02 / 05 / 2024

Borsa İstanbul'da hesap açan altın ve dolar yatırımcısı neden zarar etti? İşte cevabı!

Borsa İstanbul'da hesap açan altın ve dolar yatırımcısı neden zarar etti? İşte cevabı!

Son zamanlarda Borsa İstanbul'da milyonlarca hesap açıldı. Bunlar arasında çok sayıda altın ve dolar yatırımcıları bulunuyor ve büyük bölümü de kaybetti. Peki ya neden? Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay sosyal medya hesabı X'ten açıkladı.



Borsa İstanbul'da milyonlarca yeni hesap açıldı. Bunlar içinde de en çok altın ve dolar yatırımcıları var. En çok da kaybeden altın ve dolar yatırımcıları oldu. Peki neden? Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay sosyal medya hesabı X'ten açıkladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Nejat Özonay @NejatOzonay
''Son zamanlarda Borsa İstanbul’da milyonlarca yeni hesap açıldı…

Yüz binlerce hesap oldukça aktif hale geldi…

Bunlar arasında çok sayıda dolar/altın yatırımcısı da var…

Büyük bölümü de ciddi zarar ettiler ve tecrübesiz olanlar ne olduğunu anlamaya çalışıyor.

Ben anlatayım ne olduğunu…

Sizin Döviz/Altın alarak yaptığınızı hisse senedi piyasasında size yaptılar…

Siz nasıl Türk Lirası karşısında pozisyon alarak, TL’de kalanlara bedel ödettiniz; sığ piyasalarda tetiklenen dalganın peşine takıldınız, siz kazanırken karşı taraf kaybetti ya, işte aynısı oldu…

Hisse senetlerinde satışların kar topu büyütmek tecrübesiz yatırımcılar arttıkça daha kolaylaşıyor…

Alınan kısa pozisyonların bir ayı galibiyetine dönüşmesi için 3 grup önemli:

. Kredili mal taşıyanlar. Bilhassa yüksek faiz dönemlerinde bu grubu dökmek, sıkıştırmak kolaylaşıyor.

. “Zarar kes” pozisyonlu portföyleri tetiklemek; destekleri zorla, satışları başlat…

. Düşüş trendine ikna olan ya da panikletilen yatırımcıları peşe takmak

Yeni gelen, bilhassa kısa sürede %100’ler seviyesindeki kazançları hedefleyen tecrübesiz yatırımcılar kolay paniklemeye müsait. Bu nedenle 3. grup büyüdükçe büyüdü…

Genel itibarıyla küçük yatırımcı hak etmediği günler geçiriyor, fakat bazıları için söylenecek söz “kendi düşen ağlamaz”

Bir kesim de var ki… Nerede kâr fırsatı gördüyse düşünmeden dalmış… Dolar, Euro, Altın, Kripto, vs.

Dolar alırken Türk Lirasına karşı kısa pozisyon aldılar, Türk Lirası yatırımcısının zarar etmesini sağladılar. Enflasyon yükselişine katkı verdiler… Şimdi aynı muameleyle kaybediyorlar… Keşke resmi görüp anlayabilseler….

Hoş Bulduk Efem@hosbuldukefem adlı takipçi paylaşımın altına hayatın zor olduğunu ve kolay para kazanmak istendiğini belirterek ''Kâr, yatırım var diyene elde tuzluk koşuyor millet. Hayat zor. Kolay kazanmak istiyor insanlar.  Sonra hayatı birbirlerine daha zor hale getiriyorlar'' ifadelerini kullandı. 

@xtweetstx adlı takipçi ise  ''O hesapların çoğu halka arzlara gelip 10 20 30 hesaptan girenler Halka arz bir furyaya dönmüştü ve balon patladı doğal olarsk'' dedi. 


XORTO 1907 @Gklp1907192357 ''Çakal galerici kafasıyla borsaya girip 2 ayda paramı 5'e katlarin hesabi yaparsan....  Bir uyanık sizsiniz sanki. Gidin sağlam hisseleri alıp uzun vadeli yatırım yapın. Öyle vur kaç yapacak adama vur kaç yaparlar bu piyasada.''  diyerek tepki gösterdi. 

Altın mı, dolar mı, borsa mı? En çok kazandıran hangisi oldu?

Borsa yatırımcıları aman dikkat! Uzmanlar uyardı iki gün bekleyin!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön