Kent Haberleri

7 maddede İstanbul Yeni Havalimanı!

Türkiye'nin en pahalı projesi olan yeni havalimanı bugün açılıyor. Şu ana kadar alanın ismi dışında projeyle ilgili kafalarda bir soru işareti yok. İşte iş cinayetleri, tartışmalı yer seçimi ve devasa pistleriyle İstanbul Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 7 Madde....

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerinde hayata geçirilen İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazının hizmete açılması için toplam 6 milyar Euro'luk yatırım yapıldı. Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023 yılına kadar tamamlanacak.

Yeni havalimanının inşaatında dolgu ve sondajla bölgede kurulan onlarca şantiyede, 3 bine yakın ağır iş makinesi çalıştı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yaklaşık olarak 10 bin kişi, 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptı.

1-Üçüncü havalimanı fikri nasıl ortaya çıktı?
Atatürk Havalimanı özellikle dış hatlarda uluslararası bir aktarma noktası olması sebebiyle kapasitesi yetersiz bir alan olarak niteleniyordu. 2012'de Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir havaalanı yapılmasına karar verildi. Aynı sene yer tespiti yapıldı. Yer tespiti de tartışmalı bir konu oldu. İstanbul’un kuzeyindeki alan doldurma gerektiği ve kuşların göç yolları üzerinde olması nedeniyle kamuoyunda uzun süre tartışıldı.

2-Kimler yaptı?

Yeni havalimanının ihale sürece 3 Ocak 2013 tarihinde başladı. 3 Mayıs 2013'te de sona erdi. Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olan havalimanı ihalesini Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon'dan oluşan ortak girişim grubu kazandı. İhale bedeli ise 22 milyar Euro oldu. Ortak girişim grubu bu alanı 25 yıllığına işletecek.


3-İnşaatta kaç iş cinayeti yaşandı?
İstanbul Yeni Havalimanı açılmadan şantiyedeki ölüm haberleri ile tekrar gündem oldu. Bu yılın şubat ayında alanda inşaat süresince 400 işçinin hayatını kaybettiği iddia edildi. Çalışma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada 30 bin kişinin çalıştığı şantiyede 27 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İnşaat başladıktan bu yana şantiyede kötü çalışma koşulları nedeniyle zaman zaman işçiler ayaklandı. Jandarma olaylara müdahale etti.

4-Ulaşım nasıl olacak?
Üçüncü havalimanının en büyük sorunlarından biri ilk etapta ulaşım olacak gibi görünüyor, çünkü şu an alana giden bir metro yok. İETT Mecidiyeköy, Halkalı ve Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Yeni Havalimanı'na seferler düzenleyecek. Ücretler 12-30 TL arasında değişiklik gösteriyor. Sene sonuna kadar yüzde 50 indirimli olacak.


5-İsmi ne olacak?
Üçüncü havalimanının resmi ismi şimdilik İstanbul Yeni Havalimanı olarak geçiyor. Resmi açılışın yapılacağı bugün smin açıklanması bekleniyor. Son 5 senedir alanın ismiyle ilgili pek çok fikir ortada. Bu sorunun cevabı da bugün yanıtını bulacak.


6-Pist özellikleri neler?
İstanbul Yeni Havaalanı'nda toplam 6 pist bulunacak. İki pist Karadeniz tarafına dik uzanacak ve pistlerin uzunlukları 3.5-4 kilometre arasında olacak.

7-Kesilmesi zorunlu ağaç sayısı 657 bin 950
Yeni Havalimanı’nın da yer aldığı bölge İstanbul’un da son ormanlık alanını oluşturuyor. Havalimanıyla ilgili hazırlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarında yeni havalimanı ve bu bölgeye inşa edilecek mega projelerin bölgede nüfusun yoğunlaşmasına ve inşaat projeleri ile sanayileşmeye yol açacağı bildirildi.

Mart 2013 tarihinde hazırlanan birinci ÇED raporunda, alandaki toplam ağaç adedinin 2.513.341 olduğu belirtiliyor ve kesilmesi zorunlu ağaç sayısı da 657 bin 950 olarak bildiriliyor. Aynı raporda, proje kapsamında yapılacak tesislerin yapılacağı alandaki hafriyat çalışmalarının doğal ekosistemi ortadan kaldıracağı da vurgulanıyor.

 

45 soruda İGA!

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!

İstanbul Yeni Havalimanı güzergâhındaki konut fiyatları uçuşa geçti!

Yeni havalimanına nasıl gidilir? İşte otobüs ve metro ile ulaşım!

3. Havalimanı'na 'İstanbul Havalimanı' tabelası takıldı!