans şeklinde gerçekleştirildi. 22 gün devam eden görüşmeler neticesinde taraflar anlaşmaya vardı. 51 sene önce gayrimenkul üzerine konulan ipotek böylece kaldırılmış oldu.

Arabuluculuk fırsatı 

Arısoy, arabuluculuk yönteminin büyük bir kolaylık olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Taraflar ilk görüşmelerimizde anlaşmak istemediler ancak mahkeme sürecinin uzayacağını ve nasıl sonuçlanacağının da bilinemeyeceğini söyledim. Arabuluculuk uygulamasının bu anlamda bir fırsat olduğunu aktardım. Yaptığımız birçok görüşme sonucu taraflar kabul etti ve sorun çözüldü. Taraflar sürecin sonunda memnun ayrıldılar."

Mahkemesiz çözüm

Arabuluculukla, hukuk davalarında tarafların içinde oldukları anlaşmazlığı, husumeti ve uyuşmazlıkları, tarafsız bir 3'üncü kişi ile mahkemeye başvurulmadan dostane bir şekilde çözülmesine imkan sunuluyor. Adalet Bakanlığı'nca yargı reformu çerçevesinde iş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında daha etkin hale getirilip kapsamı genişletilen arabuluculuk, ekonomik olmasının yanı sıra dostane bir çözüm yöntemi olarak toplumsal uzlaşıya da katkıda bulunuyor. Arabuluculuk, mahkemelerin iş yükünü de azaltmasıyla ön plana çıkıyor. 2018 yılında başlatılan arabuluculuk uygulamasıyla bugüne kadar 1 milyon 303 bin 162 dosya mahkemeye başvurulmadan sonuçlandırıldı.

Kira anlaşmazlıklarında çözüm: Arabuluculuk!