Emlak Terimleri

7 soruda tapuda ipotek işlemleri!

İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Peki tapuda ipotek işlemleri nasıl yapılır? diyorsanız işte 7 soruda tapuda ipotek işlemleri...


Tapu üzerine konulan şerhler arasında ipotek de yer alıyor. Halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabiliyor. 


Peki ipotek nasıl konulur? İpotek harcı ne kadar? İpotek koyarken gerekli belgeler neler? diyorsanız işte yanıtı... 


1- İpotek kurulması için nereye başvurulur? 

İpoteğin kurulması için yazılı bir dilekçe ve gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.


2- İpotek kurulması için gerekli belgeler nelerdir? 

- İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi 

- Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları 

- Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları. 

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge. 

- Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri.


3- Tapuda ipotek koyma ücreti ne kadar?

İpotek harçları her yıl yeniden belirleniyor. 2017 yılında uygulanacak ipotek harçları, 78 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile esmi Gazete'de açıklandı


a) İpotekte sağlanan borç miktar üzerinden  (binde 4,55)

b) İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden (binde 4,55)

c) Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktar üzerinden (binde 2,27)

(6728 sayılı Kanunun 38 inci maddesi ile eklenen hüküm. Yürürlük:09/8/2016) (Tacirler arası ipotek tesis işlemlerinde bu fıkraya göre hesaplanan harçlar yüzde elli oranında uygulanır.)


4- İpotek nasıl kaldırılır? 

İpoteğin kaldırılması için öncelikle borcun ödenmiş olması gerekiyor. Ücreti ödendiğine dair ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidilerek tapudan da ipoteğin fek edilmesini talep edilebiliyor. 


Tapu Sicil Müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ev üzerindeki ipoteği resmi olarak tapudan da kaldırıyor. Bu işleme "ipoteğin fek edilmesi" işlemi deniyor.


5- İpotek kaldırılırken ücret ödenir mi?

İpotek fekki için bankalar, tüketicilerden herhangi bir ücret talep edemiyor. Banka tarafından istenilse de tüketicinin itiraz hakkı bulunuyor. İtirazlar tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemelerine yapılabiliyor.


6- İpotekli ev satılır mı?

İpotekli ev satış işlemleri, yapılan satışa göre değişkenlik gösterebiliyor. Satış işleminin peşin yapılması halinde, bankaya olan borcun kapatılarak, bankanın aradan çıkarılması mümkün oluyor. 


Eski kredi kapatılarak, yeni malik adına kredi hesabı oluşturulabiliyor. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabiliyor. 


7- Tapu üzerindeki ipotek nasıl öğrenilir? 

İpotek , tapu belgesi ile birlikte tapu dairesine müracaat edilerek öğrenilebiliyor. Ayrıca, internet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Bilgileri Sorgulama sisteminden de bu sotgulama yapılabiliyor.

 



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com