02 / 05 / 2024

6360 sayılı Kanun'un uygulamasının sonuçları mecliste!

6360 sayılı Kanun'un uygulamasının sonuçları mecliste!

6360 sayılı Kanun'un uygulamasının sonuçları meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Çakırlar, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, 6360 sayılı Kanun'un uygulamasının sonuçlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Çakırlar, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Çakırlar, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Çakırlar, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 Kasım 2019 tarihinde açıkladığı 3. Tarım ve Orman Şurası Bildirisi'nde: "Büyükşehir belediyelerinde mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, kırsal mahallelerde köy tüzel kişiliği yapısının korunması, kırsal yaşamın Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bütüncül ve entegre bir bakış açısıyla koordine edilmesi" maddesi yer almıştır. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli, 6 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, "Büyükşehir Yasası, maalesef, tarıma hakikaten zarar verdi" ifadesini kullanmıştır. 12/11/2012 tarihinde kabul edilen ve 2014 yerel seçimlerinde yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediye sayısı arttırılmış ve bazı köyler mahalleye çevrilmiştir. Kanun yürürlüğe girmeden önce ülkedeki köy sayısı 34 binin üzerindeyken, 2020 yılı verilerine göre, ilçe sayısı 922, mahalle sayısı 32.172, köy sayısı 18.294 olmuştur. 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun" ile mahalleye dönüşen köy ve beldelerle ilgili önemli bir düzenleme yapılmıştır. Değişiklikle 30 büyükşehirde mahalleye dönüştürülen köyler, başvurmaları halinde “kırsal mahalle" statüsüne kavuşacak, vergi, harç ve su ücreti ödemelerinde muafiyet ve indirimlerden yararlanacaktır.''

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soruları:
1- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında, "Büyükşehir Yasası, maalesef, tarıma  hakikaten zarar verdi” ifadeniz doğrultusunda, 6360 sayılı Kanunun tarıma verdiği zarar  konusuyla ilgili olarak Bakanlığınızca bir rapor hazırlanmış mıdır?

2- 6360 Sayılı Kanunun tarıma verdiği zarar nedir?

3- 6360 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren, imar değişikleri ve benzeri uygulamalarla ne kadar alan tarım vasfını yitirmiştir?

4- 6360 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren, imar değişikleri ve benzeri uygulamalarla ne kadar alan mera vasfını yitirmiştir? 

5- Belediyeler tarafından satışa çıkarılan meraların toplam alanı ne kadardır? Belediyeler  meraların satışından ne kadar gelir elde etmiştir?

6- Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte, mahalleye dönüşen köylerde tarımsal ve hayvansal üretim rakamlarında nasıl bir değişim yaşanmıştır? 2014-2021 yillari arasında, ürün, üretici sayısı ve verim açısından rakamsal değişim yıllar itibariyle ne şekilde gerçekleşmiştir?

7- 7254 sayılı Kanun kapsamında, kırsal mahalle (köy) statüsüne geçiş yapmak üzere  yapılan başvuru sayısı ne kadardır? Bu başvuruların olumlu/olumsuz değerlendirilmesi hangi kritere yöre yapılmaktadır? Kaç başvuru olumlu değerlendirilerek kırsal mahalle statüsüne kavuşmuştur? Bakanlığınız, 7254 sayılı Kanun ile ilgili olarak Tarım İl Müdürlükleri ve Ziraat Odaları kanalıyla mahalleye dönüştürülen muhtarlara bir bilgilendirmede bulunmuş mudur? 


Geri Dön