09 / 01 / 2025

6502 sayılı tüketici kanunu yürürlüğe girdi mi?

6502 sayılı tüketici kanunu yürürlüğe girdi mi?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tüketicilere birçok konuda yeni haklar tanındı. Resmi Gazete'de 28 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan 6502 sayılı tüketici kanunu yürürlüğe girdi mi?



6502 sayılı tüketici kanunu yürürlüğe girdi mi?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tüketicilere birçok alanda yeni haklar tanındı. 


Kanun ile tüketicinin imzaladığı sözleşmeler, cayma hakkı, sözleşmeden dönme hakkı, ayıplı mal ve hizmetler gibi hususlarda tüketicinin mağduriyetinin önlenmesi amaçlanıyor. Peki, 6502 sayılı tüketici kanunu yürürlüğe girdi mi?


28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6502 sayılı tüketici kanunu, bugün 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni yasa ile tanınan tüketici haklarından bazıları şu şekilde sıralanıyor:


- Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamayacak.


- Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.


- Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.


- Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.


- Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.


- Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


- Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


- Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.



Tüketici kanunu yenilikler!



Geri Dön