6,7 milyon bağımsız bölüm kentsel dönüşümü bekliyor! 6 komisyon bir araya geldi! Kentsel dönüşümde ne kadar yol alındı?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’ düzenledi. Şura kapsamında kamu, özel sektör ve akademisyenlerden oluşturulan 6 ayrı komisyonda Türkiye'nin deprem gerçeği ele alındı.
6 Komisyon, 6 başlıkta yaptığı toplantılarında yeni yasama yılında Meclis Genel Kurulu'na sunulacak yeni ‘Kentsel Dönüşüm ve Deprem Yasası’nın yol haritası belirlenmeye çalışıldı. Kentsel dönüşüm süreçlerine ilişkin farkındalık, sorunlar ve çözüm önerilerine de ilişkin geçmişte pek çok etkinlik gerçekleştirilmişti. 6,7 milyon bağımsız bölümün kentsel dönüşüm beklediğini belirten Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Ali HEPŞEN konuyu köşesine taşıyarak ''Kentsel dönüşümde ne kadar yol alındı?'' sorusuna yanıtlar verdi.
383 ADET KENTSE DÖNÜŞÜM PROJESİ BULUNUYOR!
Bakanlık verilerine göre, ülkemizde 968 bin 115 adet riskli yapı tespiti yapılan bağımsız birim olup, bunların dan 850 bin 629 tanesinin yıkıldığı belirtiliyor. Aynı zamanda, ülkemizde 383 adet kentsel dönüşüm projesine konu alan bulunuyor. Bunlardan 236 tanesi Riskli Alan kapsamında, 132 tanesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı kapsamında ve 15 tanesi ise Yenileme Alanı olarak Cumhurbaşkanı Kararı ve Bakanlar Kurulu Kararları ile ilan edilmiş ve Resmi Gazete’de yayımlanmış durumda.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINDA EN ÇOK PROJE İSTANBUL'DA
Riskli alan ve rezerv yapı alanı kapsamında kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen proje sayısı en fazla İstanbul’da (61 ilan); İstanbul’u 18 ilanla Ankara, 13 ilanla Kayseri takip ediyor.
19 ilide ise birer tane riskli alan ilanı mevcut durumda; Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz illerinde riskli alanı olmayan iller de bulunuyor. Yine açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre ülkemizde yaklaşık 6,7 milyon bağımsız bölümün dönüşüm kentsel dönüşüm bekliyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ETKİ ALANI!
Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Ali HEPŞEN, kentsel dönüşümün etki alanına ilişkin detayları açıkladı. TÜİK verilerine göre ortalama hane büyüklüğünün 3.17 kişi, mülkiyeti kentsel dönüşüm proje alanında kalan yaklaşık 11,8 milyon kişinin bulunduğunu söyleyerek '' Aslında bu istatistik ülke nüfusunun yüzde 14’lük kısmının kentsel dönüşüm projelerinden direk olarak etkilendiğini bize gösteriyor.''dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE NE KADAR YOL ALINDI?
Kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerin geldiği aşama, toplam hak sahibi sayısı, bina sayısı, bağımsız birim sayısı veya ihtiyaç duyulacak toplam proje bütçesi, proje süresi veya süreci ile ilgili vatandaşın projesinin durumunu online veya offline takip edebileceği bir platform bulunmadığını belirten Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Ali HEPŞEN, '' Analitik bir çerçevede kentsel dönüşüm süreçlerinde gerçekten ne kadar yol alabildiğimizi görebilirsek, o zaman gerçekten daha doğru yol alabiliriz diye düşünüyorum.'' dedi.
Kentsel dönüşüm süreçlerinde eksik kalınıldığını düşünen Hepşen, başka bir eksikliğin ise tamamlanan projelere ilişkin sosyal etki değerlendirmeleri konusu olduğunu söyledi.
Sosyal etki değerlendirme, projelerden etkilenen ve etkileyenler arasındaki etkileşim sürecinde ortaya çıkan, yaşam ve mekana olan olası olumsuz etkilerin azaltılması için yürütülmesi gereken kapsamlı ve katılımcı yönetim süreci olarak değerlendirilebileceğini söyşleyen Hepşen, ''Burada amacın projelerin sosyal ve ekonomik olumsuz etkilerinin minimize edilmesi için ortak stratejiler, eylemler, program ve projeler geliştirilmesidir aslında. Her bir kentsel dönüşüm projesine ilişkin sosyal etki değerlendirme süreci yapılabilirse, yine o zaman gerçekten daha doğru yol alabiliriz diye düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşümde 50+1 formülü bu hafta Meclis'te!
|