6 maddede TOKİ başvuru süreci!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından üretilen alt ve orta gelir grubuna yönelik olan konutlara nasıl başvuru yapılır? İstanbul için başvuru şartları nelerdir? Başvuru nereye ve nasıl yapılacak? İşte tüm detaylar...
1.Başvuru şartları nelerdir?
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
2. Başvurulacak projenin bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet ediyor olmak veya başvurulacak projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak.(Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracaklar için bu süre 3 yıldır.)
3. Daha önce TOKİ’den konut satın almamış olmak ve TOKİ’den konut kredisi kullanmamış olmak.(Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracaklar için bu şart koşulmamıştır.)
4. Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümü(örneğin apartman dairesi) veya müstakil bir konutu (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmamak, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
5. Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olmak (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.)
6. Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.500 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 4.500 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 4.800 TL olarak uygulanmaktadır.)
7. Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapmak.
Başvuru sürecindeki vatandaşlar için, en çok muğlak kalan konu, aynı hane halkı adına yalnızca bir başvuru yapılması konusudur. 18 yaşından büyük olan, yani velayet altında olmayan vatandaşlar, anne/babasıyla aynı hanede yaşıyor olsa dahi başvuruda bulunabilirler.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise, projenin yapıldığı ilde ikamet edilmiyor olsa bile, o il nüfusuna kayıtlı vatandaşların da başvuruda bulunabileceğidir.
2. İstanbul için başvuru şartları nelerdir?
Yukarıdaki genel şartlara ek olarak;
1. 2+1 konutlara başvuru için başvuru tarihi itibariyle, 25 yaşını doldurmuş olmak, 3+1 konutlara başvuru için, başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmak.
2. 2+1 konutlara başvuru için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.800 TL olması. 3+1 konutlara başvuru için böyle bir şart aranmamaktadır.
3. 2+1 konutlar için 500 TL, 3+1 konutlar için 1000 TL başvuru ücreti ödemek.
3. Başvuru nereye ve nasıl yapılacak?
2019 yılı TOKİ başvuruları, tüm Türkiye çapında HALK BANKASI aracılığıyla yapılmaktadır. Başvuru için kimlik fotokopinizi ve başvuracağınız konut tipine göre istenen ücreti yanınızda bulundurmalısınız.
● Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”
● Engelli vatandaşlar, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair),
● Emekli vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı,
kimlik fotokopileriyle birlikte ibraz etmelidirler.
4. Başvuru kura çekilişi nasıl olur?
Başvurucular belli kategorilere ayrılır, sonra kura işlemi gerçekleştirilir. Kura, aşağıdaki sırayla gerçekleştirilir;
1. Sırada Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerin konutları,
2. Sırada Engelli Vatandaşların konut Alma hakkı ve konut belirleme kurası
3. Sırada Emekli Vatandaşların Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası,
4. Sırada Diğer başvuru sahiplerinin Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası
İlk olarak,
1. sıradaki vatandaşlara kuraya girmeden konut alma hakkı tanınıyor, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirleniyor.
2. sıradaki vatandaşlara konut sayısının %5’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucunda, bu kategoriden hak sahibi olamayan başvurucular, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.
3. sıradaki vatandaşlara konut sayısının %25’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile belirleniyor. Kura sonucunda, bu kategoriden hak sahibi olamayan başvurucular diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutuluyor.
4. sıradaki vatandaşlar, TOKİ genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirlenecektir.
5.Başvurular ne zaman yapılıyor?
Yukarıda bahsedilen;
1. sıradaki vatandaşların, 15-19 Nisan 2019 tarihleri arasında
2. sıradaki vatandaşların, 08 – 12 Nisan 2019 tarihleri arasında,
3. sıradaki vatandaşların, 25 Mart 2019 – 05 Nisan 2019 tarihleri arasında,
4. sıradaki vatandaşların, 06 -22 Mart 2019 tarihleri arasında başvuruları kabul edilecek.
6.Başvuru ücretinizi geri alabilecek misiniz?
Bankadan başvurunuzu yaptığınızda verilecek olan belgede, başvuru numaranız yazar, bu numarayla birlikte TOKİ’nin sitesi üzerinden kura sorgulamanızı yapabilirsiniz. Kurada konut çıkmaması üzerine, başvuru sırasında verilen belgeyle birlikte herhangi bir HALK BANKASI şubesine gidip başvuru ücretinizi geri alabilirsiniz.
TOKİ hane halkı geliri nasıl hesaplanır 6 soruda tüm detaylarıyla!