27 / 04 / 2024

65 yaş üstü kişilerin ev satışında hangi belgeler istenir?

65 yaş üstü kişilerin ev satışında hangi belgeler istenir?

Gayrimenkul alım-satım işlemleri için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. 65 yaş üstü kişilerin ev satışında ise işlemler daha farklı ilerliyor. 



Ev, arsa ya da iş yeri alım satımı olduğunda, akla elbette tapu işlemleri geliyor. Satış işlemleri tapu müdürlüklerinde yapılıyor. Bu aşamada tapu devir işleminin gerçekleştirilmesi adına tarafların tapu müdürlüklerine ibraz etmeleri gereken bazı belgeler bulunuyor.

Tapu Müdürlüğü’ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuruda bulunabiliyor. Başvurular Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne ya da online randevu alınarak yapılabiliyor. 

TAPU DEVRİ İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER

T.C. kimlik numarası olan nüfus cüzdanının aslı ile fotokopisi,
İşlemler eğer vekil ile yapılacak ise vekâletname şarttır,
Gayrimenkule ait tapunun aslı ile fotokopisi,
Taşınmaz sınırları içinde yer alan belediyeden alınmış olan emlak değerini (rayiç bedelini) gösteren belge,
DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) gibi belgeler gerekiyor.

65 yaş üstü kişilerin ev satışında hangi belgeler istenir?

65 YAŞ ÜSTÜ EV SATIŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER

Gayrimenkul alım-satımı yapma talebinde bulunan 65 yaş üzeri vatandaşların sağlıklı ve sorunsuz işlem için sağlık raporu almaları gerekiyor.

Tapu Sicil Tüzüğü’nün 19.maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üstü şahısların hal ve davranışlarından şüphe duyarsa rapor isteyebiliyor.

Bu gibi hallerde gayrimenkul satışını yapma talebinde bulunan 65 yaş üstü kişilerin akli dengesinin yerinde olduğunu kanıtlayacak belge almaları gerekebilir.

18 YAŞ ALTINA EV SATMA İŞLEMİ

18 yaş alttakilere gayrimenkul satışı yapmak için anne-babalarından izin almaları gerekir. Yani tapuda işlemleri anne-babası yapabiliyor. Anne-baba ayrıysa ya da vefat etmişse velayetin verildiği kişi tapu devri işlemini yapabilir.

Tapu Harcı ve tapu döner sermaye ücreti alıcı ve satıcı tarafından yarı yarıya ödeniyor. Fakat Türkiye’de çoğunlukla bu ödemeleri alıcının yapması talep ediliyor. Bu nedenle tapu aşamalarına  geçmeden önce bu durumu belirlemek, iki taraf için de kolaylaştırıcı olabiliyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan son dakika müjdesi! 158 personel alacak!

Borsa İstanbul'da hesap açan altın ve dolar yatırımcısı neden zarar etti? İşte cevabı!


Geri Dön