02 / 05 / 2024

6 bin TL faturalık enerji verimliliği sağlayan kombiler geliyor!

6 bin TL faturalık enerji verimliliği sağlayan kombiler geliyor!

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, enerji verimliliği sağlayan kombilerle bir kombi ömründe 6 bin TL enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirtti. Kentsel dönüşümle birlikte ısınma sektöründeki beklenti de arttı..



Kışın gelmesi ile birlikte vatandaşın en büyük sorunu haline gelen ısınma ihtiyacının pahalılığı; sektörü enerji verimliliği konusunda yeni ürünler geliştirmeye teşvik etti. Ekonomik açıdan Türkiye'nin cari açığına da katkı sağlayacak olan sektörün aktörleri, Ar-Ge çalışmaları ve Avrupa'daki gelişmeleri takip ederek, enerji tasarrufu konusunda yatırımlarına hız kazandırdı. Kentsel dönüşüm ile birlikte 6 milyon konutun yenilenmesini öngören çalışmaların başlaması da, ısıtma sektöründe büyük beklentiye neden oldu. 


ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜZDE 10 BÜYÜTTÜ 


Baymak'm teşvik ettiği yoğuşmalı bir kombiyle kışların çok soğuk geçmediği Marmara Bölgesi'nde yıllık ortalama 400-500 TL doğalgaz faturasından kazanç sağlanabiliyor. 3 + 1 dairelerde yıllık bin 500 TL bir yakıt harcaması olduğunu belirten Baymak Genel Müdürü Çolak, "Bu rakam kışın daha uzun ve soğuk geçtiği bölgelerde daha da artıyor. Yoğuşmalı bir kombinin Sanayi Bakanlığı'nca belirlenen kullanım ömrünün 15 yıl olduğu varsayımı ile hareket edildiğinde, yoğuşmalı kombi kullanım ömrü boyunca, bugünkü şartlarda yaklaşık olarak 6 bin-7 bin 500 TL doğalgaz faturasından tasarruf sağlamış olacaktır" dedi. İnşaat sektörünün ivme kazanmasına rağmen bu yılın ilk 6 ayında ısınma sektörünün yüzde 5 küçüldüğünü dile getiren Çolak, "Geçen seneye göre daha az iş var. Ancak biz Baymak olarak, ilk 6 ayda iç pazarda yüzde 10 büyüme yakaladık. Bunun sebebi ise enerji verimliliğini artıran ürün gamına sahip olmamız" diye konuştu. 




KUR ARTIŞI SEKTÖRÜ ETKİLİYOR


Sektörde Euro ile ithalat yapıldığını hatırlatan Çolak, "Kurdaki dalgalanma da sektörü etkiledi, ithalat maliyetlerimiz arttı" dedi. Yaptıkları ortaklıkla daha güçlü bir finans yapısına sahip olduklarını ve rakiplerinden fazla yenilenebilir enerji ürün 

sektörümüz için bir fırsat" dedi. Geçtiğimiz nisan ayında Hollanda merkezli 1.8 milyar dolar ciroya ulaşan ve Avrupa'nın ısıtma sektöründe üçüncü büyük firması BDR Therma ile ortaklık anlaşmasına imza atan Baymak, 2013 yılında geçen yıla oranla cirosunu yüzde 10 artırarak 150 milyon TL ciroya ulaştı. 



ESKİ KOMBİ 6 MİLYAR EURO GETİRECEK 


Sektörün önündeki fırsatlardan birinin kentsel dönüşüm diğerinin ise değişim projesi olduğunu kaydeden Çolak, "Türkiye'de 6 milyon kombinin ömrü tamamlandı. 

Değişmesi gerekiyor. Bu da 6 milyar Euro'luk bir pazar demek. Bu kombilerin içerisinde bakırın, elektronik aksamın ayrışarak geri kazanılması gerekiyor. Biz bir kampanya yaparak 10 bine yakın kombiyi geri dönüştürdük" dedi. 

Çolak, Türkiye'de 55 milyar dolarlık enerji ithalatının 20 milyar dolarının ısınmaya harcandığını da anlattı. 


Kompakt kombi geliyor 


Türk alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını yakından takip ettiklerini söyleyen Çolak, "Gördük ki kombiler Avrupa'da çatılara konulurken, bizde mutfaklara konuluyor. Bu bir yaşam alışkanlığı. Biz de yer kaplamaması açısından, diğerlerinden yüzde 20 daha küçük kompakt kombiler ürettik. Önümüzdeki günlerde bu ürünümüzü satışa çıkaracağız" dedi. 


KADIN KAYNAKÇI DAHA TİTİZ ÇALIŞIYOR 


Isınma sektöründe kadın istihdamının az olduğunu belirten Çolak, "ilk defa kadın kaynakçıyı biz kullandık. Mesleki eğitimini de verdik. Kadınların daha titiz çalıştığını gördük" dedi.



Habertürk


Geri Dön