05 / 05 / 2024

Konutta KDV indirimi 7 soruda tüm detaylarıyla!

Konutta KDV indirimi 7 soruda tüm detaylarıyla!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan yeni KDV indirimleri çerçevesinde konut sektöründe de düzenlemeler yapılacak ve KDV oranları değiştirilecek. İşte konutta KDV indirimiyle ilgili merak edilen tüm detaylar ve 7 soruda konutta KDV indirimi...



Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, Ntvcom için konutta KDV indirimiyle ilgili bütün detayları kaleme aldığı yazısına Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün akşam gerçekleştirilen açıklamadan konut sektöründe KDV oranlarıyla ilgili değişikliklerin kapıda olduğunun anlaştıldığını belirterek başladı. 

KDV çalışmalarının yaklaşık 3 aydır sürdüğünü belirten Tolu, yazısında 'Büyükşehir KDV uygulaması kaldırılıyor mu?, Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı kaç olacak?, 150 metrekareden büyük konutlar nasıl vergilendirilecek ve KDV oranı kaç olacak?, Konutta KDV iadesi düşecek mi?' gibi merak edilen soruların yanıtlarını verdi. İşte Abdullah Tolu'nun o yazısı...

1) Büyükşehir KDV uygulaması kaldırılacak mı?

Büyükşehirlerdeki net alanı 150 metrekareye kadar olan dairelerin KDV oranı, 2013'ten beri inşaatın sınıfına ve arsa emlak vergisi değerine göre tespit edilmekte, duruma göre yüzde 1,8 ve yüzde 18 oranında KDV uygulaması yapılmaktaydı. Fakat, bu düzenleme büyükşehirlerin büyük bir bölümünde yüzde 1 ya da yüzde 8 KDV oranına tabi olan konut inşa edilecek arsa bulunamama sorununu ortaya çıkardı ve net alanı 150 metrekareden düşük olan konutlar da yüzde 18 KDV’ye tabi tutulmaya başlandı. Yani, söz konusu düzenlemede herhangi bir işlerlik kalmadı. 

Konut sektörü tarafından uzun süredir bu düzenlemenin yürürlükten kaldırılması bekleniyor ve talep ediliyordu. Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında bu düzenleme yürürlükten alınacak.

Konutta KDV indirimi 7 soruda tüm detaylarıyla!

2) Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı kaç olacak?

Konut inşaatlarında maliyetlerin büyük bir bölümü arsa ve arazi alım tutarlarından oluşuyor. Özellikle hasılat paylaşımı ve kat karşılığı inşaat işlerinde arsanın sahibi olan kişinin durumuna göre gerçekleştirilen karşılıklı faturalaşmada, ciddi oranda KDV yüklenimi ortaya çıkıyor.

Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; arsa ve arazi teslimlerinde uygulanan KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi öngörülüyor.

3) 150 metrekareden büyük konutlar nasıl vergilendirilecek?

Net alanı 150 metrekare ve daha büyük olan konutlar senelerdir yüzde 18 KDV’ye tabi tutuluyor.

Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı  çerçevesinde, net alanı 150 metrekare ve dah büyük olan konut teslimlerinde kademeli vergilendirme başlıyor ve bu dairelerin 150 metrekareye kadar olan bölümü için yüzde 8, geçen bölümü için ise yüzde 18 KDV uygulanacak.

4) Net alanı 150 metrekareyi aşan konutlarda KDV oranı nasıl değişecek?

Büyükşehir KDV düzenlemesi hariç net alanı 150 metrekareye kadar olan konut teslimlerinde yüzde 1 KDV uygulanıyordu.

Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı ile, bu konutlarda KDV oranı yüzde 1’den yüzde 8’e yükseltiliyor. Bu yüzde 7’lik KDV oran farkının fiyatlara yansıtılması kaçınılmaz görünüyor. Yani, bu konutların fiyatlarında KDV oran yükseltmesinden kaynaklı artışlar olabilir.


Geri Dön