25 / 05 / 2024

600 milyon liralık kamp turizmi turistlerin ilgisini çekiyor!

600 milyon liralık kamp turizmi turistlerin ilgisini çekiyor!

Kamplara katılmak için her yıl 30 bin öğrenci ile yurt dışma giden 100 milyon dolar Türkiye'de düzenlenen özel programlar sayesinde geri dönüyor. Üç aylık yaz tatili sürecinde 1.5 milyon çocuğun katıldığı kamplar 600 milyon lira hacim yaratıyor.




Futbol, voleybol, basketbol, sörf, yelken gibi spor faaliyetlerinin gelişimine yönelik kamplar öne çıkarken İngilizce dil kampı, film yönetmenliği, yoga, meditasyon ve l doğa fotoğrafçılığı gibi özel a m. kampların sayısı da artıyor. Â 600 milyon liralık kamp turizmi yabancıyı da çekti Sörften sinemaya, fotoğrafçılıktan yogaya kadar çeşitlenen 600 milyon lira cirolu yerli kamplar, yabancı gençlerin de ilgisini çekmeyi başardı Ç ocuklara ve gençlere yönelik yaz kampları son yıllardatüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla gelişiyor. 


Kamplara katılmak için her yıl 30 bin öğrenci ile yurt dışma giden 100 milyon dolar Türkiye'de düzenlenen özel programlar sayesinde geri dönüyor. Üç aylık yaz tatili sürecinde 1.5 milyon çocuğun katıldığı kamplar 600 milyon lira hacim yaratıyor. 

Futbol, voleybol, basketbol, sörf, yelken gibi spor faaliyetlerinin gelişimine yönelik kamplar öne çıkarken İngilizce dil kampı, film yönetmenliği, yaratıcı drama, takı tasarımı, sanat ve ritim atölyesi, yoga ve meditasyon ve doğa fotoğrafçılığı gibi çocukların ilgi alanlarına göre hazırlanmış özel kampların sayısı da gitgide artıyor. Turizme de katkısı bulunan sektörde düzenlenen uluslararası gençlik kampları sayesinde dünyanın bir çok ülkesinden yabana kampçı da Türkiye'ye geliyor. Kamp çağında 5-17 yaş arası 16 milyon çocuğun yaşadığı Türkiye'de sektörün 4 yılda ikiye katlanarak bin 200 milyon lirayı aşacağı öngörülüyor. 


Tablo tersine döndü Türkiye Kamplar Derneği Başkanı Fahrettin Gözet, Türkiye'den her yıl 30 bin öğrencinin dil, sanat ve spor gibi farklı alanlarda gelişim kamplarına katılmak için yurt dışma gittiğini söyledi. Yaz dönemi ile birlikte kampçılık hareketlenirken, bu kamplar için yılda 100 milyon dolar civarında döviz yurt dışına çıkıyor. Ancak, Gözet, bu tablonun artık tersine 30 bin öğrenci yurtdışı kampları tercih ediyor ve toplam 100 milyon dolar harcanıyor. 

Yılda 1.5 milyon öğrenci yaz aylarında kamplara katılıyor. 


Sayıları 10 bine ulaşan özel ve kamu kam plan 600 milyon liralık hacim yaratıyor. 

Sektörün dört yılda bin 200 milyon liralık hacme ulşaması bekleniyor. 

dönmeye başladığını bildirdi. Kamplara ilgi artarken, düzenenen kamplara katılanların yüzde 15'ini yabancılar oluşturuyor. 


Kampçılık bulunduğu ülkeye de gelir sağlıyor. Katılımcıların gıda, konaklama, ulaşım sektörlerinde ek istihdam yaratıcı etkileri görülüyor. Sektörün büyümesi üniversite öğrencilerine ve eğitimcilere yazın çalışma imkanı da sağlıyor. Kamp işletmeciliği hem ekonomiye katkı sağlıyor, hem de istihdam yaratıyor. 

10 bin kamp düzenleniyor Sayıları 10 bini bulan kampların yüzde 90'ı devlet tarafından organize ediliyor. Gençlik Spor Bakanlığı, il müdürlükleri, il ve ilçe belediyelerinden, spor kulüplerine, demeklere ve vakıflara kadar düzenlenen kamplar bulunuyor. Özel kamplar sektörün ancak yüzde 10'u kadarını kapsıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı 20 tesisinde yılda 25.000 e yakın genci ücretsiz olarak kamplara götürüyor. Bakanlık kamp için yıllık 30 milyon TL civarı bir kaynak ayırıyor. 


Türkiye'deki kamplara 64 ülkeden katılım var TÜRKİYE'deki en büyük ve yaygın özel kamp kuruluşlarından biri olan Geleceğin Yıldızları'nın da kurucusu olan Türkiye Kamplar Derneği Başkanı Fahrettin Gözet, bugüne kadar 64 farklı ülkenin gençlerini Türkiye'deki kamplarında buluşturduklarını, Uludağ'ı yabancı dil eğitiminde İngilizce üssü haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Uludağ dışında istanbul, Alaçatı, Kuşadası ve Datça'daki 5 bölgede düzenlenecek kamplarda 20'den fazla ülkeden 2.500 misafir ağırlanacak. 


Kampçılık ABD'de dev bir sektör kampçılık sektörünün en gelişmiş olduğu ülkeler, Japonya, Kanada, ABD, Rusya ve Almanya. Örneğin ABD'de 15 bine yakın kamp var. 12 milyon çocuk kamplara gidiyor ve sadece okulların kapandığı yani 2 buçuk aylık sürede 24 milyar dolarlık bir sektör oluşuyor. 


Sözcü 



Geri Dön